Ο φίλος του Γκιουλέν έδωσε… ευλογία στον Ερντογάν για την προεδρία




Ιδιαίτερη σημασία έχει η προσυπογραφή της υποψηφιότητας του Ταγίπ Ερντογάν για τον προεδρικό θώκο στην Τουρκία, εκ μέρους του αναπληρωτή του, Μπουλέντ Αρίντς (φωτογραφία), του υπερσυντηρητικού ισλαμιστή, αφού αυτός διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά την τελευταία επίσκεψη του Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αρίντς τον συνόδευσε και ήταν αυτός που «ξεστράτισε» με σκοπό να μεταβεί στην Πενσιλβάνια και να συναντηθεί με τον… πεφωτισμένο ιμάμη, που όμως σε αυτή τη φάση της ζωής του, έχει σαν προτεραιότητα την καταστροφή του Ερντογάν.

Μόλις χθες, ο Μπουλέντ Αρίντς, ερωτώμενος για το θέμα ανέφερε, ότι ο Ερντογάν πρέπει να είναι ο υποψήφιος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, την πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Τουρκίας θα εκλεγεί απευθείας από τον λαό. Μετά από 12 πετυχημένα χρόνια ως πρωθυπουργός, είπε ο Αρίντς, ο Ερντογάν «δικαιούται» να εκλεγεί πρόεδρος.

Προς αποφυγή εσωτερικών παρεξηγήσεων στο ισλαμιστικό κόμμα, ο Αρίντς δήλωσε, ότι η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μετά από τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Γκιουλ. Όποιος τελικώς κατέβη ως υποψήφιος του AKP, αυτός θα είναι και ο νέος πρόεδρος της χώρας, κατέληξε.

Τώρα βέβαια, πολλά ακούγονται. Ότι εφόσον δεν κατέστη εφικτό να αλλάξει το σύνταγμα που θέλει τη θέση του προέδρου απλά τιμητική με λίγες σοβαρές αρμοδιότητες στα χέρια του, ίσως η ανάδειξη του Ερντογάν στη θέση, να καθιστά ευκολότερο τον περιορισμό του. Κι αυτό, επειδή όσο και να προσδίδει κύρος η απευθείας εκλογή από τον λαό, το σύνταγμα οφείλει να αλλάξει για να δώσει στον πρόεδρο ενισχυμένες αρμοδιότητες, γράφει η ιστοσελίδα www.defence-point.gr.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: