Κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας για αντισημιτισμό




Στα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διεξήχθη για λογαριασμό της εβραϊκής οργάνωσης Anti-Defamation League σε 102 χώρες και στα παλαιστινιακά εδάφη (σε σύνολο 53.100 ενηλίκων από τον Ιούλιο 2013 έως τον Φεβρουάριο 2014) και η οποία καταδεικνύει ότι το 26% περίπου των ερωτηθέντων έχει αντισημιτικές απόψεις, αναφέρεται άρθρο του Rick Gladstone, στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «26% percent of world’s adults are anti-Semitic, surveyfinds» (σελ. Α8).

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας, το 26% των ερωτηθέντων συμφώνησαν με τουλάχιστον 11 αρνητικές αναφορές (στερεότυπα, κατά την Anti-Defamation League) για τους Εβραίους, όπως με την άποψη ότι «οι Εβραίοι είναι πιο πιστοί στο Ισραήλ απ’ ότι στη χώρα όπου διαβιούν», ενώ μόλις το 54% των ερωτηθέντων γνωρίζουν για το Ολοκαύτωμα, ποσοστό που  ο εθνικός δ/ντής της Anti-Defamation League, Αbraham Foxman, χαρακτήρισε ως «ενοχλητικά χαμηλό αριθμό».

Η υψηλότερη συγκέντρωση αντισημιτικών απόψεων εντοπίζεται στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική, με προεξάρχουσες τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, όπου το 93% των ερωτηθέντων εξέφρασαν αντισημιτικές απόψεις, ακολουθούμενες από το Ιράκ (92%), την Υεμένη (88%) και την Αλγερία (87%). Στην Ευρώπη, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από το υψηλότερο ποσοστό αντισημιτισμού, με το 69% των ερωτηθέντων να επιβεβαιώνει τα αντισημιτικά σχόλια, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Σουηδία, με ποσοστό μόλις 4%, προσθέτει το δημοσίευμα.

http://www.nytimes.com/2014/05/14/world/26-percent-of-worlds-adults-are-anti-semitic-survey-finds.html?_r=0

Στην έρευνα της οργάνωσης ‘Σύνδεσμος εναντίον της Συκοφαντίας’ (Anti-DefamationLeague) για τον αντισημιτισμό, αναφέρεται δημοσίευμα της CHRISTIANSCIENCEMONITOR (“Anti-Semitism Low in US, High in Greece, says Global Survey”), με τη  χώρα μας να παρουσιάζεται ως η πρωταγωνίστρια αντι-σημιτικών αισθημάτων στην Ευρώπη.

Για την ακρίβεια, η έρευνα διαπίστωσε πως ένας στους τέσσερις ενήλικες παγκοσμίως τρέφει αντι-σημιτικά αισθήματα, κατατάσσοντας στην κατηγορία του αντι-σημίτη, όποιον θεωρούσε ‘πιθανά’ ή ‘βέβαια’ ως προς την αληθοφάνειά τους, 6 από 11 προτεινόμενα στερεότυπα εναντίον των Εβραίων. Το 69% των Ελλήνων φέρονται να εκτιμούν ότι τα προτεινόμενα στερεότυπα ως προς τους Εβραίους ευσταθούν και σύμφωνα με τον διευθύνοντα της οργάνωσης στις ΗΠΑ, Abraham H. Foxman, τα αποτελέσματα της έρευνας συνέβαλαν σε πρόσκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού προς την οργάνωση, προκειμένου να συζητηθούν θεραπείες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Συμπερασματικά, ο επικεφαλής της έρευνας Jeffery Liszt, κατέληξε ότι τα ποσοστά  αντι-σημιτισμού σχετίζονται περισσότερο με ορισμένες περιοχές του κόσμου και λιγότερο με συγκεκριμένες θρησκείες. Για τους σκοπούς της έρευνας πάρθηκαν συνεντεύξεις από 53.100 ενήλικες από 102 χώρες, ενώ την χρηματοδότηση παρείχε ο φιλάνθρωπος Leonard Stern.

http://www.csmonitor.com/World/Latest-News-Wires/2014/0513/Anti-Semitism-low-in-US-high-in-Greece-says-global-survey-video

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: