Τα επακόλουθα της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης στο Brookings




Σε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, των αιτιών που τη δημιούργησαν, των λαθών στην αντιμετώπιση της αλλά και στη σημερινή διαφαινόμενη ανάκαμψη προχώρησε ο οικονομολόγος – και επικεφαλής πολιτικού προγραμματισμού στην Προεδρία της Δημοκρατίας της Γαλλίας –  Jean Pissani-Ferry, σε ομιλία στο BrookingsInstitution  με την ευκαιρία της έκδοσης στις ΗΠΑ του βιβλίου του με τίτλο «TheEuro-Crisis and its Aftermath».

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως η άσχημη κρίση – που παρά λίγο να καταστρέψει την ευρωζώνη καθώς στο αρχικό της στάδιο θεωρείτο σχεδόν δεδομένο ότι η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα – ήταν κάτι αναμενόμενο  και οι σχετικές προοπτικές είχαν συζητηθεί κατ’ επανάληψη κατά καιρούς. Όμως κανένας δεν φρόντισε να υπάρξουν οι αναγκαίοι μηχανισμοί ασφαλείας, ενώ η απαράδεκτη βραδύτητα αντιδράσεων όταν άρχισε το ελληνικό πρόβλημα  οδήγησε σε λανθασμένες και αναποτελεσματικές αποφάσεις.

Εξ άλλου τονίστηκαν ιδιαίτερα οι θεσμικές αδυναμίες της ευρωζώνης και η περίεργη αδυναμία των πολιτικών ηγετών να συμφωνήσουν σε μια αποτελεσματική αντιμετώπιση επιλέγοντας ουσιαστικά να βρίσκονται πάντα «ένα βήμα πίσω» από τις διεθνείς αγορές και να σύρονται σε αποσπασματικές  και επώδυνες λύσεις λιτότητας με αποτέλεσμα να έχει κυριολεκτικά χαθεί μια ολόκληρη δεκαετία ανάπτυξης για τις χώρες της νότιας Ευρώπης.

Στη συζήτηση πήρε μέρος και ο  επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ JorgDecressin ο οποίος παραδέχτηκε πως υπήρξε μια πολύ άσχημη διαχείριση της κρίσης με την απουσία όλων των αναγκαίων μηχανισμών ελέγχου του τραπεζικού συστήματος αλλά και των οικονομιών της ευρωζώνης – μια εικόνα που πλέον φαίνεται να αλλάζει ριζικά μετά τις σχετικές αποφάσεις που έχουν δρομολογηθεί.

Μεταξύ των αναφορών στην Ελλάδα, σαν χώρας με το μεγαλύτερο πρόβλημα  καθώς από εκεί «ξεκίνησε» η κρίση, υπογραμμίστηκε πως πλέον σημειώνεται πρωτογενές πλεόνασμα και συγκρατημένη ανάκαμψη ενώ σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση το εντυπωσιακό ποσοστό του 70% των πολιτών – που έχουν υποστεί τεράστιες οικονομικές θυσίες λόγω μέτρων λιτότητας –  τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της παραμονής της χώρας στο ευρώ.

* Η πλήρης μαγνητοφωνημένη συζήτηση υπάρχει στη συνημμένη ιστοσελίδα: http://www.brookings.edu/events/2014/05/01-european-crisis-aftermath

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: