Κέρι και Λαβρόφ μίλησαν για …ειρήνη και σταθερότητα




Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασαν την επιθυμία τους να συμβάλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής τους απόψε στο Παρίσι μια ημέρα πριν από τις εκδηλώσεις για την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία.

Αυτή η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο του Παρισιού, αποτελεί μια ευκαιρία να συζητήσουμε «σημαντικά θέματα για τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, όμως ακόμα πιο σημαντικά για όλους εκείνους που θέλουν να δουν (να επικρατεί) η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ουκρανία» δήλωσε ο Τζον Κέρι πριν από τη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών.

«Ο νέος πρόεδρος (Πέτρο) Ποροσένκο εξέφρασε ξεκάθαρα την επιθυμία του να απευθυνθεί σε όλους τους Ουκρανούς και να επικεντρώσει τις προσπάθειες του στο να ενωθεί ολόκληρη η χώρα», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Εμείς ευχόμαστε ότι αυτό θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και όλες τις άλλες (χώρες) για να ενώσουν τις προσπάθειές τους ώστε να προσπαθήσουμε να καταστήσουμε την Ουκρανία μια χώρα οικονομικά ισχυρή, της οποίας η εδαφική κυριαρχία θα γίνεται σεβαστή, και η οποία δεν θα γίνει ένα πιόνι στην σύγκρουση μεταξύ άλλων κρατών (. . .), όμως κυρίως μια χώρα ανεξάρτητη, κυρίαρχη, με ακεραιότητα συνόρων και με ενωμένο το λαό της, ικανή να δρα ως μια γέφυρα μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης, με συναλλαγές, και τη δέσμευση όλων των πλευρών», συνέχισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Δήλωσε επίσης ότι θέλει να βρει με τη Ρωσία «το δρόμο της συνεργασίας προκειμένου να βοηθήσουν σε ό,τι συμβεί».

«Υπάρχουν προφανώς δυσκολίες. Εμείς τις καταλαβαίνουμε. Για αυτό ακριβώς το λόγο εμείς συναντιόμαστε σήμερα για να συζητήσουμε, πριν τις εκδηλώσεις στη Νορμανδία» προσέθεσε ο ίδιος.

«Δε μπορώ παρά να προσυπογράψω αυτό που μόλις είπε» ο Τζον Κέρι, είπε από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ευχόμαστε να δούμε μια Ουκρανία ειρηνική, σταθερή, ένα μέρος για όλους όσους ζουν στην Ουκρανία όπου θα νιώθουν ίσοι, ότι τους σέβονται, ότι τους ακούν, ότι ζουν στην ειρήνη και μια χώρα που αποτελεί μια γέφυρα, όχι ένα πιόνι».

Όμως η ατζέντα των συνομιλιών πρέπει να είναι «πολύ πιο διευρυμένη από την Ουκρανία» προσέθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

«Εμείς ευχόμαστε και σε άλλες χώρες όπως στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, να επικρατήσει η ειρήνη και να μην χρησιμοποιούνται ως πιόνια», είπε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ – AFP, ANA-MPA

PHOTO: U.S. Secretary of State John Kerry addresses reporters before a bilateral meeting with Russian Foreign Minister Sergey Lavrov in Paris, France, on June 5, 2014. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: