Κέρδη για τους ακραίους των Ευρωεκλογών




 Στην αύξηση της δύναμης των περιθωριακών κομμάτωνστις ευρωεκλογέςαναφέρεται η εφημερίδα New York Timesυπό τον τίτλοFringe Groups Gain in European Voting”. H εφημερίδα επισημαίνει ότιοι ακραίες πολιτικές ομάδεςμε αντιευρωπαϊκή στάσηπροσέφεραν ένα γερό χτύπημα στα ακόμα κυρίαρχα, αν και πληγωμένα, καθιερωμένα πολιτικά κόμματα.

Συγκεκριμένα στη Γαλλία, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες το πρωί, το Εθνικό Μέτωπο (NationalFront), το μεγαλύτερο ακροδεξιό κόμμα της χώρας, κέρδισε το 26% των ψήφων κερδίζοντας τόσο τους κυβερνώντες σοσιαλιστές όσο και το κεντροδεξιό κόμμα. Από την άλλη, στην Ελλάδα το αριστερό ΣΥΡΙΖΑ προηγείται του κόμματος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ η Χρυσή Αυγή, το νεοναζιστικό κόμμα που οι ελληνικές αρχές επιχείρησαν μάταια να θέσουν εκτός νόμου, κέρδισε επίσης κάποιες έδρες στο ευρωκοινοβούλιο.

Και στη Βρετανία επίσης, ο αρχηγός του UKIP, Nigel Farage, πανηγύρισε με τα εκλογικά αποτελέσματα στην χώρα του υποστηρίζοντας ότι έτσι θα βοηθηθούν τόσο οι εκείνοι στη Βρετανία όσο και σε άλλες χώρες που επιθυμούν να περιοριστούν οι εξουσίες της ΕΕ και να επιστρέψουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων στα μεμονωμένα κράτη. «Το πραγματικό αποτέλεσμα των εκλογών, με προφανείς ευρωσκεπτικιστικές τάσεις, δεν είναι τόσο πολύ όσα θα γίνουν στις Βρυξέλλες αλλά κυρίως αυτά που θα συμβούν στα κράτη-μέλη…Θεωρώ ότι τα αποψινά αποτελέσματα δείχνουν ότι ήρθε η ώρα που θα έχουμε πλέον πολύ περισσότερα δημοψηφίσματα που θα κρίνουν την ένταξη μιας χώρας στην Ευρωπαϊκή αλλά και τη Νομισματική Ένωση», δήλωσε χθες ο NigelFarage.

Τέλος, η εφημερίδα σημειώνει ότι παρόλο που τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματά θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στην Ευρωβουλή, οι ακραίες δυνάμεις θα κερδίσουν περισσότερο χώρο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και την εχθρότητά τους προς τους μετανάστες στην πατρίδα τους.

http://www.nytimes.com/2014/05/26/world/europe/turnout-in-european-parliament-election-hits-record-low.html?hp&_r=0

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: