Συζήτηση περιουσιακού με φόντο το εδαφικό – Με κατάθεση προτάσεων με πέντε έγγραφα άρχισε η δεύτερη φάση




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΟΙ προτάσεις που καταθέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο περιουσιακό είναι υπό την αίρεση της ρύθμισης του εδαφικού, θέση που ξεκαθαρίζει εν πολλοίς πως τα θέματα είναι αλληλένδετα. Η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ξεκίνησε χθες με την κατάθεση εγγράφων σε τρία ζητήματα.

Την ίδια ώρα, οι δυο διαπραγματευτές ετοιμάζουν βαλίτσες για τη δεύτερη πράξη των χιαστί συναντήσεων, του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Άγκυρα και του Κουντρέτ Οζερσάι στην Αθήνα. Το ταξίδι τοποθετείται χρονικά στο τέλος Μαίου ή αρχές Ιουνίου και η προετοιμασία του έχει αρχίσει με συνεννοήσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Παράλληλα προετοιμάζεται και νέα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, αλλά δεν υπάρχει επί του παρόντος συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η χθεσινή πρώτη συνάντηση της δεύτερης φάσης της διαδικασίας, κράτησε πέντε ώρες, αντηλλάγησαν πέντε έγγραφα στα θέματα των περιουσιών, της δημόσιας υπηρεσίας και των ομοσπονδιακών εξουσιών. Στο περιουσιακό δεν υπήρξε συζήτηση καθώς την Παρασκευή θα συνέλθουν ειδικοί και από τις δυο πλευρές για να δώσουν σε τεχνοκρατικό επίπεδο εκατέρωθεν επεξηγήσεις.

Οι πρώτες συζητήσεις δεν διαφοροποιούν τη γενική εικόνα σε σχέση με τις πάγιες θέσεις που εκφράζονται, αν και το κλίμα χθες ήταν πολύ καλό, όπως ανέφερε ενημερωμένη πηγή. Στα θέματα των εξουσιών, έγινε ενδελεχής συζήτησης όπως και για τη στελέχωση της δημόσιας υπηρεσίας. Δίνεται, πάντως, η εντύπωση από τα όσα διατυπώνονται από τουρκικής πλευράς πως η Κύπρος θα είναι μια τεράστια δημόσια υπηρεσία, με τρεις δομές.

Για το θέμα των εξουσιών η συζήτηση θα συνεχιστεί ενώ διαπιστώνονται διαφορές προσέγγισης και ουσίας. Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, σε δηλώσεις του, πάντως, αμέσως μετά τη συνάντηση,  είπε πως συζητήθηκαν και οι εδαφικές αναπροσαρμογές και ανταλλάχθηκαν απόψεις, χωρίς να βρίσκεται στην ατζέντα το εδαφικό. Μίλησε και για μια καλύτερη τακτική που ακολουθείται στις συνομιλίες αυτή τη φορά, λέγοντας ότι στο παρελθόν οι δύο πλευρές έδιναν τα σχόλιά τους πάνω στις προτάσεις της άλλης πλευράς, ενώ αυτή τη φορά θα δίνουν αντιπροτάσεις και όχι απλά σχόλια.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο, ότι την ερχόμενη Τρίτη, οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν με τις εκατέρωθεν αντιδράσεις για τα έγγραφα και η ε/κ πλευρά θα καταθέσει ένα δεύτερο μέρος του εγγράφου για το περιουσιακό και η τ/κ για εξωτερικές σχέσεις. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα από τις συνομιλίες.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ, Μισέλ Μποναρντό, έκανε λόγο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Ανέφερε πως η συζήτηση των θεμάτων που τέθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση θα συνεχιστεί την Τρίτη 13 Μαΐου. Τα Ηνωμένα Εθνη θα έχουν επίσης διμερείς συναντήσεις με τους δυο διαπραγματευτές για προετοιμασία της επόμενης κοινής τους συνάντησης, ανέφερε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, σήμερα οι δυο διαπραγματευτές θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στο Κυπριακό, Πίτερ βαν Νούφελ, για να συζητήσουν βασικά τους τρόπους εμπλοκής του.

ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ

Η χθεσινή συνάντηση κράτησε πέντε ώρες. Ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 3 το απόγευμα. Στις 1.00 μ.μ. οι διαπραγματευτές, οι συνεργάτες τους και η ομάδα των Ηνωμένων Εθνών διέκοψαν για φαγητό. Τα Ηνωμένα Έθνη πρόσφεραν σάντουϊτς για μεσημεριανό.

Παράταση ερευνών από «Μπαρμπαρός»

ΣΕ μια κίνηση, η οποία παραπέμπει εν πολλοίς στην τακτική συντήρησης της έντασης και των προκλήσεων, η Άγκυρα με νέα NAVTEX έχει δεσμεύσει την ίδια περιοχή για συνέχιση των ερευνών του σκάφους «Μπαρμπάρος». Την ημέρα που άρχισαν οι ουσιαστικές συνομιλίες, η Άγκυρα συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων, αγνοώντας τις όποιες προσπάθειες για λύση και δείχνοντας εμπράκτως το ενδιαφέρον της φια την εν εξελίξει διαδικασία. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η τουρκική κυβέρνηση έχει ουσιαστικά ανανεώσει τη δέσμευση της περιοχής για ένα ακόμη μήνα, δηλαδή μέχρι την 16η Ιουνίου.

Συνεχίζοντας την έμπρακτη αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας,   η Τουρκία  διά του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπάρος», θα πραγματοποιήσει έρευνες  ακόμη και στα όρια περιοχών  που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει  ορίσει τα Οικόπεδα 4,5 και 6. Η προηγούμενη δέσμευση της περιοχής λήγει στις 13 Μάιου.

Με τη νέα NAVTEX που εξέδωσε χθες η Τουρκία καταγράφονται οι συντεταγμένες που περιλαμβάνει και η προηγούμενη NAVTEX και οι οποίες καλύπτουν μια περιοχή δυτικά των ακτών της Κύπρου και δυτικά ακόμη της Πάφου εντός της ΑΟΖ της Κύπρου  και αποτελούν συνέχεια των παράνομων ερευνών που πραγματοποίησε από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα η Τουρκία και στην Ανατολική πλευρά του νησιού επικαλύπτοντας τμήμα του Οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: