Ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, έχει αναλάβει προσωπικά τους αμερικανικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή και σε αυτούς εντάσσεται και το Κυπριακό. Διατηρεί επαφή με όλους τους βασικούς παίκτες και ταυτόχρονα, σε σχέση με την Κύπρο, συνομιλεί και με τους ηγέτες της ομογένειας.

Όπως πληροφορούμαστε, σε όλες τις επαφές του παρουσιάζεται πεπεισμένος ότι υπάρχουν δυνατότητες για επίτευξη συμφωνίας και είναι πρόδηλο πως όλα αρχίζουν και ξεκινούν από το φυσικό αέριο. Για τους Αμερικανούς οι σχεδιασμοί για την ενέργεια είναι πολύ σημαντικοί για να ρισκάρουν την εφαρμογή τους «με εκκρεμότητες όπως το Κυπριακό», σημείωνε ξένη διπλωματική πηγή. Είναι γι αυτό που οι ΗΠΑ αναμένουν «την κατάλληλη στιγμή» για να παρέμβουν στο Κυπριακό.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδεται από την Άγκυρα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε και το Κυπριακό. Βεβαίως το βασικό θέμα της συνομιλίας ήταν οι προσπάθειες για απελευθέρωση των Τούρκων ομήρων στην Μουσούλη. Η τηλεφωνική τους επικοινωνία κράτησε μισή ώρα( λόγω και της μετάφρασης προφανώς) και σε αυτή συζητήθηκε και το συριακό.

Κ. ΒΕΝ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: