Η Κυβέρνηση ακολούθησε και εφάρμοσε απόφαση του 2005 για τη μετάβαση του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, στα κατεχόμενα. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είπε ότι η Κυβέρνηση στο θέμα αυτό ενήργησε στη βάση απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 9/6/2005 υπό την προεδρία του αείμνηστου Τάσου Παπαδόπουλου, λέγοντας ότι «και όσοι φέρουν το όνομά του πρέπει σήμερα να θυμούνται».

Ο ΥΠΕΞ διάβασε απόσπασμα από το απόρρητο έγγραφο εκείνης της ημερομηνίας, αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση, εφάρμοσε επακριβώς την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προβαίνοντας σε έντονες διαβουλεύσεις για να τηρηθούν οι πρόνοιες της απόφαση εκείνης. Ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι «κάποιους από εμάς μας κατατρέχουν φοβικά σύνδρομα ωσάν να αμφιβάλλουμε εμείς οι ίδιοι για το γεγονός ότι είμαστε το διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, για την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, και για την τάχα προσπάθεια κάποιων ξένων να μας υποβαθμίσουν και να αναβαθμίσουν το ψευδοκράτος».

Αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του πρώην Βρετανού ΥΠΕΞ Τζακ Στρο στα κατεχόμενα λέγοντας ότι «έχει καταστεί ο μεγαλύτερός μας εχθρός ο οποίος μιλά ανοικτά και απροκάλυπτα υπέρ της διχοτόμησης της Κύπρου» και είπε ότι «κανένας δεν εμπόδισε τον κ. Στρο από του να επισκεφθεί στο γραφείο του, όπως και έγινε και τότε, τον πρώην Τ/Κ ηγέτη, απλώς αρνήθηκε ο Πρόεδρος να τον δει».

Η Κυβέρνηση, σημείωσε, μερίμνησε όπως η επίσκεψη Μπάιντεν πραγματοποιηθεί στα κατεχόμενα σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 2005 προκειμένου να «μην βρεθούμε και δεν θέλαμε ποτέ να βρεθούμε σε μια τέτοια θέση και να χάσουμε ένα παραδοσιακά καλό φίλο ο οποίος όλα τα χρόνια της θητείας του στην Γερουσία των ΗΠΑ στήριξε την υπόθεση της Κύπρου».

ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ Ο ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Ο Ιωάννης Κασουλίδης απαντώντας στις διάφορες επικρίσεις για την επίσκεψη Μπάιντεν υπέδειξε ότι το πρόγραμμα του Προέδρου και του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ δεν είναι κάτι το εύκολο να οργανωθεί τυχαία ή για να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες «όπως το γελοίο επιχείρημα ότι έγινε ειδικά προεκλογικά» και έφερε ως παράδειγμα την Ρουμανία, την οποία επισκέφθηκε ο κ. Μπάιντεν πριν φθάσει στην Κύπρο. «Στην Ρουμανία ποιον πήγαινε να εξυπηρετήσει; Και εκεί έχει εκλογές και εκεί η Κυβέρνηση είναι Σοσιαλιστική. Άρα ήταν ένα επιχείρημα χωρίς λογική», είπε.

Περί φοβικών συνδρόμων…

Ο ΥΠΕΞ, ανέφερε ότι τα φοβικά σύνδρομα περί αναβάθμισης του ψευδοκράτους παραγκωνίζουν την υποχρέωσή μας να αναβαθμίσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία. «Δεν ξεκινούμε από το κράτος ΚΔ που έχει μόνο το πρόβλημα της εισβολής και κατοχής ξεκινούμε από ένα κράτος που μετρά, που θεωρείται στρατηγικός εταίρος, που έχει φιλικότατες σχέσεις αλλά κρίνεται και απαραίτητο, τόσο στην υπόθεση της συμβολής της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, στην προάσπιση από τους ασύμμετρους κινδύνους του ελεύθερου κόσμου και ενός κράτους που δια του εργαλείου της ΑΟΖ του καλείται να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος ίσως καταστεί γέφυρα της συνεργασίας και μέσω της να μπορεί να γίνει εξαγωγή υδρογονανθράκων κρατών της περιοχής που δεν μπορεί να γίνει απευθείας. «Ένα αναβαθμισμένο κράτος δεν έχει να φοβηθεί με τον τρόπο που δείχνουμε εμείς να φοβούμαστε για ορισμένα θέματα», είπε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: