Ο Λαβρόφ προειδοποιεί για “αδελφοκτόνο πόλεμο” στην Ουκρανία




Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα τις χώρες της Δύσης ότι ωθούν την Ουκρανία σε έναν «αδελφοκτόνο πόλεμο» κι επανέλαβε τις εκκλήσεις της Μόσχας να τερματιστεί η επιχείρηση του στρατού που έχει εξαπολύσει η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών.

«Ο λαός (της Ουκρανίας) ουσιαστικά ωθείται στην άβυσσο του αδελφοκτόνου πολέμου» δήλωσε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια μιας δεξίωσης του υπουργείου στην οποία παραβρέθηκε ο επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, ο πατριάρχης Κύριλλος, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν ονομάτισε συγκεκριμένα καμία χώρα, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι κατηγορεί τις χώρες της Δύσης, υποστηρίζοντας ότι η ουκρανική κρίση προήλθε από «τις προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί η χώρα όχι ως ένας ενωτικός σύνδεσμος μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων του Ευρασιατικού χώρου, κάτι που συνιστά απόλυτα τον φυσικό της ρόλο, αλλά ως υδροκρίτης μεταξύ των χωρών της δύσης και της ανατολής της ευρωπαϊκής ηπείρου».

Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ μετέδωσε πως ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, τις οποίες κέρδισε ο μεγιστάνας της σοκολάτας Πέτρο Ποροσένκο, «θα πρέπει να βοηθήσουν να υπάρξει ένα τέλος στην τιμωρητική επιχείρηση», ο όρος που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να περιγράψει την επιχείρηση της ουκρανικής κυβέρνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στα ανατολικά.

Επιπλέον ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι οποιοσδήποτε κατηγορεί τη Ρωσία για ιμπεριαλισμό μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, κάνει λάθος.

«Η αντίληψη ενός ρωσικού κόσμου στον οποίο ηγείται το ρωσικό κράτος και η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία δεν έχει να κάνει με ιμπεριαλιστικά σχέδια. Έχει να κάνει με τη διαφύλαξη των πνευματικών και πολιτισμικών δεσμών μεταξύ των πολιτών» σημείωσε, όπως μετέδωσε το Interfax.

ΠΗΓΗ: AFP, DPA, ANA-MPA, REUTERS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: