Ο Ομπάμα δεν ζητά συγγνώμη για τον Μπέργκνταλ – Απειλεί τον Πούτιν με νέες κυρώσεις




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι δεν θα ζητήσει «συγγνώμη» για τη συμφωνία που επετεύχθη με τους Αφγανούς Ταλιμπάν και οδήγησε στην απελευθέρωση του λοχία Μπόου Μπέργκνταλ, που ήταν αιχμάλωτός τους επί μια πενταετία, παρά τις αντιδράσεις για το γεγονός ότι το Κογκρέσο δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων.

«Δεν πρόκειται να ζητήσω απολύτως καμιά συγγνώμη για το γεγονός πως εξασφαλίσαμε την επιστροφή ενός νέου στους γονείς του. . . ο αμερικανικός λαός καταλαβαίνει ότι μιλάμε για το παιδί κάποιου. Δεν πρόκειται για κάτι αφηρημένο, δεν πρόκειται για κάποιο είδος πολιτικής μπάλας που παίξαμε», ανέφερε ο Ομπάμα σε έντονο τόνο. «Ως ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, είμαι υπεύθυνος γι’ αυτά τα παιδιά», πρόσθεσε.

Ο Μπέργκνταλ αιχμαλωτίστηκε από τους Αφγανούς Ταλιμπάν το 2009. Κάποιοι συνάδελφοί του υποστήριξαν ότι έφυγε οικειοθελώς από τη μονάδα του, και ισχυρίστηκαν ότι τουλάχιστον έξι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να τον εντοπίσουν. Απελευθερώθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από μια αμφιλεγόμενη συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων με βάση την οποία απελευθερώθηκαν πέντε μαχητές των Ταλιμπάν που ήταν έγκλειστοι στο Γκουαντάναμο και μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο Κατάρ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο ο λοχίας Μπόου Μπέργκνταλ είναι σε καλή φυσική κατάσταση, αναπαύεται και συνομιλεί με το ιατρικό προσωπικό που τον περιθάλπει αλλά δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη με τους γονείς του. «Παραμένει σε σταθερή κατάσταση. Η υγεία του συνεχίζει να βελτιώνεται καθημερινά. Συνομιλεί με το ιατρικό προσωπικό και είναι πιο ενεργός στο πλαίσιο της θεραπείας του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν.

Ερωτηθείς κατά πόσον η βελτίωση της υγείας του λοχία σημαίνει ότι μπορεί να μεταφερθεί από το αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο της Γερμανίας για θεραπεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο και αρκέστηκε να πει ότι «δεν υπήρχε καθορισμένη ημερομηνία» για αυτό.

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Ρωσία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα “αν δεν αλλάξει στάση” στο θέμα της Ουκρανίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει στη διάθεσή του δύο με τέσσερις εβδομάδες για να “αλλάξει ρότα” στο θέμα της Ουκρανίας και σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπος με επιπρόσθετες κυρώσεις, προειδοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Η μερική αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών από τα σύνορα με την Ουκρανία και το γεγονός ότι η Μόσχα δεν αποσταθεροποιεί τη γειτονική χώρα “ανοιχτά και σαφώς”, δεν σημαίνουν ότι “μπορούμε να επιτρέψουμε τρεις ή τέσσερις ή έξι μήνες συνεχιζόμενης βίας και σύγκρουσης στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τις συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες με τους ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7).

Η διεθνής κοινότητα θα παρακολουθεί τι κάνει ο Πούτιν στις επόμενες “δύο, τρεις, τέσσερις εβδομάδες” και εάν η Μόσχα παραμένει στην πορεία που ακολουθεί σήμερα, τότε θα αντιμετωπίσει “επιπρόσθετο κόστος”, πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα δήλωσε επίσης ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα “δει” τον Πούτιν στην τελετή για την επέτειο από τα 70 χρόνια της Απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία, αύριο στη Γαλλία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε επίσης την “ανησυχία” του για την πώληση πολεμικών πλοίων Mistral από τη Γαλλία στη Ρωσία. “Εξέφρασα την ανησυχία μου και νομίζω ότι δεν ήμουν ο μόνος. Θα ήταν προτιμότερο να ακυρωθεί αυτή η πώληση”, είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου της G7.

PHOTO: President Barack Obama talks in a hallway with British Prime Minister David Cameron following their bilateral meeting at the G7 Summit in Brussels, Belgium, June 5, 2014. (Official White House Photo by Pete Souza)

ΠΗΓΗ: AFP, DPA, ANA-MPA

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: