Πανικός στη γαλλική προεδρία, έκτακτη σύσκεψη για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών




Σε έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, έχουν κληθεί για τις ενιάμισι σήμερα το πρωΐ (ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βάλς και στελέχη της κυβέρνησης, με στόχο την ανάλυση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Γεωργίας και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ και ο υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ. Πρόκειται για τους σημαντικότερους υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και τους πλέον φιλικά προσκείμενους στον πρόεδρο Ολάντ.

Μετά το ιστορικά υψηλό ποσοστό της Μαρίν Λεπέν (24,7%)και το ιστορικά χαμηλό ποσοστό των Σοσιαλιστών( 14,3%), ο Φρανσουά Ολάντ ευρίσκεται εκ νέου σε αδιέξοδο και, κατά την άποψη των πολιτικών αναλυτών, είναι εκ νέου υποχρεωμένος να απευθυνθεί στο γαλλικό λαό. Η δυσκολία όμως αυτή τη φορά είναι ότι δεν έχει ιδιαίτερα περιθώρια κινήσεων, έχοντας ήδη αλλάξει τον πρωθυπουργό Ζαν Μαρκ Ερό, μόλις πριν προ διμήνου, μετά τις δημοτικές εκλογές. Ήλπιζε ότι ο Μανουέλ Βαλς, που ήταν μονίμως ψηλά στις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Γάλλων. Το «φαινόμενο Βάλς όμως δεν έπιασε» και η χθεσινή ήττα θεωρείται και ήττα του πρωθυπουργού.

Με το στενό του επιτελείο σήμερα, ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να προετοιμασθεί για τα επόμενα βήματα και πρώτ’ απ’ όλα για την αυριανή άτυπη συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες, στο δείπνο με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Εκτιμάται ότι στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, ο Γάλλος πρόεδρος θα προσπαθήσει να πείσει, ιδιαίτερα την καγκελάριο Α. Μέρκελ, για μια «χαλάρωση» της οικονομικής γραμμής της Ευρώπης.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να εξηγήσει στους Γάλλους τους λόγους για τους οποίους δεν μπόρεσε να κρατήσει τις υποσχέσεις του για «αλλαγές στην Ευρώπη» και να τους πείσει ότι οι αλλαγές αυτές είναι ακόμα δυνατές, χωρίς τη ρήξη με την ΕΕ.

Αποτελεί κοινή πεποίθηση όμως, ότι για να γίνει πιστευτός από τους Γάλλους ο πρόεδρος, έχει ανάγκη αυτήν την φορά, από απτά οικονομικά αποτελέσματα της κυβέρνησης Βαλς. Η επανάκτηση της εμπιστοσύνης του γαλλικού λαού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων και των επιλογών του πρωθυπουργού.

ΠΗΓΗ: Ολυμπία Τσίπηρα, ANA-MPA

Οι Γάλλοι δεν θέλουν να τους κυβερνούν τεχνοκράτες και Επίτροποι, δηλώνει η νικήτρια των εκλογών, η ηγέτιδα του ακροδεξιού FN Μαρίν Λεπέν

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν “πάγωσε” την πολιτική ελίτ της Γαλλίας καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, αφήνοντας τρίτους τους Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Είναι η πρώτη φορά που το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό κόμμα κερδίζει εκλογές σε εθνικό επίπεδο στα 40 χρόνια της ύπαρξής του. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, μπορεί να εκλέξει 25 ευρωβουλευτές – τους οκταπλάσιους από τους τρεις που κατάφερε να εκλέξει το 2009.

“Ο λαός μίλησε δυνατά και καθαρά”, είπε η θριαμβεύτρια Λεπέν στους υποστηρικτές της που την επευφημούσαν στην έδρα του κόμματος, σε ένα προάστιο στα βορειοδυτικά του Παρισιού. Οι Γάλλοι “δεν θέλουν πλέον να κυβερνώνται από εκείνους εκτός των συνόρων μας, από Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τεχνοκράτες που δεν είναι αιρετοί. Θέλουν να προστατευθούν από την παγκοσμιοποίηση και να ξαναπάρουν τα ηνία της μοίρας τους”, πρόσθεσε.

Η Γαλλία ήταν εκ των ιδρυτικών μελών της Ευρωπαϊκής ένωσης όμως τα τελευταία χρόνια οι ψηφοφόροι εκφράζουν ολοένα και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια για την πολιτική της ελεύθερης αγοράς και των ανοιχτών συνόρων και το 2005 απέρριψαν με δημοψήφισμα το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

Τα πρώτα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών δίνουν στο Εθνικό Μέτωπο ποσοστό 26%, δηλαδή υψηλότερο και απ’ όσο προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Το κόμμα έχει καταφέρει να κερδίσει ένα σημαντικό ποσοστό των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της εργατικής τάξης που πιστεύουν ότι η ελίτ δεν καταλαβαίνει την αγωνία τους για την εγκληματικότητα, την παράνομη μετανάστευση, την ανεργία και το στάσιμο επίπεδο διαβίωσής τους.

Η συντηρητική αντιπολίτευση, το κόμμα UMP, έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 20,66%. Οι Σοσιαλιστές του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ πέφτουν στο 13,88%, χαμηλότερα δηλαδή και από το 14,5% που είχαν λάβει το 1994.

Αφότου ανέλαβε την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου από τον πατέρα της, τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, η Μαρίν Λεπέν επιχείρησε να αποτινάξει το χαρακτηρισμό του “ρατσιστικού” κόμματος και η προεκλογική εκστρατεία της επικεντρώθηκε στο θέμα της φύλαξης των συνόρων, στην απόρριψη του συμφώνου ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ και στην εχθρότητα απέναντι στο κοινό νόμισμα.

“Πρόκειται για σεισμό” παραδέχθηκε από την πλευρά του ο Μανουέλ Βαλς, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία πριν από δύο μήνες, μετά την ήττα των Σοσιαλιστών στις τοπικές εκλογές, την οποία χρεώθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό. “Αντιμετωπίζουμε κρίση εμπιστοσύνης. . . Η Ευρώπη έχει απογοητεύσει και αυτό είναι γεγονός”, πρόσθεσε.

Ο Βαλς κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει προτεραιότητα στην κοινωνική δικαιοσύνη και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την αναζωογόνηση της γαλλικής οικονομίας προχωρώντας σε φοροελαφρύνσεις.

Η Λεπέν ζήτησε επίσης τη διάλυση του κοινοβουλίου υποστηρίζοντας ότι δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικό της βούλησης του λαού. Το Εθνικό Μέτωπο έχει μόλις δύο έδρες στο κοινοβούλιο, σε σύνολο 577.

Οι Σοσιαλιστές έσπευσαν πάντως να απορρίψουν την ιδέα προκήρυξης βουλευτικών εκλογών καθώς, δεδομένης της αντιδημοτικότητας του Ολάντ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τις έχαναν εάν διεξάγονταν σήμερα. Οι επόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα γίνουν σε τρία χρόνια, το 2017.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: