Σκληραίνει η κόντρα του Βενιζέλου με τον Παπανδρέου




Σε «μάχη κορυφής» φαίνεται να εξελίσσεται στο ΠΑΣΟΚ η εσωκομματική διένεξη που μοιάζει να ξεχείλισε με την απόφαση του πρώην Πρόεδρου του κόμματος και πρώην Πρωθυπουργού να παρευρεθεί και να μιλήσει στην παρουσίαση βιβλίου πρώην συνεργάτιδάς του, της Μαριλένας Κοππά, που ήταν μέχρι τώρα Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ αλλά πλέον κατεβαίνει στις εκλογές με τη ΔΗΜΑΡ (Δημοκρατική Αριστερά).

Εκτός του ότι ήταν πολύ έντονη η αντίδραση πολλών βουλευτών και στελεχών του κόμματος – ο βουλευτής Ιωαννίνων δήλωσε ότι «ο κ. Παπανδρέου μας έχει προδώσει», και τον ενθάρρυνε «αν θέλει να πηγαίνει σε εκδηλώσεις στελεχών της ΔΗΜΑΡ, ας πάει στη ΔΗΜΑΡ» – ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος, χρησιμοποίησε προ ημερών το απόσπασμα «τι γυρεύεις εσύ στρατηγέ, ένας Λαρισαίος, στην Ύδρα;» από το ποίημα «Βολιβάρ» του Νίκου Εγγονόπουλου, για να σχολιάσει την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού σε εκδήλωση «σαφώς προεκλογική» ενός άλλου κόμματος.

Ο  κ. Παπανδρέου απάντησε με 7 λέξεις, στις 8 λέξεις του ποιήματος που του απηύθυνε, έστω και έμμεσα, ο κ. Βενιζέλος.

«Εγώ ήμουν, είμαι, και θα είμαι ΠΑΣΟΚ», είπε και όπως έγραψε ο έγκυρος ενημερωτικός ιστότοπος matrix24.gr, «πάγωσε όλο το ΠΑΣΟΚ με τη δήλωση Παπανδρέου».

Η κόντρα μεταξύ των δύο σοβεί εδώ και καιρό, αλλά εκδηλώθηκε για πρώτη φορά ανοικτά στις αρχές του περασμένου Απριλίου όταν ο κ. Παπανδρέου διαφοροποιήθηκε από την κομματική γραμμή στην ψηφοφορία του Πολυνομοσχεδίου (που εμπεριείχε διάφορα διαρθρωτικά-μεταρρυθμιστικά μέτρα, και ήταν προϋπόθεση της τρόικας για να εγκριθεί η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα), και δεν ψήφισε υπέρ του άρθρου για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM», που ανήκει στον Οργανισμό Λαμπράκη που εκδίδει και την εφημερίδα «Το Βήμα», παραδέχθηκε ότι «έχουν κάνει κακό στην πορεία της παράταξης όλα αυτά τα εσωτερικά ζητήματα που δεν οδηγούν πουθενά» και συμπλήρωσε:

«Υπήρξε κάτι με ιδιαίτερο συμβολισμό: η επιλογή του κ. Παπανδρέου να πάει στην παρουσίαση του βιβλίου της κυρίας Κοππά, με την παρουσία του κ. Κουβέλη, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και όπως καταλαβαίνετε, αυτό είχε αντιδράσεις σε όλο το πλάτος της παράταξης. Δεν νομίζω ότι υπήρξε κάποιος που είπε ότι έκανε σωστά ο κ. Παπανδρέου. Από εκεί και πέρα, όπως είπα και εγώ και όλοι, ο κ. Παπανδρέου πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και δεν θα του υποδείξω βέβαια εγώ τι να κάνει. Αλλά θα προτιμούσα να πάει σε μια εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ ή της Ελιάς».

Ο κ. Παπανδρέου αναγκάστηκε σε παραίτηση από την πρωθυπουργία τον Νοέμβριο του 2011 όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας  κυβέρνηση ενότητας υπό την πρωθυπουργία του τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου, και με τη συμμετοχή των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ, έπειτα από έντονες αντιδράσεις, εντός και Ελλάδος, στην απόφασή του να καλέσει το λαό σε Δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει εάν θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ή να αποχωρήσει.

Ο κ. Βενιζέλος  εξελέγη, χωρίς αντίπαλο, να πάρει τη θέση του κ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο του 2012. Ο πρώην Πρωθυπουργός παραμένει απλός βουλευτής του κόμματος, και ξοδεύει αρκετό καιρό πραγματοποιώντας επί πληρωμή ομιλίες σε άλλες χώρες, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ενεργός παρουσία του στην ελληνική πολιτική σκηνή από τότε που παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία ήταν λίγη και τυπική.

Έγκυροι πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα εκτιμούν ότι οι τελευταίες αυτές «κόντρες κορυφής», όπως τις ονομάζουν, μεταξύ Βενιζέλου-Παπανδρέου, σηματοδοτούν και την απόφαση του δευτέρου «να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο», προεξοφλώντας, λένε, την πιθανή κακή εκλογική παρουσία του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες ευρωπαϊκές και δημοτικές εκλογές.

ΠΗΓΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, CNA-ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: