Αναστασιάδης: Η αποχή να μας απασχολήσει




Το φαινόμενο της αποχής από τις ευρωεκλογές θα πρέπει να απασχολήσει και τους ηγέτες της ΕΕ και τις πολιτικές δυνάμεις είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στη Λεμεσό με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η αποχή στις σημερινές ευρωεκλογές ήταν τεράστια, είπε ότι «πραγματικά και βεβαίως δεν είναι φαινόμενο της Κύπρου. Εξ όσων μου έλεγε ο Σλοβάκος Υπουργός Εξωτερικών και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός ενωρίτερα στη συνάντηση μας, η κατάσταση στη Σλοβακία είναι ακόμη χειρότερη. Η συμμετοχή (εκεί) δεν υπερέβη το 20%.

Αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να απασχολήσει τους ηγέτες της ΕΕ και νομίζω ότι θα είναι ένα εκ των πρώτων που θα μας απασχολήσει την ερχόμενη Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αλλά θα πρέπει και τις πολιτικές δυνάμεις ειδικότερα να απασχολήσει τι είναι αυτό που οδηγεί τους Κύπριους, τους Ευρωπαίους πολίτες γενικότερα να κρατούν μια απόσταση από το σημαντικότερο των γεγονότων που είναι η ανάδειξη εκλελεγμένων αντιπροσώπων των ευρωπαϊκών κοινοτήτων».

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν θα σχολιάσει τα exit polls, αλλά εκτιμά ότι η αποχή σίγουρα στέλνει ένα μήνυμα στο πολιτικό σύστημα ότι τα πράγματα πρέπει ν` αλλάξουν στον τόπο, αναφέρει πηγή εντός του ΔΗΣΥ.

Στο κυβερνών κόμμα παρακολουθούν την κατάσταση με ψυχραιμία. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου βρίσκεται από το πρωί στο γραφείο του, μαζί με στενούς του συνεργάτες. Ωστόσο, δεν αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις για τα αποτελέσματα των exit polls.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η μεγάλη αποχή που φτάνει το 55% περίπου χωρίς τη συμμετοχή των Τ/κ για να είναι συγκρίσιμα με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, στέλνει ένα «μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα ότι πρέπει ν` αλλάξουν πράγματα στον τόπο, να προχωρήσουμε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν».

Είπε ακόμη ότι «η προέλευση αυτής της αποχής σίγουρα θα έχει να στείλει διαφορετικά μηνύματα σε διαφορετικούς πολιτικούς σχηματισμούς».

«Αναμένουμε τα αποτελέσματα τα πραγματικά για να τα σχολιάσουμε επί της ουσίας, αισιοδοξώντας ότι στις κάλπες θα βγουν μηνύματα σταθερότητας και συνέχισης της πορείας της χώρας», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι «όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, για το ΔΗΣΥ θα είναι αποτέλεσμα μηνυμάτων και όχι κομματικών επιτυχιών».

Στα κεντρικά γραφεία, μεταξύ άλλων, βρίσκονται ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου και η Αντιπρόεδρος και Βουλευτής του κόμματος Στέλλα Κυριακίδου.

kypros-ekloges04-25may2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Άρχισε η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων 

Άρχισε, από τις 06:00 η ώρα το απόγευμα η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων στην Κύπρο για την ανάδειξη των νέων Ευρωβουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η επίσημη ανακοίνωση των οποίων θα γίνει από τον Γενικό Έφορο Εκλογών, Κωνσταντίνο Νικολαΐδη, τα μεσάνυχτα, στο Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξενία” της Λευκωσίας.

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι “οι κάλπες έχουν κλείσει και η ψηφοφορία έληξε σε όλα τα εκλογικά κέντρα, τόσο στη Δημοκρατία όσο και στο εξωτερικό και αρχίζει το δεύτερο μέρος της διαδικασίας διεξαγωγής των εκλογών, εκείνο της διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων και των σταυρών προτίμησης”.

“Η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, με εξαίρεση την ειδική κάλπη των φυλακισμένων ως επίσης η κάλπη της κοινότητας Μηλικουρίου και των ειδικών εκλογικών κέντρων των Τ/Κ στον Κάτω Πύργο και τη Σχολή Κωφών, όπου ψήφισαν λιγότεροι από 20 εκλογείς”, είπε ο κ. Νικοαλαΐδης.

“Σε λίγο αναμένεται να έχουμε και τα πρώτα αποτελέσματα, τα οποία όμως, ως γνωστό, μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε μόνο όταν κλείσουν οι κάλπες σε όλα τα κράτη – μέλη, δηλαδή τα μεσάνυχτα”, πρόσθεσε.

“Θέλω να καταστήσω σαφές”, δήλωσε ο Γενικός Έφορος, “ότι, σύμφωνα με την Πράξη περί της Εκλογής των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, “τα κράτη – μέλη δεν μπορούν να ανακοινώνουν επισήμως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τους, παρά μόνον μετά τη λήξη της ψηφοφορίας σε όλα τα κράτη – μέλη”.

“Στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται για την Ιταλία”, είπε ο κ. Νικολαΐδης, “όπου η ψηφοφορία διεξάγεται μέχρι τις 11:00 το βράδυ (τοπική ώρα, δηλαδή 12:00 τα μεσάνυχτα ώρα Κύπρου”.

Δημοσκοπήσεις εξόδου των καναλιών

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ανακοινώθηκαν πριν λίγο οι δημοσκοπήσεις εξόδου (exit polls) των τηλεοπτικών καναλιών Αντέννα, Μέγκα, ΡΙΚ και ΣΙΓΜΑ. Τα ποσοστά στην Κύπρο έχουν ως εξής:

ANT1

ΔΗΣΥ 35%-39%

ΑΚΕΛ 25%29%

ΔΗΚΟ 9%-12%

ΕΔΕΚ-Οικολόγοι8%-11%

Συμμαχία Πολιτών 6%-9%

Μήνυμα Ελπίδας 3,5%-5,5%

MEGA

ΔΗΣΥ 34,5% – 40,5 %

ΑΚΕΛ  21,5% – 27,5 %

ΔΗΚΟ  8,0% – 13,0 %

ΕΔΕΚ-Οικολόγοι  6,5% – 10,5 %

Συμμαχία Πολιτών  5,5% – 9,5 %

Μήνυμα Ελπίδας 2,0% – 6,0 %

ΕΛΑΜ 1,0% – 4,0 %

ΑΛΛΟΙ 3,0% – 7, 0 %

ΡΙΚ

ΔΗΣΥ 36,5%-39,5%

ΑΚΕΛ 25,5%-28,5%

ΔΗΚΟ 10%-12,5%

ΕΔΕΚ-Οικολόγοι 7,5%-9,5%

Συμμαχία Πολιτών 6,5%-8,5%

Μήνυμα Ελπίδας  4%-5.30%

ΕΛΑΜ 1,5%-3%

ΑΛΛΟΙ 1,5%-2,5%

SIGMA

ΔΗΣΥ 34-38%

ΑΚΕΛ 24-28%

ΔΗΚΟ 9,6-12,4%

ΕΔΕΚ-Οικολόγοι 7,3-9,7%

Συμμαχία Πολιτών 5,2-7,4%

Μήνυμα Ελπίδας 2,7-4,7%

ΕΛΑΜ 2-4%

ΑΛΛΟΙ 4-6%

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: