Δέκα χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.




Κύριο άρθρο της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ – www.philenews.com

ΔΕΚΑ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση την Πρωτομαγιά του 2004. Η εξέλιξη αυτή ήταν ένα πολύ σημαντικό και ιστορικό γεγονός για τη χώρα μας.  Η Κύπρος αγωνίσθηκε για να πετύχει αυτό το στόχο, ο οποίος έγινε πραγματικότητα και με τη μεγάλη στήριξη της Ελλάδος. Η Αθήνα ήταν το μόνιμο και το πιο ισχυρό στήριγμά μας καθόλη τη διαδικασία της ένταξης.

Η Κύπρος, ως γνωστό, έχει μια ιδιαιτερότητα, λόγω της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής τμήματος των εδαφών από την κατοχική Τουρκία. Μια χώρα η οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για ένταξή της και που κατέχει εδάφη κράτους-μέλους. Αυτή η ιδιαιτερότητα ήταν που οδήγησε την Κυπριακή Δημοκρατία να στραφεί προς την Ένωση. Είναι προφανές πως η Λευκωσία θέλει να αξιοποιήσει την παρουσία της στην Ένωση, για να διασφαλίσει πως μια συμφωνία στο Κυπριακό, θα περιλαμβάνονται απαραίτητα οι βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία της ΕΕ. Εάν αυτό το επιτυγχάνει είναι ένα άλλο ζήτημα. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτελέσει το δίχτυ προστασίας μας για να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συνάδει μια συμφωνία στο Κυπριακό με το κοινοτικό κεκτημένο. Αυτό, όμως, εξαρτάται και από εμάς.

Πέρσι η χώρα μας επιδίωξε τη στήριξη και την αλληλεγγύη των εταίρων μας για να αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα. Αντί τούτου, δέχθηκε μια ισοπεδωτική επίθεση με πρωταγωνιστές τους ισχυρούς μας εταίρους. Είναι σε όλους γνωστά τα γεγονότα που συνέβησαν τον περασμένο Μάρτιο στις δυο  εκείνες συνεδρίες του Γιούρογκρουπ. Το Γιούρογκρουπ, με βασικούς παίκτες τους μεγάλους της ΕΕ, ήθελαν να δοκιμάσουν ένα νέο πείραμα για την αντιμετώπιση προβλημάτων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Κύπρος, μικρή χώρα χωρίς στηρίγματα, ιδανική περίπτωση αδύνατου κρίκου, δέχθηκε ισοπεδωτικές αποφάσεις.

Έγινε κλοπή σε βάρος των Κυπρίων, Ευρωπαίων πολιτών και ισοπεδώθηκε το τραπεζικό σύστημα. Με τη μέθοδο του οδοστρωτήρα θέλησαν να λύσουν προβλήματα για τα οποία σαφώς και υπάρχουν εντός της χώρας ευθύνες. Πολιτικές και τραπεζικές.

Δέκα χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το μήνυμα είναι σαφές: Πολύ σωστά επιλέξαμε αυτή την πορεία. Πολύ σωστά ενταχθήκαμε στην ΕΕ. Θα πρέπει, ωστόσο, να συμπεριφερόμαστε ως κράτος-μέλος και να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. Κανένας δεν θα μας τα προσφέρει.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: