Η Μόσχα επικρίνει τον πρίγκιπα Κάρολο για τα σχόλια που του αποδίδονται όσον αφορά τον Πούτιν




Η Ρωσία επέκρινε σήμερα τον Πρίγκιπα Κάρολο της Βρετανίας σχετικά με δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία παρομοίασε τον Βλαντίμιρ Πούτιν με τον αρχηγό των Ναζί Αδόλφο Χίτλερ επειδή ο ρώσος πρόεδρος προσάρτησε τμήμα της Ουκρανίας.

“Αν αυτές οι λέξεις εκστομίσθηκαν πραγματικά, τότε αναμφίβολα δεν τιμούν τον μελλοντικό βρετανό μονάρχη”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς.

“Θεωρούμε απαράδεκτη, εξοργιστική και ευτελή τη χρησιμοποίηση του δυτικού Τύπου από μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας για τη διάδοση της προπαγανδιστικής εκστρατείας εναντίον της Ρωσίας σ’ ένα πιεστικό ζήτημα – δηλαδή, την κατάσταση στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Λουκάσεβιτς.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ρωσία προέβη σε επίσημη διακοίνωση στη Βρετανία ζητώντας εξηγήσεις.

Βρετανική διπλωματική πηγή είχε δηλώσει προηγουμένως στο Λονδίνο πως ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ρωσικής πρεσβείας αναμένεται εντός της ημέρας στο Φόρεϊν Όφις.

Το επίμαχο σχόλιο του πρίγκιπα Κάρολου, το οποίο αποκαλύφθηκε την Τετάρτη από την “Ντέιλι Μέιλ”, έγινε στη διάρκεια ιδιωτικής συνομιλίας με την ευκαιρία μιας επίσκεψής του στο καναδέζικο μουσείο της μετανάστευσης στο Χάλιφαξ.

Τη συζήτηση αφηγήθηκε η 78χρονη Μαριάν Φέργκουσον, η οποία μίλησε στο διάδοχο του βρετανικού θρόνου για τις συνθήκες υπό τις οποίες η ίδια και η οικογένειά της είχαν διαφύγει της ναζιστικής εισβολής στην Πολωνία.

Ο πρίγκιπας είπε τότε: “Και τώρα ο Πούτιν κάνει περίπου το ίδιο με τον Χίτλερ”, αναφερόμενος στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το Μάρτιο. Το σχόλιο του Καρόλου, για το οποίο ανακτορική πηγή είπε πως έγινε “με καλή πρόθεση” και πως δεν ήταν δημόσιο, κυριάρχησε στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Σε δύο εβδομάδες, στις 6 Ιουνίου, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρόκειται να συναντηθεί με τον Πούτιν και άλλους ηγέτες στις τελετές για την 70η επέτειο της απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία.

Ανώτερος ρώσος διπλωμάτης είπε στην “Ντέιλι Τέλεγκραφ” πως η Μόσχα ζητεί “διευκρινίσεις”.

“Δεν είναι σαφές αν είναι μια επίσημη θέση. Η απάντηση από το Κλάρενς Χάουζ (την επίσημη κατοικία του πρίγκιπα Κάρολου) είναι πως επρόκειτο για ιδιωτική συνομιλία. Ελπίζουμε πως δεν υπάρχει τίποτε από πίσω. Όμως δεν είναι σαφές για μας: τι σημαίνει; Στο κάτω-κάτω, είναι ο μελλοντικός βασιλιάς”.

“Είναι πολύ σοβαρό”, πρόσθεσε. “Κάθε οικογένεια στη χώρα μας έχασε κάποιον σ’ αυτό τον πόλεμο”. Η Σοβιετική Ένωση είχε περισσότερους από 20 εκατομμύρια νεκρούς στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν και μέλη της οικογένειας του Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος επέκρινε το Κρεμλίνο επειδή προσάρτησε την Κριμαία και υποστηρίζει φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις που φέρεται ότι έκανε ο Κάρολος.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: