Από αναβολή σε διακοπή η δίκη Μιχαηλίδη στην Αθήνα (εξέλιξη)




ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η δίκη για την υπόθεση της αγοράς εξοπλιστικών συστημάτων από την Ελλάδα επί των ημερών Άκη Τσοχατζόπουλου, όπου ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης, και ο γιος του Μιχάλης, κατηγορούνται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, διακόπηκε προτού καν αρχίσει.

Τούτη τη φορά δεν ήταν η φάρσα για βόμβα που ανάγκασε τους δικαστές πριν 2 εβδομάδες να αναβάλουν τη δίκη για σήμερα, αλλά η προβολή από την μεριά της υπεράσπισης διαφόρων προβλημάτων, όπως για παράδειγμα την αδυναμία να παραστούν οι βασικοί συνήγοροι της πλευράς Μιχαηλίδη, Γιάννης Μαντζουράνης και Ηλίας Αναγνωστάκης, διότι παρίσταντο σε άλλες δίκες που γίνονταν ταυτόχρονα.

Έτσι, η δικαστής του Τριμελούς Κακουργιοδικείου της Αθήνας, αφού άκουσε ενστάσεις και από τους συνηγόρους άλλων 3 κατηγορούμενων στην ίδια υπόθεση, του νομικού συμβούλου του ελληνικού κράτους, Αναστασίου, της συζύγου του Μαρίας, και του φυγόδικου Σύρου εμπόρου όπλων Φουάντ αλ Ζαγιάντ, αποφάσισε την διακοπή της δίκης και τον καθορισμό νέων ημερομηνιών για την επανέναρξή της.

Η πρώτη από της 11 συνεδρίες που ορίστηκαν είναι για τις 10 Ιουνίου, και οι επόμενες είναι 12/6, 17/6, 19/6, 23/6, 24/6, 25/6, 26/6, καθώς και στις 1, 3 και 4 Ιουλίου.

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου εξέφρασε στο ΚΥΠΕ τη λύπη του που «η διαδικασία δεν προχωρά», τονίζοντας ότι η υπόθεση αυτή τον έχει καταποντίσει ψυχικά και σωματικά. «Τι να κάμω, που ο δικηγόρος μου είχε άλλη υπόθεση σήμερα;», είπε.

Ο κ. Μαντζουράνης είχε άλλη υπόθεση στο ίδιο δικαστήριο, όπου ο κατηγορούμενος συμπληρώνει στις 20 Μαΐου την 18μηνη προφυλάκισή του και, αν δεν βγει απόφαση, θα βγει αυτός από τις φυλακές.

Έτσι έχει το σύστημα στην Ελλάδα. Η 18μηνη προφυλάκιση δεν παρατείνεται. Πρέπει να γίνει η δίκη και να υπάρξει και απόφαση. Με τον συνωστισμό των δικών στην Ελλάδα, όλες οι υποθέσεις εκδικάζονται υπό μεγάλη πίεση, είπε στο ΚΥΠΕ ανώτατος δικαστής που δεν επιθυμεί να δημοσιοποιηθεί το όνομά του.

Οι Ντίνος και Μιχάλης Μιχαηλίδης είναι προφυλακιστέοι στον Κορυδαλλό εδώ και 6 μήνες.

Ο κ. Αναγνωστάκης, συνήγορος του Μιχάλη Μιχαηλίδη, παρίστατο σε άλλη δίκη που επρόκειτο να αρχίσει σήμερα, υπερασπιζόμενος μία Αμερικανίδα σε ποινική υπόθεση ομαδικού βιασμού της. Εκπρόσωπός του ζήτησε από την δικαστή της «υπόθεσης Μιχαηλίδη» να δικαιολογήσει την απουσία του και να ορίσει νέα δικάσιμο.

Ο συνήγορος του Σύρου φυγόδικου αλ Ζαγιάντ, υπέβαλε ένσταση ότι δεν έγινε νόμιμη κλήτευση του πελάτη του, αφού οι σχετικές επιδόσεις, όπως είπε, έγιναν σε διευθύνσεις στην Λευκωσία, επί των οδών Κίμωνος και Ψαρρών, «που από πουθενά δεν προκύπτει ότι είναι υπαρκτές», ενώ δεν πήγε, η κλήτευση, στην δηλωθείσα διεύθυνσή του αλ Ζαγιάντ επί της οδού Τεμπών 22, πάλι στη Λευκωσία, όπου είναι καταχωρημένη η εταιρεία που συνέστησε εκεί.

Ο συνήγορος ζήτησε από το δικαστήριο να ανακαλέσει την απόφαση απόρριψης της αίτησης αυτής σε προηγούμενη συνεδρία, «ως απαράδεκτης λόγω ελλείψεως νομίμου κλήτευσης του αλ Φαγιάντ», και συμπλήρωσε ότι εάν γίνει κανονικά η κλήτευση και ακυρωθεί και το εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης, τότε αυτός θα προσέλθει στην Αθήνα να δικαστεί κανονικά.

Το δικαστήριο όρισε τις νέες ημερομηνίες για την έναρξη της δίκης, χωρίς να αναφερθεί στο αίτημα αυτό.

Ο έτερος κατηγορούμενος, Αναστάσιος Σοφός, πρώην νομικός σύμβουλος του ελληνικού κράτους, που μαζί με την σύζυγό του Μαρία φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση των παράνομων αμοιβών από την προμήθεια του αντιπυραυλικού συστήματος TOR M1, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, προσήλθε πρώτη φορά σήμερα στο δικαστήριο, φέρων μαζί του αναπνευστικό μηχάνημα.

Είπε στην δικαστή ότι πάσχει από Χρόνια Αναπνευστική Ανεπάρκεια (ΧΑΠ) και ότι υποβάλλεται σε ακτινοθεραπείες για καρκίνο στον λάρυγγα. Διαμαρτυρήθηκε ότι δεν υπήρχε πρίζα για να ενεργοποιήσει το μηχάνημά του μέσα στην αίθουσα ακροάσεων του δικαστηρίου, και είπε ότι δυσκολεύεται να αναπνεύσει.

Εκλήθη, τότε, ηλεκτρολόγος, ο οποίος έφερε μακρύτερο συνδετικό σύρμα, και έβαλε το μηχάνημα να λειτουργήσει από πρίζα που βρισκόταν πίσω από την έδρα των δικαστών.

«Προσήλθα για να δείτε ότι δεν προσποιούμαι τον άρρωστο», είπε ο κ. Σοφός. «Δεν ξέρω αν και πότε θα γίνω καλά. Εχω ανάγκη από οξυγόνο 24 ώρες την ημέρα. Ίσως να μπορέσω να παραστώ μετά από 30 μέρες»».

Από την μεριά της Πολιτικής Αγωγής, εκφράστηκε δυσφορία για τις συνεχείς, όπως είπαν στο ΚΥΠΕ, προσπάθειες «να μην δικαστεί η υπόθεση, τουλάχιστον τώρα».

Ο Ντίνος Μιχαηλίδης, που προσήχθη στο δικαστήριο συνοδευόμενος από έναν μόνο αστυνομικό, και χωρίς να φοράει χειροπέδες, μιλώντας στο ΚΥΠΕ επανέλαβε ότι απορρίπτει κάθε κατηγορία εναντίον του, και εξέφρασε πάλι την απορία του «πως μπορεί μια τέτοια κατηγορία, που οδήγησε και στην άδικη προφυλάκιση εμένα και του γιου μου Μιχάλη,  να στηρίζεται στην μαρτυρία ενός ανθρώπου που έχει καταδικαστεί και όμως τώρα κυκλοφορεί ελεύθερος».

Αναφέρεται στον Νίκο Ζήγρα, πρώτο εξάδελφο και κάποτε δεξί χέρι του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος πλέον έχει διαχωρίσει από αυτόν την θέση του, και έχει στραφεί εναντίον του.

Ο Ζήγρας είναι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του Ντίνου και του Μιχάλη Μιχαηλίδη. Δεν προσήλθε χθες στο δικαστήριο αλλά, όπως είπε ο συνήγορος του στη δικαστή, «εάν μας πείτε ότι η δίκη συνεχίζεται αμέσως και δεν αναβάλλεται, θα τον πάρω τηλέφωνο και πολύ σύντομα θα είναι εδώ, αλλά με τις πιτζάμες του, διότι είναι κλινήρης στο σπίτι».

ΠΗΓΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΚΥΠΕ, CNA

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΗΜΕΡΩΣΗ: Αθήνα.- Σήμερα το πρωί αναμένεται να γίνει στο Τριμελές Κακουργιοδικείο της Αθήνας η εξ αναβολής, από τις 2 Μαΐου, δίκη των πέντε εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση διακίνησης της προμήθειας στην πολύκροτη υπόθεση της αγοράς των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων TOR M-1 από την ελληνική κυβέρνηση το χρονικό διάστημα 1998-2001, ανάμεσα στους οποίους είναι ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνος Μιχαηλίδης, και ο γιος του Μιχάλης.

Η δίκη είχε αναβληθεί πριν 10 μέρες λόγω τηλεφωνήματος για τοποθέτηση βόμβας στο Δικαστικό Μέγαρο της Αθήνας. Απεδείχθη ότι επρόκειτο για φάρσα, αλλά λόγω των αστυνομικών ερευνών που κράτησαν πολλή ώρα μόνο λίγες υποθέσεις άρχισαν να εκδικάζονται.

Μαζί με τους Ντίνο και Μιχάλη Μιχαηλίδη, θα δικαστούν αύριο και ο νομικός σύμβουλος του ελληνικού κράτους, Αναστάσιος Σοφός και η σύζυγός του Μαρία, που παρουσιάζεται ως συνδικαιούχος  στον ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων λογαριασμό που διακινήθηκε στην υπόθεση αγοράς των πυραύλων και, κυρίως, στις προμήθειες που λέγεται ότι μοιράστηκαν.

Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο εκ Συρίας έμπορος όπλων Φουάντ αλ Ζαγιάντ, που καταζητείται από την Ελληνική Αστυνομία και την Ίντερπολ, αφού έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψής του. Είναι το πρόσωπο που εμφανίζεται ότι, ως μεσάζων στην αγορά οπλικών συστημάτων από την Ελλάδα, έλαβε και προώθησε μέσω του Ντίνου Μιχαηλίδη προς τον Άκη Τσοχατζόπουλο προμήθεια 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ντίνος Μιχαηλίδης αντιμετωπίζει την κατηγορία του “ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ως αποτέλεσμα εγκληματικής δραστηριότητας», δηλαδή δωροδοκίας.

Στη δικογραφία γίνεται λόγος για ποσό 10 εκατ. δολαρίων που φέρεται να εντοπίστηκε σε τραπεζικό λογαριασμό του Μιχάλη Μιχαηλίδη στην Κύπρο, και διακινήθηκε μέσω υπεράκτιας εταιρείας. Από τα στοιχεία που φέρεται να κατέχουν οι Αρχές, προκύπτει ότι συνδικαιούχος σε αυτόν το λογαριασμό ήταν και ο πατέρας του Ντίνος.

Ο Νίκος Ζήγρας, πρώτος εξάδελφος και στενός συνεργάτης του πρώην Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας, Άκη Τσοχατζόπουλου, που ήδη εκτίει ποινή φυλάκισης για άλλη πτυχή της πολύκροτης υπόθεσης της δωροδοκίας από την αγορά πολεμικού εξοπλισμού, είχε καταθέσει στις ανακριτικές αρχές ότι ο κ.Μιχαηλίδης «τουλάχιστον τέσσερις φορές μετέφερε σε βαλίτσες μεγάλα χρηματικά ποσά».

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου διαψεύδει τα λεγόμενα του άλλοτε στενότατου συνεργάτη του Τσοχατζόπουλου, και έχει υποβάλει μηνύσεις εναντίον του.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ, CNA, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: