Στη Λευκωσία ο Μπάιντεν χωρίς «δώρα» – Δεν περπάτησαν οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ, ψηλά το ενεργειακό




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com, www.mignatiou.com

Περισσότερο το θέμα της ενέργειας θα απασχολήσει τις συζητήσεις που θα έχει με την κυπριακή κυβέρνηση, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζόζεφ Μπάιντεν, που φθάνει σήμερα στο νησί. Ανακοινώσεις για θέματα ΜΟΕ δεν αναμένονται καθώς φαίνεται πως δεν υπήρξε συνεννόηση και τούτο γιατί η τουρκική πλευρά ζήτησε ανταλλάγματα για να συμφωνήσει στην είσοδο ειδικών στην κλειστή περιοχή Αμμοχώστου για αξιολόγηση της κατάστασης των κτιρίων.

Ο κ. Μπάιντεν, που φθάνει σήμερα στις 6.30το απόγευμα στην Κύπρο, αναμένεται ότι θα καθορίσει το πλαίσιο της επίσκεψης του με δήλωση που θα κάνει στο αεροδρόμιο. Είναι προφανές πως οι Αμερικανοί θέλουν να συνδυάσουν την  επίσκεψη με ανάδειξη των στρατηγικών επιδιώξεων τους στο νησί, όπως είναι το ενεργειακό και οι σχεδιασμοί για τις ανακατατάξεις στην περιοχή( Αν. Μεσόγειο, ουκρανικό), με κάποια βήματα στο Κυπριακό. Τούτο δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί γιατί προφανώς λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι στην προκειμένη περίπτωση η τουρκική πλευρά. Δυο στόχους είχε θέσει η αμερικανική πλευρά για την επίσκεψη: Να εισέλθουν στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων ειδικοί και να γίνει άρση ναρκοπεδίων που βρίσκονται σε Δάλι, Λύμπια, Λουρουτζίνα και Δερύνεια. Οι συζητήσεις δεν προχώρησαν.

Η Λευκωσία φαίνεται να έχει πάρει διαβεβαιώσεις ότι κατά τη μετάβαση Μπάιντεν στα κατεχόμενα, δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε ενέργεια, που θα αναβαθμίζει το ψευδοκράτος. Έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις προς τη Λευκωσία πως ομάδα μελών της αντιπροσωπείας θα μεταβεί στο χώρο της συνάντησης νωρίτερα για να μην υπάρξουν εκπλήξεις. Βεβαίως, το γεγονός ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα μεταβεί στο χώρο του λεγόμενου προεδρικού συνιστά ούτως ή άλλως αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος. Τα υπόλοιπα αποτελούν άλλοθι για όσους δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν αυτή την πραγματικότητα. Σημειώνεται πως η συνάντηση θα γίνει σε κτίριο που βρίσκεται στην αυλή του λεγόμενου προεδρικού.

Η προεδρία της Δημοκρατίας, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «έχει διαβεβαιώσεις της Αμερικάνικης Κυβέρνησης, ότι προς αποφυγή της οποιασδήποτε απόπειρας αξιοποίησης της συνάντησης για άλλους λόγους, ο Αντιπρόεδρος θα συναντηθεί όχι στο σύνηθες γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη αλλά σε παρακείμενο κτήριο, χωρίς τους οποιουσδήποτε συμβολισμούς». Η συνάντηση του Αντιπροέδρου με τον κ. Έρογλου, αναφέρεται, «εντάσσεται στον ρόλο που επιθυμούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

Από τα κατεχόμενα μεταδίδεται πως ο Οζερσάι ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «και εμείς έχουμε τις ελάχιστες ευαισθησίες μας προς αυτή την κατεύθυνση και τις ελάχιστες προσδοκίες μας. Νομίζω πως θα υπάρξει ανταπόκριση σε αυτές, αλλά αυτό που μπορώ να πω, όσον αφορά το μέρος που θα γίνει η συνάντηση (Μπάιντεν – Έρογλου), υπήρξαν κάποιοι προβληματισμοί, συζητήσεις». Είπε πως αρμόδιοι των ΗΠΑ σε θέματα πρωτοκόλλου και ασφάλειας συνεργάζονται μαζί τους για το θέμα.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ: Και νέο ραντεβού Αναστασιάδη- Έρογλου, Νέα κατάθεση εγγράφων για περιουσιακό και εξουσίες

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου θα συναντηθούν στις 2 Ιουνίου για να αξιολογήσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων. Τούτο συμφωνήθηκε χθες στη συνάντηση των διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, χθες η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε συμπληρωματική περιεκτική πρόταση για το περιουσιακό και την ομοσπονδιακή εκτελεστική εξουσία. Κατά τη συνάντηση, που κράτησε 5,5 ώρες,  συζητήθηκαν το περιουσιακό και εξωτερικές σχέσεις, ενώ συμμετείχαν και οι ειδικοί επί του περιουσιακού.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι, δήλωσε πως χθες συζήτησαν  ο θέμα των εξωτερικών σχέσεων, το οποίο είναι πολυδιάστατο, όπως είπε. Από τη μια, εξήγησε, με ποια αναλογία θα εκπροσωπούνται οι συνιστώσες πολιτείες στις εξωτερικές σχέσεις και από την άλλη πώς θα λαμβάνονται αποφάσεις ότι τέτοιου είδους θέματα εισέρχονται σε δικές τους αρμοδιότητες, με ποια διαδικασία, με ποιον και πώς θα μπορούν να συνάπτουν τέτοιου είδους συμφωνίες. Σημείωσε ότι παρά το ότι η ε/κ πλευρά είχε πει πως θα έδιδε τις προτάσεις της στο θέμα της ομοσπονδιακής δημόσιας υπηρεσίας και στις προτάσεις που είχε καταθέσει η τ/κ πλευρά, ακόμη δεν το έχει πράξει.

Η επόμενη συνάντηση των δύο διαπραγματευτών θα γίνει στις 30 Μαϊου και πριν από αυτή οι ειδικοί επί του περιουσιακού θα συναντηθούν ακόμη μια φορά με τους αρμοδίους του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον Οζερσάι,,  συζητήθηκε το ενδεχόμενο αμοιβαίων επισκέψεων ξανά σε Αθήνα και Άγκυρα. Σημείωσε ωστόσο ότι αυτό δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τους ίδιους. “Σε αυτό το θέμα έχουμε ίδια άποψη, αλλά είναι μια απόφαση αυτών που θα μας προσκαλέσουν”. Σύμφωνα με τον Τ/κ διαπραγματευτή, το περιουσιακό και οι εξωτερικές σχέσεις θα απασχολήσουν και την επόμενη συνάντησή τους.

ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόζεφ Μπάιντεν θα αναχωρήσει το βράδυ της Πέμπτης, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Λευκωσία και όχι το πρωί της Παρασκευής, όπως ήταν προγραμματισμένο. Όπως πληροφορούμαστε, η αμερικανική πλευρά αποφάσισε να επισπεύσει την αναχώρηση καθώς ούτε ή άλλως το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το βράδυ, πριν τις 10 η ώρα.

ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

Ο Τζόζεφ Μπάιντεν αναμένεται να φθάσει σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου θα τον υποδεχθεί εκ μέρους της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης. Μετά από μια σύντομη δήλωση προς τον Τύπο, ο κ. Μπάιντεν και η συνοδεία του, θα μεταβούν στη Λεμεσό, όπου θα διανυκτερεύσουν σε παραλιακό ξενοδοχείο της πόλης.

ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η σύζυγος του Τζόζεφ Μπάιντεν, Δρ Τζιλ, που θα συνοδεύει το Αμερικανό αντιπρόεδρο, από τη Λεμεσό όπου θα διανυκτερεύσει, θα μεταβεί αύριο το πρωί, μαζί με την σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Άντρη Αναστασιάδη, στα Λεύκαρα. Μετά την περιήγηση στο χωρίο θα μεταβούν στη Λευκωσία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παλιά πόλη και επίσκεψη στην γραμμή αντιπαράταξης.

Photo via White House

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: