Οι Τούρκοι έκλεισαν την πόρτα στην Ε.Ε., απορρίτπουν αναβαθμισμένη εμπλοκή




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται την ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Ο απεσταλμένος της Κομισιόν στο Κυπριακό, Πίτερ Βαν Νούφελ πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα χωριστές επαφές στη Λευκωσία, με στόχο να ξεκαθαρίσει το θέμα της εμπλοκής του. Βρήκε, ωστόσο, αρνητικό κλίμα στην τουρκική πλευρά, η οποία του έχει αναφέρει πως δεν θεωρεί πως ο ρόλος του στη διαδικασία θα αναβαθμιστεί.

Όπως αναφέρουν ξένες διπλωματικές πηγές, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Βέλγο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ξεκαθάρισε πως μαζί του θα συζητά μόνο ζητήματα που αφορούν το κεφάλαιο Ε.Ε. και όχι για το σύνολο των κεφαλαίων και πτυχών του Κυπριακού. Η τουρκική πλευρά έχει υποδείξει προς τον εκπρόσωπο της Ένωσης ότι μπορεί να δώσει τεχνική υποστήριξη στο κεφάλαιο της ΕΕ και να βοηθήσει από την πλευρά της ΕΕ σε κάποια ΜΟΕ. Η τουρκική πλευρά θεωρεί χρήσιμη τη συμβολή της Ε.Ε., όχι όμως μέσα από τη διαδικασία. Οι Τούρκοι θεωρούν πως θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα για την εναρμόνιση του ψευδοκράτους με το κοινοτικό κεκτημένο «ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν λυθεί το Κυπριακό». «Χρειαζόμαστε ένα ειδικό πρόγραμμα ώστε να επιτύχουμε τα στάνταρντ της Ε.Ε.», είχε αναφέρει ο Ναμί όταν επισκέφθηκε το Βερολίνο. Επί της ουσίας αυτό που επιδιώκουν οι Τούρκοι είναι να εναρμονισθεί πριν τη συμφωνία το τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος.

Στις Βρυξέλλες, που εξαρχής είχαν θέσει τη δική τους εμπλοκή στη διάθεση των δυο πλευρών, έχουν ενοχληθεί με τη στάση της τουρκικής πλευράς. Όπως δε αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, δεν αποκλείεται να υπάρξει και παρέμβαση του ιδίου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προς την τουρκική πλευρά. Ο κ. Μπαρόζο προγραμματίζει να επισκεφθεί την Κύπρο, ενδεχομένως τον Ιούνιο, ενόψει και της αποχώρησής του από τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν το Νοέμβριο.

Πάντως, η άρνηση της τουρκικής πλευράς να αποδεχθεί αναβαθμισμένη και ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργεί περιπλοκές. Η Λευκωσία, ως γνωστό, έχει εξασφαλίζει και τη συναίνεση των Ηνωμένων Εθνών για την εμπλοκή της Ε.Ε. Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν έχει συνηγορήσει σε αυτό το αίτημα θεωρώντας χρήσιμη τη βοήθεια της Ε.Ε. Η Λευκωσία- και σε αυτό συμφωνούν οι Βρυξέλλες- θεωρεί πως η Ένωση θα πρέπει να έχει τέτοια συμβολή ώστε να ελέγχει τη συμβατότητα των προνοιών της λύσης με το κοινοτικό κεκτημένο.

Θέλουν τη λύση πρωτογενές δίκαιο

Η τουρκική πλευρά στις επαφές της με Ευρωπαίους αξιωματούχους θέτει ένα ζήτημα με επιμονή: Να γίνει πρωτογενές δίκαιο η όποια συμφωνία επιτευχθεί στο Κυπριακό. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο στόχος των Τούρκων είναι να διασφαλίσει ότι θα παραμείνουν εσαεί κάποιες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, οι οποίες θα συμφωνηθούν. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποδεικνύουν στους συνομιλητές τους ότι ναι μεν μπορεί να υπάρξουν, στα πλαίσια της λύσης, παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, ωστόσο, τονίζουν πως αυτές θα είναι προσωρινές. Η συμβατότητα προνοιών της συμφωνίας με το κοινοτικό κεκτημένο θα ήταν ευθύνη του Πίτερ Βαν Νούφελ, τον οποίοι ωστόσο, οι Τούρκοι δεν θέλουν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: