Στήριξη Μέρκελ σε ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις




Βερολίνο: Υπέρ της μεγαλύτερης εμπλοκής της ΕΕ στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό τάχθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία συναντήθηκε χθες στο Βερολίνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της χώρας της για στήριξη των κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

«Από κυπριακής πλευράς αναμένεται μια μεγαλύτερη στράτευση από πλευράς ΕΕ και εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προωθήσουμε αυτή τη διάσταση», ανέφερε η κ. Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μετά το πέρας του γεύματος εργασίας που είχαν στο Βερολίνο.

Παράλληλα, η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στις θετικές επιδόσεις της κυπριακής λυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής και αναγνώρισε τις θυσίες του κυπριακού λαού, αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν.
«Για το λόγο αυτό η Γερμανία θέλει να βοηθήσει, υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών για υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τέτοιες συμφωνίες υπάρχουν και με άλλες χώρες που έχουν προβλήματα οικονομικά», είπε.

Ερωτηθείσα πώς εκτιμάται το πακέτο που προτείνει ο Πρόεδρος συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Αμμοχώστου και σε σχέση με την ενέργεια στη Μεσόγειο πώς βλέπει το ζήτημα αναφορικά με την τροφοδότηση της Ευρώπης και για τη συνεργασία με την Κύπρο, η καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι «για την επιτυχία του Κυπριακού και της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό είναι πολύ σημαντικό η ΕΕ να αναλάβει ένα ενεργό ρόλο. Θα πρέπει να δούμε το εξής: Η διαδικασία αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο εφόσον ολόκληρο το νησί γίνει μέλος της ΕΕ. Πρόκειται για τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και η διαμόρφωση της (λύσης) να είναι τέτοια ώστε να είναι συμβατή» με το κεκτημένο.

Πρόσθεσε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα είναι υποβοηθητικά και «σαφώς μπορούν να είναι συμβολή στη καλύτερη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων».

Τέλος για το θέμα της Ουκρανίας και μιας ενδεχόμενης επέκτασης των κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία, κ. Μέρκελ τάχθηκε υπέρ μιας διπλωματικής λύσης.

«Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός Δουλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις προς την κατεύθυνση της διπλωματικής λύσης και μεθόδου. Δώσαμε ορισμό κάτω από ποιες συνθήκες θα μπορούσε να υπάρξει επιβολή περαιτέρω κυρώσεων και ήδη έχουμε επιβάλει κάποιες κυρώσεις», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αποφασίζουμε ουσιαστικά ομόφωνα. Κάθε χώρα συναποφασίζει και δεν μπορεί κάποια χώρα να παραβλεφθεί εδώ. Είναι υπόθεση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων».

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να δει πόσο διαφορετικά επηρεάζονται και βλάπτονται τα κράτη-μέλη και γνωρίζουμε ότι κάθε χώρα έχει διαφορετικό βαθμό εξάρτησης. Άρα, λοιπόν», συνέχισε «πρέπει να επιδείξουμε από τη μια πλευρά τη δυνατότητα ανάληψης δράσης, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε και τις επιπτώσεις. Αυτό λοιπόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακριβώς επειδή της ζητήθηκε από εμάς, θα το εξετάσει. Δεν είναι μόνο υπόθεση της Κύπρου. Υπάρχουν έξι κράτη-μέλη που κατά 100% εξαρτώνται από το πετρέλαιο από τη Ρωσία, άλλες εξαρτώνται κατά 50% σε ό,τι αφορά την ενεργειακή τροφοδότηση τους από τη Ρωσία. Όπως είπε ο Πρόεδρος πρέπει να μπορούμε να αναλάβουμε δράση».

«Είμαι σίγουρη ότι αντιμετωπίσαμε το σύνολο της ευρωπαϊκής κρίσης ακριβώς επειδή λειτουργήσαμε με αυτό τον τρόπο. Τα πρώτα βήματα αναφορικά με τη Ρωσία τα αντιμετωπίσαμε επειδή κινηθήκαμε από κοινού. Αυτό θα κάνουμε και για τα επόμενα βήματα. Ο ένας θα ακούει τον άλλον», κατέληξε η κ. Μέρκελ.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε εκ νέου την αναγκαιότητα ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι ο ίδιος συνάντησε «την απόλυτη συμπαράσταση και κατανόηση» της κ. Μέρκελ.

Για την οικονομία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής και ευχαρίστησε την κ. Μέρκελ για τη δήλωσή της ότι οι υπουργοί Οικονομικών και τεχνοκράτες των δύο χωρών βρίσκονται σε διάλογο για να καταλήξουν το συντομότερο σε ένα πρόγραμμα στήριξης από γερμανικής πλευράς για τις ΜΜΕ.

Αναφορικά με το θέμα της Ουκρανίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει προσεκτική καταγραφή των επιπτώσεων σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ από μια ενδεχόμενη επέκταση των κυρώσεων και εξέφρασε τις ανησυχίες για την κυπριακή οικονομία από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η Κύπρος πάει καλά με την εφαρμογή του Μνημονίου αλλά ενδεχόμενες νέες κυρώσεις «πιθανότατα να επιφέρουν πλήγμα» στην πορεία της οικονομίας, είπε. Ωστόσο, πρόσθεσε, «αν κριθεί αναγκαίο τότε να επιβληθούν κάποιες κυρώσεις».

Προηγήθηκε γεύμα εργασίας της Άνγκελα Μέρκελ με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος βρίσκεται από χθες βράδυ στη γερμανική πρωτεύουσα για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη.

Στην ατζέντα των συνομιλιών Αναστασιάδη – Μέρκελ βρέθηκε το Κυπριακό και η εμπλοκή της ΕΕ στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, το θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, το ενεργειακό, θέματα οικονομίας, οι διμερείς σχέσεις, καθώς και ευρωπαϊκά ζητήματα με έμφαση στην κρίση στην Ουκρανία.

Στο γεύμα από κυπριακής πλευράς παρακάθισαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρέσβης της Κύπρου στη Γερμανία, Μηνάς Χατζημιχαήλ και η αναπληρωτής επικεφαλής της πρεσβείας, Έλενα Ράφτη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος υποδέχτηκε τον πρόεδρο Αναστασιάδη με τις δέουσες τιμές και οι δύο πριν παρακαθίσουν στο γεύμα, επιθεώρησαν στρατιωτικό άγημα. Νωρίτερα, ο Ν.Αναστασιάδης είχε πρόγευμα εργασίας με Έλληνες ανταποκριτές. Εξάλλου, ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος έφθασε επίσης χθες βράδυ από τις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν για τη σύνοδο του Eurogroup, θα συναντηθεί στις 18:30 ώρα Κύπρου με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών. Στη συνάντηση θα συζητηθεί η πορεία υλοποίησης του κυπριακού προγράμματος προσαρμογής και οι δυσκολίες που προκύπτουν από την εφαρμογή του μνημονίου, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα.

ΠΗΓΗ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΑΒΒΑ, ΚΥΠΕ-CNA, www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: