Ο Λαβρόφ τηλεφώνησε στον Κέρι με αιτήματα




Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι την Τετάρτη, κατά τη διάρκειας της οποίας του ανέφερε, ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας πρέπει να σταματήσει την στρατιωτική επιχείρηση της στά νοτιοανατολικά της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ «υπογράμμισε την ανάγκη για τον άμεσο τερματισμό από την πλευρά του Κιέβου, των επιχειρήσεων τιμωρίας στις νοτιοανατολικές περιοχές και την ταχύτερη δυνατή έναρξη ενός διαλόγου σε εθνικό επίπεδο», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται η ανάγκη συμμετοχής στον διάλογο και των εκπροσώπων των περιοχών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας καθώς αυτό είναι «προς το συμφέρον μιας ειρηνικής λύσης».

Πράξη δολιοφθοράς χαρακτηρίζει ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ την ομηρία των παρατηρητών του οργανισμού στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ( ΟΑΣΕ ) , Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ περιέγραψε την ομηρία των παρατηρητών του διεθνούς οργανισμού στην ανατολική Ουκρανία ως πράξης «δολιοφθοράς».

Σε δήλωσή του, ο Μπουρκχάλτερ είπε ότι η κράτηση των μελών της ειδικής αποστολής παρακολούθησης του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή » και είναι «μια πράξη δολιοφθοράς στις διεθνείς προσπάθειες που στοχεύουν να βοηθήσουν την Ουκρανία να ξεπεράσει την κρίση». Ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ ζήτησε δε την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση τους».

Η οργάνωση με έδρα τη Βιέννη ανακοίνωσε την Τρίτη ότι είχε χάσει την επαφή με μια ομάδα από τέσσερις παρατηρητές – από τη Δανία την Εσθονία την Τουρκία και την Ελβετία – οι οποίοι συνελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας από φιλορώσους αυτονομιστές σε ένα σημείο ελέγχου.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τους αυτονομιστές αντάρτες για την ομηρία των παρατηρητών του ΟΑΣΕ. Μια δεύτερη ομάδα από 11 παρατηρητές του ΟΑΣΕ κρατήθηκαν για αρκετές ώρες την Τετάρτη στην ίδια περιοχή, αλλά η επαφή με τον διεθνή οργανισμό αποκαταστάθηκε νωρίς το απόγευμα , όταν η ομάδα επέστρεψε στο Ντόνετσκ.

Ο πρωθυπουργός Γιατσενιούκ ζητεί από την Ρωσία να αποκλείσει τα σύνορα με τη χώρα του για να αποτραπεί η είσοδος ανταρτών

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κάλεσε σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποκλείσει τα σύνορα με την Ουκρανία ώστε να αποτρέψει την είσοδο ανταρτών στην χώρα του, σημειώνοντας παράλληλα ότι αν η ρωσική επιρροή εξαλειφθεί η κρίση θα μπορούσε να τερματιστεί άμεσα.

“Η κατάσταση στο ανατολικό τμήμα (της Ουκρανίας) επιδεινώνεται. Ένας αριθμός φορτηγών που είναι γεμάτα με πυρομαχικά, γεμάτα με αντάρτες που έχουν εκπαιδευτεί από τους Ρώσους, διέσχισαν τα ρωσικά σύνορα με την Ουκρανία”, δήλωσε ο Γιατσενιούκ από το Βερολίνο όπου βρίσκεται.

“Ζητούμε από την Ρωσία και τον Πούτιν να αποκλείσουν τα σύνορα με την Ουκρανία (…) Αν η Ρωσία βγει εκτός του παιγνιδιού αυτού εμείς μπορούμε να χειριστούμε αυτήν την κατάσταση σε μια εβδομάδα, αλλά όσο τους υποστηρίζουν και τους χρηματοδοτούν και τους παρέχουν πρόσβαση στο ουκρανικό έδαφος αυτό δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες για μας”, σημείωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός από το Βερολίνο.

Λίγο νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε αξιώσει να ληφθούν “επειγόντως μέτρα” για να τερματιστεί το “λουτρό αίματος” στην ανατολική Ουκρανία, όπου σημειώνονται αιματηρές μάχες στο Ντονέτσκ, ένα προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών.

“Δεν μπορεί να υπάρξει καμία αιτιολογία για την συνέχιση της τιμωρητικής επιχείρησης των αρχών του Κιέβου στην νοτιοανατολική” Ουκρανία, δήλωσε ο Λαβρόφ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

“Είναι απαραίτητο να ληφθούν επειγόντως μέτρα για να τερματιστεί το λουτρό αίματος και να ξεκινήσει ένας συνολικός διάλογος στην Ουκρανία”, πρόσθεσε ο Λαβρόφ στις συνομιλίες που είχε με τον Σταϊνμάγερ, την ώρα που ο Ουκρανός πρωθυπουργός Γιατσενιούκ βρίσκεται στο Βερολίνο.

Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο σημείωσε εξάλλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Μπιλντ, η οποία θα δημοσιευτεί αύριο Πέμπτη, ότι θα συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν “για την άμβλυνση της κρίσης και για να εργαστούν για την ειρήνευση”.

“Θα έχουμε συνομιλίες με τον Πούτιν για την άμβλυνση της κατάστασης και για να ευνοήσουμε την ειρήνη. Το πότε και το που θα γίνουν οι συνομιλίες αυτές δεν έχει προς το παρόν αποφασιστεί”, πρόσθεσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας, απαντώντας σε ερώτηση της Bild σχετικά με το αν θα επωφεληθεί της συμμετοχής του στις εκδηλώσεις για την επέτειο από την Απόβαση της Νορμανδίας στις 6 Ιουνίου – στις οποίες θα παρευρεθεί επίσης ο Πούτιν – για να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του.

Νωρίτερα σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι προσκάλεσε τον Ποροσένκο στις εκδηλώσεις στην Νορμανδία.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την δυνατότητα που μας προσφέρεται να μετάσχουμε σε αυτήν την πολύ ξεχωριστή εκδήλωση στην Γαλλία”, σημείωσε εξάλλου ο Ποροσένκο αναφερόμενος στην πρόσκληση αυτή.

Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας πρόσθεσε επίσης ότι έχει προσκληθεί από πολλές χώρες για επίσημες επισκέψεις, αλλά επιβεβαίωσε ότι την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό θα την κάνει στην Πολωνία.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, ANA-MPA

PHOTO: U.S. Secretary of State John Kerry and Russian Foreign Minister Sergey Lavrov shake hands, before a meeting focused on Ukraine. [State Department photo]

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: