ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Μάχες ξέσπασαν σήμερα μεταξύ των σουνιτών ανταρτών και των ιρακινών δυνάμεων στη νοτιοδυτική Βαγδάτη, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 20 μελών των κυβερνητικών δυνάμεων, περιλαμβανομένων 9 στρατιωτών και 11 αστυνομικών, ανέφερε ένας εκπρόσωπος τύπου του στρατού.

Στις συγκρούσεις, που ξέσπασαν χθες, στις επαρχίες της Βαβυλώνας και του Αλ Άνμπαρ, τουλάχιστον 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας, προσέθεσε η ίδια πηγή, σύμφωνα με την οποία 53 αντάρτες σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

10.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει από την χριστιανική πόλη Καρακός

Περίπου 10.000 άνθρωποι έφυγαν για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς στα περίχωρα της χριστιανικής πόλης Καρακός, στο βόρειο Ιράκ, όπως ανέφεραν κάτοικοι και μια υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν εσπευσμένα τις εστίες τους και ένα μεγάλο μέρος εξ αυτών αναζητούν καταφύγιο στην Αρμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (ΗCR).

Η πόλη Καρακός βρίσκεται μεταξύ της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, ο έλεγχος της οποίας έχει περιέλθει στα χέρια των ανταρτών από την 10η Ιουνίου, και της Αρμπίλ, η οποία μέχρι στιγμής έχει συγκριτικά γλιτώσει από τις επιθέσεις που εξαπολύουν οι σουνίτες μαχητές, κυρίως οι τζιχαντιστές του Ιρακινού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε.

«Περίπου 10.000 μέλη των χριστιανικών κοινοτήτων του Καρακός εγκατέλειψαν τις εστίες τους αφού βλήματα όλμων ερρίφθησαν κοντά στην πόλη νωρίτερα στην εβδομάδα» σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που ανήρτησε η Αρμοστεία στον ιστότοπό της.

Πολλοί κάτοικοι εξήγησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εγκατέλειψαν τις εστίες τους έπειτα από αυτούς τους βομβαρδισμούς, την προέλευση των οποίων αγνοούν.

«Τα παιδιά μας δεν έχουν κοιμηθεί εδώ και δύο ημέρες. . . έχουν τρομοκρατηθεί από τους βομβαρδισμούς» εξήγησε η Άζαρ Μπέχναμ, η οποία φιλοξενείται μαζί με τα 5 παιδιά της σε ένα κέντρο υποδοχής στην Αρμπίλ. «Φύγαμε κι αφήσαμε τα πάντα πίσω μας. Οι κρότοι (σ.σ. των εκρήξεων) είχαν γίνει τρομακτικοί και η ζωή αδύνατη» προσέθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία «οι αφίξεις αυτές θα αυξήσουν την πίεση στους πόρους» του Κουρδιστάν, κυρίως σε ό,τι αφορά τη στέγαση και τη βενζίνη.

Οι εκτοπισμένοι δεν έχουν μπάνιο, κλιματισμό –και το καλοκαίρι στο Ιράκ είναι δύσκολο– και ανησυχούν για την έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, υπογραμμίζει η HCR.

Η Ταάλα Ίσακ, 65 ετών, διέφυγε μαζί με τα 24 μέλη της οικογένειάς της, περιλαμβανομένων των 18 εγγονιών της. «Έκανε πολύ ζέστη, υποφέραμε, δεν είχαμε ούτε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε νερό… και όταν οι βόμβες άρχισαν να πέφτουν, εγκαταλείψαμε την πόλη, γιατί φοβόμασταν για τα παιδιά μας».

Οι κάτοικοι του Καρακός είναι κυρίως καθολικοί και η ασφάλεια των εκκλησιών και των υποδομών της Εκκλησίας προστατεύεται από χριστιανούς πολιτοφύλακες.

Πριν από την αμερικανική επέμβαση του 2003, ένα εκατομμύριο και πλέον χριστιανοί ζούσαν στο Ιράκ, 600.000 εκ των οποίων στη Βαγδάτη. Όμως εξαιτίας των συγκρούσεων που μαίνονται στην χώρα έκτοτε, δεν απομένουν σήμερα περισσότεροι από 400.000 στο σύνολο της επικράτειας, σύμφωνα με τον πατριάρχη της εκκλησίας των Χαλδαίων.

rt_iraq_3_kb_140610_4x3_992

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΗΜΕΡΩΣΗ: Επίθεση του ιρακινού στρατού για να ανακαταλάβει το Τικρίτ

Ο ιρακινός στρατός, υποστηριζόμενος από αεροπορικές δυνάμεις, άρχισε σήμερα την επίθεσή του για να ανακαταλάβει το Τικρίτ, το οποίο ελέγχουν εξεγερμένοι σουνίτες, ενώ αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα υπερίπτανται της Βαγδάτης παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι ότι η πρωτεύουσα είναι ασφαλής.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στρατιωτικό αξιωματούχο, το Ιράκ συντονίζει με τις ΗΠΑ τις προσπάθειές του για να αντιμετωπίσει την προέλαση των εξεγερμένων, των οποίων ηγούνται οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Μπροστά στην απειλή, ο μεγάλος αγιατολάχ Άλι Αλ-Σιστάνι, η κορυφαία σιιτική θρησκευτική αρχή του Ιράκ, κάλεσε τους ηγέτες να ενωθούν για να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση η οποία θα αντιμετωπίσει την κρίση.

Πολλοί ξένοι αξιωματούχοι επέμειναν επίσης στην ανάγκη να συνοδευθεί η στρατιωτική δράση κατά των εξεγερμένων από μια πολιτική λύση στην κρίση αυτή, κατά την οποία αντιπαρατίθενται οι κοινότητες των σουνιτών, των σιιτών και των Κούρδων.

Οι διεθνείς υπηρεσίες απηύθυναν από την πλευρά τους μήνυμα συναγερμού για τις ανθρωπιστικές συνέπειες της σύγκρουσης, η οποία από την αρχή του χρόνου έχει υποχρεώσει 1,2 εκατ. Ιρακινούς να εγαταλείψουν τις εστίες τους.

Σε απόσταση 160 χλμ. βορείως της Βαγδάτης, χιλιάδες στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από αεροπορικές δυνάμεις, εξαπέλυσαν σήμερα επίθεση εναντίον του Τικρίτ, της πόλης του πρώην δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν, η οποία είχε καταληφθεί από τις 11 Ιουνίου από τους αντάρτες.

“Μια ευρεία στρατιωτική επιχείρηση άρχισε σήμερα για να εκδωχθεί ο ΙΚΙΛ από το Τικρίτ”, δήλωσε σήμερα ο στρατηγός Σαμπάς Φατλάουι και διαβεβαίωσε: “Οι μαχητές του ΙΚΙΛ δεν έχουν παρά μια επιλογή, να διαφύγουν ή να σκοτωθούν”.

Τα χερσαία στρατεύματα βρίσκονται σε απόσταση μόνον ενός ή δύο χιλιομέτρων από τις δυτικές πύλες της πόλης και εμπλέκονται σε μάχες με τους τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Ο Φατλάουι δήλωσε πως από το νότο απέχουν 20 χιλιόμετρα. Την ίδια στιγμή, η αεροπορία βομβαρδίζει τους αντάρτες.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Κάσεμ Άτα, σύμβουλο του Μάλικι σε θέματα ασφαλείας, η αεροπορία πραγματοποίησε σήμερα επιδρομές εναντίον των εξεγερμένων στο Τικρίτ και ο στρατός ελέγχει πλέον την οδό που οδηγεί από τη Βαγδάτη στη Σαμάρα, νοτίως του Τικρίτ.

Υπάρχει συντονισμός με τις ΗΠΑ “επί του πεδίου για να μελετηθούν οι σημαντικοί στόχοι”, πρόσθεσε μιλώντας στην τηλεόραση και χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα εξοπλισμένα με πυραύλους υπερίπτανται της Βαγδάτης, αλλά αποκλειστικά για να “προστατεύσουν”, αν παραστεί ανάγκη, τους αμερικανούς στρατιωτικούς και διπλωμάτες που είναι παρόντες εκεί, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας αμερικανός διπλωμάτης.

Ωστόσο ο Μάλικι δημοσιοποίησε στον ιστότοπό του μια ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει πως η Βαγδάτη είναι “προστατευμένη” από μια επίθεση των εξεγερμένων.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν από την πρώτη στιγμή οπαδός μιας στρατιωτικής λύσης, μοιάζει να υποχωρεί στις πολλαπλές εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και δήλωσε πως αναζητεί μια πολιτική λύση για να βγει η χώρα από την κρίση.

ΠΗΓΗ: AFP, APE-MPA, REUTERS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: