Ο κ. Γκίκας Α. Χαρδούβελης είναι καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Στο εξάμηνο της κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα (Νοε.2011 – Μάιος 2012), διατέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Είναι Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου και στο Centre for Money, Banking and Institutions τουSurrey Business School. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών καθώς και εκπρόσωπος της στο EBF- EMAC. Επίσης είναι μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του CIIM, της εκτελεστικής επιτροπής του ΙΟΒΕ και του ελληνικού Ιδρύματος Harvard. Είναι κάτοχος διδακτορικού Διπλώματος στα Οικονομικά από το Berkeley-Καλιφόρνια USA (1983), και Master of Science και Bachelor of Arts στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard-Μασαχουσέτη USA (1978). Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Barnard College, Columbia University (1983-1989), και Αναπληρωτής και στη συνέχεια Τακτικός Καθηγητής στο Rutgers University- Νέα Υερσέη (1989-1993).

Την τετραετία 2000–2004 διετέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Σημίτη. Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα: Υπήρξε ο Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος(1996-2000), Οικονομικός Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε Αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και Σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993).

Το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά κύρους, συμπεριλαμβανομένων το American Economic Review, Journal of Finance, The Review of Financial Studies, The Quarterly Journal of Economics, The Journal of Monetary Economics, The Review of Economics and Statistics, κ.ά. Στο παρελθόν (1989-1995), οι βιβλιογραφικές αναφορές στο επιστημονικό του έργο τον ανέδειξαν στους 50 κορυφαίους στον κόσμο στον ευρύτερο τομέα της εφαρμοσμένης οικονομετρίας (βλ. Badi H. Baldagi, “Applied Econometrics Rankings: 1989-1995” Journal of Applied Econometrics, 1999, 14:423-441). Επίσης, οι εργασίες του στο θέμα των υποχρεωτικών καταβολών ασφάλειας (margin requirements) συνέδραμαν ουσιαστικά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε δείκτες μετοχών στις Η.Π.Α

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ενημέρωσης από το Μέγαρο Μαξίμου των στελεχών που θα συγκροτήσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, αναφέρει η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν θα μετέχουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος και ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Π. Παναγιωτόπουλος.

Εκτός κυβέρνησης μένει επίσης ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, όπως και ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.

Επίσης, από τη θέση τους απομακρύνονται οι υφυπουργοί, Υγείας Ζέτα Μακρή και Παιδείας, Κων. Γκιουλέκας.

Στη θέση του υπουργού Ανάπτυξης οι πληροφορίες θέλουν να πηγαίνει ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος μετακινείται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και υφυπουργός Ανάπτυξης να τοποθετείται ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Επίσης, προς το υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται να οδεύει η Άντζελα Γκερέκου.

Στις θέσεις τους παραμένουν, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Μιχ. Χρυσοχοϊδης και ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχ. Παπαδόπουλος, καθώς και ο υπουργός Πριεβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, όπως και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει δεχθεί τηλεφώνημα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι παραμένει στη θέση του.

xatzidakis-570

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Εκτός κυβέρνησης Κεδίκογλου, Χατζηδάκης, Γεωργιάδης, Παναγιωτόπουλος, Τσαυτάρης

Άρχισαν τα τηλεφωνήματα για τον ανασχηματισμό. Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, φεύγουν από τα υπουργεία τους και μένουν εκτός κυβέρνησης οι κ.κ. Θανάσης Τσαυτάρης, Άδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Σίμος Κεδίκογλου, σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

Τα τηλεφωνήματα γίνονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και από τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη.

Στο μεταξύ, μέχρι στιγμής, είναι βέβαιο ότι ο κ. Γιάννης Στουρνάρας εγκαταλείπει το υπουργείο Οικονομικών για τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Επίσης, παραμένει στη θέση του αναπληρωτή υπουργού ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ δεν είναι γνωστό αν θα παραμείνει και ο κ. Γιώργος Μαυραγάνης ή αν θα μετακινηθεί σε άλλο πόστο. Για τη θέση του πάντως ακούστηκε προς στιγμήν το όνομα του κ. Θανάση Σκορδά.

Βέβαιο θεωρείται ακόμη ότι δεν θα πάει στην πλατεία Συντάγματος ο κ. Σταύρος Παπασταύρου, ενώ έχουν αποκλειστεί και τα ονόματα των κ.κ. Νίκου Δένδια και Μάκη Βορίδη, ενώ τις τελευταίες ώρες ακούγεται και το όνομα της κας Ν. Τζαβέλλα. Επίσης, έχει αποκλειστεί το σενάριο να αναλάβει το υπουργείο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ διαψεύστηκε η πληροφορία που κυκλοφόρησε χθες ότι προορίζεται για το υπουργείο Οικονομικών ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Stern των ΗΠΑ, κ. Νικόλας Οικονομίδης.

Το μόνο που κυκλοφορεί περί το νέο υπουργό Οικονομικών είναι ότι θα αποτελέσει έκπληξη. Κατά τα λοιπά, φαίνεται ότι μένουν στις θέσεις τους οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στο Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος στο Αμύνης, Όλγα Κεφαλογιάννη στο Τουρισμού και ενδεχομένως ο κ. Γιάννης Μανιάτης στο Ενέργειας.

Στα σίγουρα της νέας κυβέρνησης είναι η είσοδος του κ. Ανδρέα Λοβέρδου. Τις τελευταίες ημέρες ακουγόταν για το υπουργείο Αγρροτικής Ανάπτυξης, απ’ όπου πάντως αποχωρεί ο κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης. Άλλοι υπουργοί που αποχωρούν φέρονται οι Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Ένιοι εξ αυτών θα μείνουν εκτός κυβέρνησης και ορισμένοι θα αλλάξουν πόστο.

Ως νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση ακούγονται τις τελευταίες ώρες ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο οποίος μετείχε στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και είναι πιθανόν να αναλάβει το υπουργείο Υγείας, όπως και ο βουλευτής Βασίλης Κικίλιας, που διεκδικεί ρόλο στο υπουργείο Ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, ο ανασχηματισμός θα κριθεί κυρίως από το πρόσωπο του νέου υπουργού Οικονομικών. Ο πρωθυπουργός θέλει να σηματοδοτήσει τη συνέχιση της πορείας της χώρας προς την ανάπτυξη, χωρίς να εγκαταλείψει τις διαρθρωτικές αλλαγές, κάτι που θα τον έφερνε σε διάσταση με την Τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους.

Παράλληλα, θέλει να εκτονώσει κοινωνικές δυσαρέσκειες που καταγράφηκαν στις πρόσφατες ευρωεκλογές, αλλά και να κρατήσει ισορροπίες στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που «βράζουν».

Φυσικά, θα παίξουν ρόλο και οι πιέσεις που θα ασκούνται κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή από τους ενδιαφερόμενους και από τους ισχυρούς φίλους τους…

http://www.protothema.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: