Αίτημα Έρογλου στον Μπαν – Ζητά κοινή συνάντηση Γ.Γ. ΟΗΕ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com

Κοινή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ζητά η τουρκική πλευρά. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε το μήνυμα έχει διαβιβασθεί στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού ενώ το θέμα αυτό τέθηκε και από τον ίδιο τον Ντερβίς Έρογλου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην προηγούμενη συνάντησή τους.

Ο κατοχικός ηγέτης είχε ζητήσει κοινή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στα μέσα Ιουνίου και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό. Η θέση της Λευκωσίας είναι πως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν εάν δεν σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Την ίδια θέση έχουν και τα Ηνωμένα Έθνη, που θεωρούν πρόωρο να εμπλακεί προσωπικά ο Γενικός Γραμματέας στο Κυπριακό.

Όπως είναι γνωστό, ο Μπαν Κι Μουν παρασυρόμενος από τους συμβούλους του, είχε προχωρήσει σε συναντήσεις και διασκέψεις για το Κυπριακό, που είτε δεν απέδωσαν ποσώς είτε οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Ως εκ τούτο δεν φαίνεται διατεθειμένος να εμπλακεί ξανά, χωρίς να είναι διασφαλισμένη η επιτυχία ή να παραχθεί σημαντικό αποτέλεσμα.

Σήμερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, στην παρουσία της ειδικής εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Λίζα Μπάντενχαϊμ. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης θα είναι η αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων και η  εξέταση τυχόν προβλημάτων που διαπιστώνεται στη διαδικασία. Περαιτέρω, θα συζητηθούν και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης καθώς και το θέμα της λειτουργίας των τεχνικών επιτροπών.

Σε σχέση με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), αναμένεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει το θέμα της Αμμοχώστου, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου για σκοπούς εξαγωγών προς την Ε.Ε.. Επίσης, στο πακέτο που έχει ήδη καταθέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά αναφέρονται ως ΜΟΕ η απαγκίστρωση και η άρση ναρκοπεδίων. Ακόμη, η αναστήλωση/συντήρηση των Ενετικών τειχών όπως και του Πύργου του Οθέλλου. Στη συζήτηση τίθεται και το θέμα της κινητής τηλεφωνίας. Η ενοποίηση του δικτύου δεν φαίνεται να είναι εύκολο εγχείρημα παρά τις εξαγγελίες των εμπορικών επιμελητηρίων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στη διάρκεια της σύσκεψης αρχηγών την περασμένη Πέμπτη, είχε πει πως αυτό για να γίνει πρέπει να υιοθετηθεί ο κωδικός της Κυπριακής Δημοκρατίας 00357. Την

Τετάρτη η συνέχεια…

Οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι, που θα είναι παρόντες στη σημερινή συνάντηση των Αναστασιάδη και Έρογλου, θα τα πουν και την ερχόμενη Τετάρτη. Η συνάντηση τους εντάσσεται στις εβδομαδιαίες στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων. Όπως έχει συμφωνηθεί την περασμένη Παρασκευή, όταν είχαν συναντηθεί, στην ατζέντα της ερχόμενης Τετάρτης θα περιλαμβάνονται για συζήτηση το περιουσιακό, η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία και οι αρμοδιότητες της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: