Αναστασιάδης: Η πορεία της οικονομίας έχει ήδη αναστραφεί




Η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βγει η Κύπρος από την οικονομική κρίση που βιώνει το τελευταίο διάστημα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι παρά το σύντομο χρόνο από τον εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών και τον κλονισμό του τραπεζικού συστήματος, η πορεία της οικονομίας έχει ήδη αναστραφεί και βρίσκεται, στην αρχή βεβαίως, αλλά στο σωστό δρόμο.

Σε χαιρετισμό του, στη 19η Τελετή Αποφοίτησης Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “ο τραπεζικός τομέας σταδιακά σταθεροποιείται, οι συνολικές καταθέσεις κατέγραψαν αύξηση για πρώτη φορά από το Δεκέμβρη του 2012 και η Τράπεζα Κύπρου κατέγραψε κέρδη το πρώτο τρίμηνο 2014”, για να προσθέσει πως “την ίδια ώρα όλοι οι τραπεζικοί περιορισμοί έχουν αρθεί για το εσωτερικό”.

Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας διαβάστηκε από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή.

“Έχουμε κερδίσει”, είπε, “τις πρώτες αναβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας μετά από 22 συνεχείς υποβαθμίσεις. Έχουμε εξασφαλίσει 4 διαδοχικές θετικές αξιολογήσεις από την Τρόικα, καθώς και τα εγκωμιαστικά σχόλια των εγκυρότερων διεθνών αναλυτών και ΜΜΕ και των διεθνών δανειστών μας. Η πιο σημαντική και ενδεικτική επιβεβαίωση της ορθής πορείας στην οποία έχουμε εισέλθει είναι η άκρως επιτυχής έξοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές. Μετά από τρία χρόνια, η χώρα μας είναι ξανά σε θέση να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της δανειζόμενη από τις διεθνείς αγορές με επιτόκια τρεις φορές χαμηλότερα απ’ ότι δανειζόταν το 2011, όταν είχε βρεθεί εκτός αγορών”.

Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης “τον τελευταίο χρόνο έχουμε εργαστεί σκληρά και έντονα ως κυβέρνηση, πολιτική ηγεσία, κοινωνικοί εταίροι και κυπριακή κοινωνία, και αποτρέποντας τον καθολική κατάρρευση της οικονομίας την οδηγήσαμε στην πορεία την ανάκαμψης”, σημειώνοντας ότι “με την ίδια ένταση θα συνεχιστούν και οι παράλληλες προσπάθειές μας για προσέλκυση νέων επενδύσεων, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και για προώθηση των προοπτικών ανάπτυξης των υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, που θα συμβάλουν καθοριστικά στην επιστροφή μας στην οικονομική σταθερότητα, στην ανάπτυξη και την ευημερία”.

Απευθυνόμενος στους απόφοιτους του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: “Είναι γεγονός ότι η γενιά μας πλήγωσε την Κύπρο βαθιά και είναι υποχρέωσή μας να εμπνεύσουμε ξανά εμπιστοσύνη, να δώσουμε στα νέα παιδιά ελπίδα και κίνητρα για να δημιουργήσουν και να εργαστούν στον τόπο τους. Είστε το μέλλον μας, το μέλλον της χώρας μας και θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε την ευημερία σας. Παραμείνετε συμμέτοχοι και ωφέλιμοι στην κοινωνία, συνεισφέροντας με το ταλέντο και τις ικανότητές σας στη διαμόρφωση του αύριο που οραματίζεστε και σας αξίζει”.

Με αφορμή τη 19η Τελετή Αποφοίτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως το Πανεπιστήμιο καταφέρνει συνεχώς να ξεχωρίζει και να διακρίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαπρέποντας σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, γεγονός που επιβεβαιώνει στην πράξη τις δυνατότητες των Κύπριων ερευνητών, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού του Πανεπιστημίου.

Συνέχισε λέγοντας ότι “η παραγωγή έργου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι δεδομένη και αξιόλογη και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη παρουσίαση του έργου MIRRIS που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

Σημείωσε πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει καταλάβει την 4η θέση, ανάμεσα σε πέραν των 500 Πανεπιστημίων από τα 13 νέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με τον όγκο συμμετοχής του σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Επίσης, είπε πως κατέλαβε την 161η θέση ανάμεσα στα 3.300 πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28, όσον αφορά την αξιοποίηση χρηματοδότησης από το Έβδομο Πρόγραμμα Πλαίσιο, σημειώνοντας ότι οι επιτυχίες στην έρευνα είναι μεγάλες και αναγνωρίζονται.

“Η προσέλκυση εξωτερικών χρηματοδοτήσεων από όλες τις Σχολές του Πανεπιστημίου και η έρευνα που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας μας, φανερώνουν το δρόμο μιας άλλης ανάπτυξης που πρέπει η Κύπρος να ακολουθήσει, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου που θέλει το ανταγωνισμό να μην περιορίζεται σε τοπικό επίπεδο. Η εμπιστοσύνη της Πολιτείας προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι δεδομένη και οφείλεται στην έμπρακτη εφαρμογή του τρίπτυχου που το Πανεπιστήμιο υιοθετεί: τη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

ΠΗΓΗ: Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, CNA-ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: