Να μην πάει στα κατεχόμενα ο Τζόζεφ Μπάιντεν




Του Κώστα Βενιζέλου

Να επισκέπτεται την Κύπρο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είναι σημαντικό γεγονός και δείχνει, όπως έσπευσαν πολλοί να αναφέρουν, «το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Κυπριακό». Κάποιοι δε, θεώρησαν δεδομένο πως ο Τζόζεφ Μπάιντεν, θα έλθει με δώρα και εξαγγελίες ενδεχομένως για την Αμμόχωστο.

Είναι πρόδηλο πως το αγκάθι σε τέτοιες περιπτώσεις, επισκέψεων υψηλού επιπέδου,  είναι η διαχείριση που πρέπει να γίνει σε σχέση με τις επαφές των ξένων αξιωματούχων με την τουρκική πλευρά. Θα πάει στα κατεχόμενα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος και που θα συναντήσει τον κατοχικό ηγέτη;  Μπορεί κανείς να υποστηρίξει- και γίνεται ήδη αυτό από κάποιους εντός και εκτός Κύπρου- πώς ο «σκοπός αγιάζει τα μέσα» και ότι δεν πρέπει να «κολλούμε» στους τύπους. Αυτό, όμως, θα είχε ίσχυε, εάν οι Τούρκοι δεν κεφαλαιοποιούσαν κάθε κίνηση που θεωρούν βήμα προς την αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Επειδή το θέμα της μετάβασης στα κατεχόμενα δεν αφορά μόνο τους «μονίμως ανησυχούντες», αλλά όσους αξιολογούν με ορθολογισμό τις τουρκικές κινήσεις και ενέργειες για βαθμηδόν αναβάθμιση του ψευδοκράτους, θα πρέπει η θέση και η στάση να είναι ξεκάθαρη. Επαφές στα κατεχόμενα δεν μπορούν να γίνουν από ξένους αξιωματούχους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Τον Έρογλου μπορούν να τον συναντήσουν στη νεκρή ζώνη ή στην αμερικανική πρεσβεία.

Έχει φανταστεί κανείς, για παράδειγμα,  τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να μεταβεί για επίσκεψη στο Κίεβο και στη συνέχεια να περάσει στην Κριμαία; Ποια θα είναι σε αυτή την περίπτωση η αμερικανική αντίδραση; Πιθανόν οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ του Μαρτίου του 2013, που θεωρήθηκαν ισοπεδωτικές, να μην συγκρίνονται με την αμερικανική αντίδραση, μετά από μια τέτοια ενέργεια. Και στην περίπτωση της Κριμαίας, δεν υπάρχει, για να υπενθυμίσουμε, κανένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε αντίθεση με το ψευδοκράτος, που υπάρχουν ψηφίσματα που ρητώς διατυπώνουν το αποσχιστικό και παράνομο χαρακτήρα του μορφώματος αυτού.

Η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου στη χώρα μας είναι ασφαλώς μια σημαντική εξέλιξη, φτάνει να μην πληρώσουμε με πολιτικό κόστος και επιπτώσεις στο εθνικό θέμα, προσφέροντας στο ψευδοκράτος μια διεθνή διαφήμιση.

Γίνεται δε αντιληπτό ότι η κάθοδος του είναι αποτέλεσμα των αμερικανικών σχεδιασμών, περισσότερο σε τεχνοκρατικό επίπεδο, για να σπρώξουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Αλλά και για να δημιουργηθούν εντυπώσεις σε μια περίοδο κατά την οποία οι διαφορές που παράγουν οι συζητήσεις στις διαπραγματεύσεις φαντάζουν βουνό.

Η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου για να έχει σημασία πρέπει να έχει και αποτέλεσμα. Διαφορετικά θα έχει κάψει το αμερικανικό χαρτί για υψηλού επιπέδου παρέμβαση της Ουάσινγκτον. Εκτός και εάν κάποιοι, όμως, φαίνεται να ενδιαφέρονται για το πρόσκαιρο και το φανταχτερό και όχι για την ουσία και το αποτέλεσμα. Γι αυτό και δεν στέκονται ποτέ στο περιεχόμενο μιας συμφωνίας, αλλά στο κλείσιμο του Κυπριακού.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η απόφαση του ΕΔΑΔ στέλνει μήνυμα στους μίζερους που θέλουν να κλείσουν άρον άρον το Κυπριακό, επειδή μετά τη Δημόπουλος επήλθε η καταστροφή!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: