Μέρκελ και Λαγκάρντ συζήτησαν το “Ελληνικό Πρόγραμμα” – Αναγκαία η ελάφρυνση χρέους




Από ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ – www.mignatiou.com, www.ethnos.gr

Ολα τα προγράμματα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, συμπεριλαμβανομένου και του Ελληνικού Προγράμματος, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η κ. Κριστίν Λαγκάρντ και η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

Βασικό θέμα της συνομιλίας των δύο κυριών ήταν το πρόγραμμα της Ουκρανίας και η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες την κ. Λαγκάρντ και την κ. Μέρκελ απασχόλησε ο κίνδυνος που ελλοχεύει για τη χώρα, καθώς εκφράζονται βάσιμοι φόβοι ότι το Πρόγραμμα που εγκρίθηκε μόλις πριν μερικές ημέρες ίσως χρειαστεί να αναθεωρηθεί, ιδιαίτερα εάν δεν τερματιστούν αμέσως οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου, «η γενική διευθύντρια με χαρά υποδέχθηκε την Καγκελάριο Μέρκελ στο Ταμείο. Συζήτησαν τις εξελίξεις για την παγκόσμια οικονομία και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και άλλων χωρών (που διαθέτουν) Προγράμματα» (με το ΔΝΤ).

Το «Εθνος» επικοινώνησε με εκπρόσωπο του Ταμείου, ο οποίος αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τη συζήτηση της κ. Λαγκάρντ και της κ. Μέρκελ που αφορούσε την Ελλάδα και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Ομως, από άλλη πηγή πληροφορηθήκαμε πως ατύπως ξεκίνησε η συζήτηση σε ανώτατο επίπεδο για το τί μέλλει γενέσθαι», καθώς όπως τονίστηκε στο «ΕτΚ» «είναι κατανοητό από όλες τις πλευρές πως το ελληνικό χρέος είναι δυσβάστακτο και μή βιώσιμο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ πιστεύουν ότι ένα κούρεμα του χρέους που διατηρεί ο δημόσιος τομέας (χώρες της Ευρωζώνης και κεντρικές τράπεζες) θα έλυνε πολλά προβλήματα για την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή γνωρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι δεν αποδέχονται τίποτα άλλο εκτός της επιμήκυνσης των δανείων και της μείωσης του επιτοκίου.

LAGARDE-MERKEL01-02MAY2014

Τόσο η κ. Λαγκάρντ, όσοι και οι αξιωματούχοι που ασχολούνται με την Ελλάδα, τονίζουν σε κάθε ευκαιρία τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι, τον Νοέμβριο του 2012 για την κάλυψη, με κάθε τρόπο, του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας. Στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Οπως είπε χαρακτηριστικά στο «ΕτΚ» πηγή που γνωρίζει το παρασκήνιο, το Ταμείο υποστηρίζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ως το μόνο τρόπο για να επιτύχει το Ελληνικό Πρόγραμμα και να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση.

Η πηγή πηγή ανέφερε ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση θέσει το «κούρεμα» ή την αναδιάρθρωση των δανείων το Ταμείο θα είναι έντονα υποστηρικτικό. Υπενθυμίζεται ότι όπως ομολόγησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Τόμσεν του εισηγήθηκαν να ζητήσει επίσημα το «κούρεμα» με την στήριξη του ΔΝΤ, αλλά προτίμησε να αποδεχθεί τις συμβουλές του Γερμανού ομολόγου του, κ. Σόιμπλε και να μην καταθέσει το αίτημα σε μία από τις συνεδριάσεις του Eurogroup, τον περασμένο χρόνο.

Η κ. Λαγκάρντ και η κ. Μέρκελ μίλησαν και για τη Ρωσία, καθώς οικονομικοί κύκλοι της Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι τα μετρα των Αμερικανών και των Ευρωπαίων θα επηρεάσουν τη ρωσική οικονομία. Οι ίδιοι κύκλοι δεν αποκλείουν σε μεταγενέστερο χρόνο ακόμα και προσφυγή της Μόσχας στο ΔΝΤ, μία εξέλιξη που δεν την «μοιράζονται» οι οικονομολόγοι του Ταμείου.

PHOTOS via IMF

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: