Ψαριανός: Στη θέση του Κουβέλη θα είχα παραιτηθεί




Θέμα ηγεσίας στη ΔΗΜΑΡ έθεσε ευθέως ο βουλευτής του κόμματος Γρηγόρης Ψαριανός (φωτογραφία) καλώντας το Φώτη Κουβέλη να παραιτηθεί. Την ίδια στιγμή, πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, παρεμβαίνουν στην εσωκομματική σύγκρουση που προκάλεσε το αρνητικό αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, δηλώνοντας ότι η ΔΗΜΑΡ παραμένει κρίσιμος παράγοντας για την ανανέωση της πολιτικής ζωής και δηλώνουν ότι είναι ανοιχτή σε κάθε προσπάθεια διαλόγου για να βγει η χώρα από την αστάθεια. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (BHMA FM) ανέφερε τα εξής:

Για την αποτίμηση του αποτελέσματος και τις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ: Αν ήμουν στη θέση του Φώτη Κουβέλη, θα είχα υποβάλλει την παραίτησή μου στην Κ.Ε. Μπορεί να θεωρεί ότι δεν πρέπει να φύγει από το σπίτι του ο ίδιος. Κι εγώ, δεν του ζητάω να παραιτηθεί. Η ΔΗΜΑΡ είναι και δικό μου σπίτι, μαζί την κάναμε και άλλοι ήταν που είδαν φως και μπήκαν. Τα έχω πει αυτά και στον ίδιον πριν από πολλούς μήνες, αλλά τώρα θα τα πω και δημόσια: ότι δεν πρέπει να στηρίζεται σε ανθρώπους που συμφωνούν με τη γνώμη του, όποια και αν είναι αυτή. Πριν από καιρό, είχε διαμορφωτές γραμμής τον Μπίστη και τον Μεϊμάρογλου και μόλις άλλαξε γραμμή ο Κουβέλης, εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία των στελεχών και ψηφίστηκαν με ποσοστά Τσαουσέσκου (όσα είπε) και είναι μειοψηφία όσοι λένε ότι είναι λάθος (η άποψή του) και ήμουν ένας από αυτούς που είπαν «όχι, είναι λάθος».

Έχει μια στάση σαν να είναι το κόμμα απολύτως προσωποπαγές και πιστεύει ότι η ΔΗΜΑΡ είναι απολύτως προσωπική του υπόθεση. Ο ίδιος το είπε ότι έχει ποσοστά Τσαουσέσκου! Δεν έχω πρόβλημα εγώ με τον Φώτη Κουβέλη. Δεν έχω κανένα προσωπικό ζήτημα. Έχω, όμως, σοβαρό πολιτικό ζήτημα, διότι εδώ και ένα χρόνο κάνει πολύ κακές πολιτικές επιλογές και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα. Κάποιοι λένε μέσα ότι δέχεται πόλεμο. Εγώ έτρεξα 8.500 χιλιόμετρα και γύρισα όλη την Ελλάδα με τον Ανδρέα (Παπαδόπουλο) και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Φανταστείτε να μην το κάναμε πού θα ήταν το κόμμα. Και κάποιοι άλλοι, δεν κουνήθηκαν καθόλου. Βουλευτές δεν κουνήθηκαν καθόλου και χθες έγινε συνάντηση του Κουβέλη μαζί τους, γίνονται εσωτερικές διαπραγματεύσεις. Δεν ενδιαφέρομαι εγώ γι’ αυτά. Δεν είμαι δελφίνος και δεν ενδιαφέρομαι για την ηγεσία του κόμματος, δεν συμμετέχω στις εσωτερικές διαπραγματεύσεις. Σε καμία. Δεν είμαι εξουσιολάγνος. Δεν ενδιαφέρθηκα για κανένα υπουργείο όταν συζητήθηκε το όνομά μου… Εσωτερικές κομματικές διαπραγματεύσεις είναι και αναδιάταξη συμμαχιών.

Δεν είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχω (στη συνεδρίαση της Κ.Ε. την Παρασκευή) και γενικώς στις διαδικασίες στα όργανα. Διότι ο Φώτης Κουβέλης, όταν τον ρώτησαν αν σκοπεύει να παραιτηθεί, είπε ότι θα αποφασίσουν τα όργανα. Τα όργανα αποφασίζουν αν θα παραιτηθεί άλλος; Ποια όργανα; Τα πνευστά, τα χάλκινα, τα έγχορδα; Εγώ θα έθετα την παραίτησή μου στις υπηρεσίες του κόμματος. Διάφορα στελέχη και ο Χρήστος Μαχαίρας – που τον αγαπώ και είναι φίλος μου, αλλά δεν είναι όπως εγώ από το ’68 στο χώρο και τη Διάσπαση και μπήκε από το παράθυρο όταν είδε φως, όπως και κάτι ΠΑΣΟΚοι, όπως ο Παν-Παν, ο Καστανίδης, ο Μπεγλίτης, η Κοππά, ο Τσαμουργκέλης – συνδιαμόρφωσαν την στρατηγική του κόμματος και τώρα πήδηξαν από το παράθυρα. Όπως ο Μιχελογιαννάκης, ο Μουτσινάς και ο Βουδούρης. Εμείς, είμαστε σταθερά εκεί.

Είμαι βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και ιδρυτής της. Δεν με ενδιαφέρουν τα όργανα και οι μηχανισμοί. Στο συνέδριο που θα πάμε, ο Παπαθανασίου, ο Μαυροκεφαλίδης, ο Παν-Παν, ο Χατζησωκράτης, ο Μαργαρίτης και 15 άνθρωποι που είναι στο ηγετικό επιτελείο θα συναποφασίσουν κάτι που θέλει ο Φώτης Κουβέλης και το στενό περιβάλλον του και δεν αφορά τους άλλους. Δεν με ενδιαφέρει εμένα αυτό. Πρώτα αποφασίζουν κάτι και μετά καλούν την Εκτελεστική ή την Κεντρική Επιτροπή, 15 μέρες μετά, για να εγκρίνουν την απόφαση που πήραν. Θα παραμείνω βουλευτής, στέλεχος και ιδρυτής της ΔΗΜΑΡ μέχρι ο Φώτης Κουβέλης και η ηγετική ομάδα αναλάβουν πλήρως την ευθύνη για το καταστροφικό αποτέλεσμα. Να πει ο Φώτης Κουβέλης ότι «ναι, σύντροφοι, εγώ φταίω». Έτσι κάνουν οι μεγάλοι ηγέτες. Να αναλάβει την ευθύνη για τους λόγους που οδήγησαν το κόμμα στην εξαφάνιση και είναι χαραμάδα ύπαρξης τώρα το κόμμα και μετά θα συμμετάσχω ξανά στις διαδικασίες. Συμμετοχή σε προειλημμένες αποφάσεις, όπως να πάμε να κάνουμε συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως συζητείται τώρα και άλλα διάφορα τέτοια, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τα πάνω του τώρα και υπάρχουν και βουλευτές που κάνουν τσίου-τσίου τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, μήπως και πάνε και κολλήσουν εκεί, μαζί του, δεν με ενδιαφέρει εμένα.

Πρέπει να ανασυγκροτηθεί το κόμμα και με ενδιαφέρει να είμαι σε κάθε διαδικασία που γίνεται από σήμερα, από χθες, για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς, στον οποίο ο Φώτης Κουβέλης είχε πρωτεύοντα ρόλο πριν από ένα χρόνο, όταν μετράγαμε 6,5% και το ΠΑΣΟΚ ήταν κάτω από 6%. Ήμασταν μπροστά από το ΠΑΣΟΚ. Του έλεγα ότι πρέπει να το κάνουμε τώρα, που είμαστε καβάλα στο άλογο. Και είναι τριτεύουσα η γνώμη και η πρωτοβουλία του τώρα…

Θα είμαι (παρών) σε όλες τις διαδικασίες, συγκεντρώσεις, συναντήσεις και πρωτοβουλίες πυρήνων για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, με συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ. Λέω τώρα, αλλά μεθαύριο μπορεί να πάω στη συνεδρίαση. Και να πω ευθέως αυτά που έχω να πω. Από ποιον να κατηγορηθώ, όμως; Από τους εξαφανισμένους, που δεν συμμετείχαν καν στην προεκλογική εκστρατεία; Δεν ήταν μειοψηφούσα η άποψή μας, αλλά ήταν μέσα στο μηχανισμό μειοψηφούσα, για την ομάδα που κάνει αέρα στον πρόεδρο. Η μειοψηφία αυτή εξέφραζε τη ΔΗΜΑΡ του 7% και όχι του ένα παρά τέταρτο…

Στον Γρ. Ψαριανό απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρ. Μαχαίρας, με δηλώσεις του στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό:

«Κάθε πολιτικό πρόσωπο, εκτός από τις απόψεις του, μεταφέρει το ήθος και την αισθητική του. Όσοι μιλούν στο όνομα της ΔΗΜΑΡ και των αρχών της, το γνωρίζουν και το έχουν κατά νου. Ανασυγκρότηση του χώρου μας δεν μπορεί να γίνει ούτε μέσα από κραυγές ούτε μέσα από ύβρεις. Θα γίνει μέσα από τις καταστατικές διαδικασίες. Σας προτείνω να ακούσετε ξανά τη συνέντευξη του φίλου μου του Γρηγόρη Ψαριανού και να πάρετε μόνοι σας απαντήσεις. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο επ’ αυτού…

Πολιτικό θέμα υπάρχει, είναι προφανές και το δημιουργούν δηλώσεις που κινούνται έξω από μια λογική του χώρου μας, του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς, όπως αρέσει στον Γρηγόρη Ψαριανό να λέει. Είναι η λογική του χώρου στον οποίο εξακολουθούμε να βρισκόμαστε και μπορεί να υπέστη ένα καίριο εκλογικό πλήγμα την περασμένη Κυριακή, αλλά πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, προκειμένου να τον ξαναστήσουμε στα πόδια του για να τον βάλουμε (σε μια τροχιά).

Είπε (ο κ. Ψαριανός) ότι είδα φως και μπήκα στη ΔΗΜΑΡ. Εντάξει… Εγκατέλειψα μια συγκεκριμένη επαγγελματική διαδρομή στη δημοσιογραφία, θέλοντας να συμβάλλω με τις δικές μου μικρές δυνάμεις στην προσπάθεια για ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς. Επειδή λέει ο φίλος μου ο Γρηγόρης ότι είδα φως και μπήκα, θέλω να του πω ότι δεν υπήρχε κανένα φως, διότι κάποιος είχε φροντίσει να σπάσει όλες τις λάμπες. Ο ίδιος, ναι (το έκανε). Και κάναμε αγώνα μεγάλο να ξαναβάλουμε λάμπες, να ξαναέχουμε φως. Αυτή είναι η απάντησή μου στο ότι είδα φως και μπήκα…»

?????????????????????????????

ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΕΝΤΕ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Με κείμενό τους, ενωτικού χαρακτήρα, πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Γιάννης Πανούσης, η Νίκη Φούντα, ο Γιώργος Κυρίτσης και ο Θωμάς Ψύρρας, παρεμβαίνουν στην εσωκομματική σύγκρουση που προκάλεσε το αρνητικό αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, δηλώνοντας ότι η ΔΗΜΑΡ παραμένει κρίσιμος παράγοντας για την ανανέωση της πολιτικής ζωής και δηλώνουν ότι είναι ανοιχτή σε κάθε προσπάθεια διαλόγου για να βγει η χώρα από την αστάθεια.

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και 5 χρόνια στη δίνη οικονομικής κρίσης και κοινωνικής αποδιοργάνωσης. Το πολιτικό σύστημα μοιάζει αδύναμο, αμήχανο ή και ενοχικό στη διαχείριση της κρίσης.

»Η άρνηση ή η αμφισβήτηση των ίδιων των αξιών και θεσμών της Δημοκρατίας από τους πολίτες, καθώς και η διεύρυνση των ανισοτήτων και των αδικιών, διαρρηγνύει κάθε αίσθηση του συν-ανήκειν, καταλήγει στην ανάδειξη δυνάμεων βαρβαρότητας και μισαλλοδοξίας που απειλούν τον καθένα.

»Πρέπει το ταχύτερο δυνατόν οι θεμελιώδεις δομές και λειτουργίες του πολιτεύματος να ανασυνταχθούν, να εξυγιανθούν και ν’ απαλλαγούν από τις παθογένειες του παρελθόντος (πελατειακό κράτος, νεποτισμός, διαφθορά, διαπλοκή, αναξιοκρατία).

»Η μετά την κρίση Ελλάδα δεν πρέπει να βρει και πάλι διχασμένη την κοινωνία και ανήμπορο τον λαό. Τα εθνικά παθήματα πρέπει να μας γίνουν επιτέλους πολιτικά μαθήματα.

»Από την άλλη η διασπορά και ο κατακερματισμός των κεντροαριστερών, σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων όχι μόνο διευκολύνει τη συντηρητική διακυβέρνηση της χώρας αλλά το χειρότερο δημιουργεί σύγχυση στον πολίτη ως προς τις ιδεολογικές και πολιτικές διαχωριστικές γραμμές.

»Οι μέχρι σήμερα επιλογές των ηγεσιών των κομμάτων του χώρου δυσχεραίνουν ή και ακυρώνουν τη στρατηγική μιας κεντροαριστερής, σοσιαλιστικής, δημοκρατικής συμμαχίας για το νέο μοντέλο διακυβέρνησης.

»Η ΔΗΜΑΡ επιχείρησε με πολιτική ευπρέπεια και ήθος να κινητοποιήσει αυτές τις δυνάμεις της αλλαγής αλλά αυτό δεν κατέστη μέχρι σήμερα δυνατό. Παρά τις όποιες λαθεμένες εκτιμήσεις ή κινήσεις της, η ΔΗΜΑΡ θεωρούμε ότι παραμένει ένας κρίσιμος παράγοντας επαναφοράς του κέντρου βάρους στην ανανέωση της πολιτικής, των πολιτικών, του πολιτικού λόγου και διαλόγου και γενικότερα των πολιτικών κομμάτων.

»Το παλιό και το νέο συγκρούονται μέσα σε κάθε κόμμα αλλά και στην ελληνική κοινωνία συνολικά. Αυτή η σύγκρουση πρέπει να βγάλει νικητή το νέο και τους νέους.

»Θεωρούμε αναγκαία και θα συμμετάσχουμε και με δικές μας πρωτοβουλίες σε κάθε προσπάθεια διαλόγου για μια από κοινού αναζήτηση νέων μέσων και στόχων και για να βγάλουμε τη χώρα από την αστάθεια ή την στρεβλή ανάπτυξη.

»Πρέπει να παρέμβουμε προτού η κρίση του πολιτικού συστήματος μετατραπεί σε κρίση της Δημοκρατίας.

»Είμαστε εδώ, παρόντες και αποφασισμένοι, για το μεγάλο εγχείρημα της υπέρβασης των δευτερογενών διαφορών, της απαλλαγής από τα ιδεολογήματα και τους εκφραστές του χθες και εντέλει τη δικαίωση των ονείρων τόσων και τόσων γενεών».

Διαβάστε ακόμη: Μετέωρος ο Κουβέλης μετά την κατάρρευση της ΔΗΜΑΡ

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: