Απολυταρχικό “όχι” από τον Σόιμπλε στην χαλάρωση των μέτρων – Επίθεση και στη Γαλλία




Το ενδεχόμενο χαλάρωσης των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης απέρριψε εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ζήτησε από τη Γαλλία να επικεντρωθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Η Γερμανία έχει αποδείξει ότι o περιορισμός της υπερχρέωσης είναι ο σωστός δρόμος για να δημιουργηθεί ανάπτυξη», επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας απόψε στην εκπομπή «Tagesthemen» του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και υπενθύμισε ότι η Γαλλία έχει λάβει δύο παρατάσεις, ενώ έχει τις υψηλότερες κοινωνικές και διοικητικές δαπάνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τώρα πρέπει να δώσει έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, προκειμένου να μειωθεί και η ανεργία, σημείωσε και διαφώνησε με την άποψη ότι στη Γαλλία ενισχύονται οι ακροδεξιές δυνάμεις λόγω της πολιτικής λιτότητας. Πρόσθεσε δε ότι εάν η Γερμανία είναι πρόθυμη να στηρίξει την Γαλλία στην προσπάθειά της.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ακόμη ότι κανείς δεν θέλει την χαλάρωση των δημοσιονομικών κανονισμών και ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα για την Ευρώπη την ενίσχυση των επενδύσεων. «Επιπλέον χρέη οδηγούν μόνο στην αναβολή των προβλημάτων, όχι στην λύση τους», τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

“Μοιραία” για την Ευρωζώνη θα ήταν η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, τονίζει ο επικεφαλής της Bundesbnak

«Μοιραίο» χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο να συγκαλυφθεί «με τεχνάσματα» το βάρος του χρέους και να ξεχαστούν τα μαθήματα που άντλησε η Ευρώπη από την κρίση ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν και προειδοποιεί για τον κίνδυνο έντονων αναταραχών στην Ευρωζώνη, εάν τεθεί και πάλι υπό αμφισβήτηση η βιωσιμότητα των δημοσιονομικών.

Δεν επιτρέπεται «καμία χαλάρωση, αντιθέτως (χρειάζεται) πολύ περισσότερο η ενίσχυση των δημοσιονομικών κανόνων», επισημαίνει ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας σε σημερινό άρθρο του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, στο οποίο μάλιστα επικρίνει το σχέδιο συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης της γερμανικής κυβέρνησης, το οποίο, όπως τονίζει, «δεν αποτελεί ευρωπαϊκό πρότυπο».

Ο κ. Βάιντμαν επικρίνει πάντως κυρίως την Γαλλία, από όπου αναφέρει ότι προέρχονται οι πιο ισχυρές φωνές υπέρ της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και υπενθυμίζει ότι η Ευρώπη αναγκάστηκε να διαθέσει μερικά δισεκατομμύρια ευρώ για την διάσωση ορισμένων χωρών, ενώ η νομισματική πολιτική έχει εν μέρει φθάσει στο όριο της εντολής της. «Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε: δεν μπορεί κανείς να οικοδομήσει βιώσιμη ανάπτυξη πάνω σε ένα βουνό ιδιωτικού ή δημόσιου χρέους», σημειώνει ο Γενς Βάιντμαν στο άρθρο του και ζητά να προστατευθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες από τις πολιτικές παρεμβάσεις.

ΠΗΓΗ: Φ. ΚΑΡΑΒΙΤΗ, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: