Φαμπιούς: Υπάρχει παγκόσμιο “κενό εξουσίας”




Το γενικό πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας για τα κυριότερα διεθνή γεωπολιτικά ζητήματα παρουσίασε σε μια ενδιαφέρουσα περιεκτική και μελετημένη ομιλία του χθες το μεσημέρι ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Laurent Fabius,  μετά τη συνάντηση του με τον αμερικανό ομόλογο του στο StateDepartment, σε εκδήλωση του Brookings.

Υπογράμμισε ότι καθώς η παγκόσμια τάξη βαθμιαία διαφοροποιείται και διαλύονται τα μέχρι σήμερα «ταμπού», όπως το απαραβίαστο των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, με αποτέλεσμα η παγκόσμια σκηνή να γίνεται περισσότερο χαώδης και κατ’ επέκταση επικίνδυνη.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στα κατ’ εξοχήν κρίσιμα διεθνή θέματα, στα οποία η Γαλλία είναι αποφασισμένη να παίξει ενεργό ρόλο, ο LaurentFabius  υπογράμμισε ότι είμαστε μάρτυρές «τεκτονικών  μετακινήσεων» με ζητήματα όπως τα χημικά όπλα της Συρίας, που συνεχίζουν να υπάρχουν καθώς οι δυνατότητες παραγωγής τους δεν μειώθηκαν, τη κατάσταση με τα ένοπλα κινήματα της Αφρικής το αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή, το νέο πλαίσιο του διεθνούς ενεργειακού θέματος, και τις νέες επιλογές της Ρωσίας – που ουσιαστικά αλλάζει τα σύνορα απειλώντας την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, δηλαδή μιας ευρωπαϊκής χώρας. Επομένως χρειάζεται ριζικά διαφορετική αντιμετώπιση για τη διατήρηση της παγκόσμιας τάξης αλλά και για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

«Είναι ανάγκη να προβλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε τα διεθνή προβλήματα πριν εξελιχθούν, όχι να προσπαθούμε να τα χειριστούμε κατόπιν εορτής» δήλωσε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι σήμερα υπάρχει ένα παγκόσμιο «κενό εξουσίας» για τα κρίσιμα θέματα της παγκόσμιας ειρήνης, της παγκόσμιας διακυβέρνησης, των περιβαλλοντικών αλλαγών που έχουν οδηγήσει τον πλανήτη σε μια πραγματική κλιματική άβυσσο, και τέλος το μέλλον της Ευρώπης  – που όμως παρά τις αρχικές αρνητικές ενδείξεις εξ αιτίας των επακόλουθων της οικονομικής κρίσης μπορεί να προχωρήσει θετικά φτάνει να λύσει τα ερωτηματικά για τη πλήρη ενοποίηση, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σημαντικές αντιθέσεις της και να αποφασίσει κατά πόσο θέλει να παραμείνει μια διεθνής δύναμη με βασικό στόχο τη συνεργασία  για επίτευξη γενικής ειρήνης και ευημερίας.

Μεταξύ άλλων τέλος απαρίθμησε τις διπλωματικές κινήσεις που επιλέγει να κάνει η Γαλλία προκειμένου να σταθεροποιήσει τη διεθνή ισχύ της αλλά και να συνεργαστεί αποτελεσματικά με τους συμμάχους της σε όλα τα επίπεδα, υπογραμμίζοντας ότι σαν χώρα έχει ένα ισχυρό θεσμικό σύστημα που της παρέχει τη δυνατότητα  να στηρίζει μέχρι τέλους τις επιλογές της και να πραγματοποιεί τις αποφάσεις και τις υποσχέσεις της.

* Η πλήρης εκδήλωση υπάρχει μαγνητοσκοπημένη, αλλά και μαγνητοφωνημένη, στην ιστοσελίδα του Brookings.

http://www.brookings.edu/events/2014/05/13-france-foreign-minister-upheaval

PHOTO: U.S. Secretary of State John Kerry and French Foreign Minister Laurent Fabius address reporters at the U.S. Department of State in Washington, D.C., on May 15, 2014. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: