Τζένιφερ Ψάκι: Θετικό βήμα – Λευκός Οίκος και Πεντάγωνο: Η Ρωσία δεν έχει αποσύρει τα στρατεύματά της




ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ως «θετικό βήμα» χαρακτήρισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τα σχόλια του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πουτιν, για αναβολή του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας στην ανατολική Ουκρανία, ωστόσο τόνισαν ότι «περιμένουμε να δούμε περισσότερα» από αυτόν.

Η Ρωσία θα μπορούσε «να υποστηρίξει τις δημοκρατικές διαδικασίες της Ουκρανίας», καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Μαΐού, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι.

Είπε επίσης ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επιρροή της ώστε να σταματήσουν οι υπό εξέλιξη προσπάθειες των ένοπλων φιλορώσων αυτονομιστών για την παρεμπόδιση των εκλογών.

White-House01-14february2014

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει κανένα στοιχείο που να συνηγορεί υπέρ του ότι η Ρωσία έχει αποσύρει τα στρατεύματα της από τα σύνορα με την Ουκρανία. Η δήλωση αποτελούσε αντίδραση σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το Κρεμλίνο.

«Είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτη μια ουσιαστική απόσυρση» των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή των συνόρων, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ προς τους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Αρκάνσας και την Καλιφόρνια. «Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η αποχώρηση έχει πραγματοποιηθεί», συμπλήρωσε.

Ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε επίσης μέσω του εκπροσώπου του ότι το —προγραμματισμένο για την Κυριακή— δημοψήφισμα σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας πρέπει να ακυρωθεί, όχι απλώς να αναβληθεί.

PENTAGON01-15MARCH2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου απάντησε πριν από λίγο στη δήλωση του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν στις βάσεις τους από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν δήλωσε ότι «δεν έχουμε δει κάποια αλλαγή στη θέση των ρωσικών δυνάμεων. Εδώ και καιρό ζητάμε από τους Ρώσους να αποσύρουν τα στρατεύματά τους» και δεν το κάνουν.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγωνου εάν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να έχουν αποχωρήσει τα ρωσικά στρατεύματα και οι Αμερικανοί να μην το ξέρουν. Ο συνταγματάρχης Γουόρεαν απάντησε «θα το γνωρίζαμε».

Σύμφωνα με άλλον αξιωματούχο, οι αμερικανικοί δορυφόροι δεν επιβεβαιώνουν καμία αλλαγή στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες.

Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να απαιτούν από τη Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ όπως έγινε γνωστό είναι έτοιμες οι νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας εάν εμποδίσει τις εκλογές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: