Οι Αμερικανοί εκπαιδευτικοί αρίστευσαν επενδύοντας στην Ελλάδα




Την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές εξόδου της Ελλάδας από την κρίση έδειξε και το ασφαλιστικό ταμείο των Αμερικανών Εκπαιδευτικών (TIAA-CREF). Το συγκεκριμένο Ταμείο, υπό την καθοδήγηση του κορυφαίου οικονομολόγου Ρότζερ Φέργκιουσον, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους περίπου 564 δισ. δολαρίων και καλύπτει 4,8 εκατομμύρια ιδιώτες -εκ των οποίων οι 3,9 εκατομμύρια είναι ενεργοί και συνταξιοδοτημένοι εργαζόμενοι που προέρχονται από περισσότερους από 15.000 φορείς- εντόπισε σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Και για την ώρα φαίνεται πως του βγαίνει αυτό το «στοίχημα».
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Ταμείου που αφορά στην πορεία του χαρτοφυλακίου επενδύσεων στα τέλη του α’ τριμήνου του 2014, το TIAA-CREF «ποντάρισε» στο λεγόμενο Grecovery, κατέχοντας ήδη μετοχές τριών μεγάλων ελληνικών εταιρειών (Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ) συνολικής αξίας 223 εκατ. δολαρίων, μη συμπεριλαμβανομένων κάποιων warrants που είχε αποκτήσει στις τράπεζες.
Mετράνε κέρδη
Οπως αναφέρει στο ίδιο δελτίο, αρκετές από τις τοποθετήσεις του Ταμείου στην Ελλάδα επωφελήθηκαν από τα σημάδια ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας, εξέλιξη που προοιωνίζεται τη συνέχιση της στήριξης από τους διεθνείς δανειστές της χώρας. Ειδικότερα, πλην των αμερικανικών μετοχών, η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στην έβδομη θέση με τις μεγαλύτερες τοποθετήσεις του Ταμείου, η οποία μάλιστα ήταν αυτή που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στις καλές επιδόσεις του TIAA-CREF στο α’ τρίμηνο της χρονιάς.

Αναλυτικότερα, στο TIAA-CREF International Equity Fund (Retirement), η Τράπεζα Πειραιώς βρισκόταν στην 7η θέση με 44.391.352 μετοχές αξίας 121,65 εκατ. δολαρίων, η Εθνική Τράπεζα στην 28η θέση με 10.378.284 μετοχές αξίας 56,78 εκατ. δολαρίων και ο ΟΤΕ στην 32η με 2.749.221 μετοχές αξίας 45,38 εκατ. δολαρίων.

Από το 1918
Ο γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση Αντριου Κάρνεγκι είχε βάλει στόχο να βελτιώσει τις συνθήκες συνταξιοδότησης για τους καθηγητές κολεγίων. Μέσω εισφορών και χαμηλών ασφαλίστρων ζωής προσπάθησε να υποστηρίξει οικονομικά τους καθηγητές δημιουργώντας το 1918 το Ταμείο TIAA-CREF. Ξεκίνησε ως επενδυτής σταθερού εισοδήματος για να δημιουργήσει στη συνέχεια funds και για τα υπόλοιπα επενδυτικά προϊόντα. Κατά βάση, πάντως, η βασική της δραστηριότητα παραμένει η εστίασή της σε προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου, ώστε να παρέχεται εγγυημένος μισθός στους συνταξιούχους του Ταμείου.

Η πρώτη πληρωμή (τσεκ), των 10 δολαρίων, έγινε το 1920, ενώ από τότε έχει μοιράσει περίπου 317 δισ. δολάρια. Μάλιστα το Ταμείο κατάφερε να αντεπεξέλθει και στο Κραχ του ’29, καθώς μέσα σε μία δεκαετία κατάφερε να αυξήσει τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της σε 105 εκατ. δολάρια από 18,9 εκατ. το 1929.

Οι πρώτες επενδύσεις του Ταμείου σε μετοχές έγιναν το 1952, ενώ είκοσι χρόνια αργότερα άρχισε να επενδύει και σε αναδυόμενες αγορές. Σήμερα το χαρτοφυλάκιο ξένων μετοχών του Ταμείου αγγίζει τα 3 δισ. δολάρια. Το 1995 ξεκίνησε να επενδύει στο real estate και μια χρονιά αργότερα σε αμοιβαία κεφάλαια.

Ρότζερ Φέργκιουσον: Ο εκλεκτός του Γκρίνσπαν διαχειρίζεται 564 δισ. δολ.

Ο 63χρονος οικονομολόγος Ρότζερ Φέργκιουσον, απόφοιτος του Χάρβαρντ και με επταετή προϋπηρεσία στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) υπό την προεδρία του Αλαν Γκρίνσπαν, ηγείται από τον Απρίλιο του 2008 των επενδύσεων του TIAA-CREF, διαχειριζόμενος 564 δισ. δολάρια.

Από το 1981 μέχρι το 1984 εργάστηκε ως δικηγόρος στη Νέα Υόρκη στο γραφείο του Davis Polk & Wardwell, για λογαριασμό τραπεζών και επενδυτικών ομίλων για θέματα που σχετίζονταν με κοινοπρακτικά δάνεια, δημόσιες προσφορές, συγχωνεύσεις και εξαγορές, καθώς και την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Στη συνέχεια μεταπήδησε στη McKinsey & Co όπου την περίοδο 1984-1997 ηγήθηκε μια σειρά ερευνών για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σημειώνεται ότι από το 2008 διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο τη φήμη του την «έχτισε» στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αφού υπήρξε πρώην αντιπρόεδρος της FED για μια μακρά περίοδο, από το 1999 μέχρι το 2006 (υπό την προεδρία των Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους). Μάλιστα ο Αλαν Γκρίνσπαν αποκάλεσε τον Φέργκιουσον ως έναν «από τους πιο αποτελεσματικούς αντιπροέδρους στην ιστορία της FED».

Στο G10
Χαρακτηριστικό είναι δε δημοσίευμα της «Washin­gton Post» (στις 25/10/2005), όπου κορυφαία στελέχη της FED (συμπεριλαμβανομένου του Γκρίνσπαν) προσπαθούσαν να πείσουν την κυβέρνηση του Μπους να διορίσει τον Φέργκιουσον ως διάδοχο του Γκρίνσπαν, θέση ωστόσο η οποία δόθηκε στον Μπεν Μπερνάνκι.

Ως αντιπρόεδρος της FED, εκπροσωπούσε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα στις συζητήσεις του G-10 που αφορούσαν την ενοποίηση του χρηματοοικονομικού τομέα και τις πιθανές επιδράσεις αυτής της διαδικασίας στην παγκόσμια οικονομία. Αξίζει ακόμη να σημειώσουμε ότι στο τρομοκρατικό χτύπημα της 11/9/2011, ως επικεφαλής της FED Ουάσιγκτον, ο Φέργκιουσον είχε πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες, βοηθώντας να μην «παραλύσει» η αμερικανική οικονομία. Τον Φεβρουάριο του 2006 έθεσε στη διάθεση του Τζορτζ Μπους την παραίτησή του, αναφέροντας σε σχετική επιστολή ότι ήθελε να αναζητήσει άλλες επαγγελματικές… ευκαιρίες.

ΠΗΓΗ: ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ΕΘΝΟΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ – E-mail: [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: