Αδειες για διερεύνηση κοιτασμάτων σε Γιάννινα, Κατάπωλο, Πάτρα




Η κατακύρωση τριών αδειών για διερεύνηση του ενεργειακού δυναμικού των περιοχών Ιωαννίνων, Κατακώλου και του Πατραϊκού Κόλπου αποτελεί το θέμα ηλεκτρονικού δημοσιεύματος του FORBESGreece Rekindles Search for Oil and Gas but Political Hurdles Remain»).

Oι άδειες υπογράφηκαν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Καναδού και Βρετανού Πρέσβη και θα πρέπει να κατοχυρωθούν και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, το οποίο, όπως σημειώνει η εφημερίδα, μπορεί να υποστεί κάποιον ανασχηματισμό εξαιτίας των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το άρθρο σημειώνει τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εκμετάλλευση φυσικών πόρων (εθνικοποίηση για τη δημιουργία ταμείου που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης της Ελλάδας) που δεν είναι απαγορευτικές για τους ξένους επενδυτές, ενδέχεται ωστόσο να τους τρομάξουν.

Ο επικεφαλής της Energean Oil and Gas, Mathias Rigas, εκτιμά ότι όσο η κυβέρνηση διατηρεί την πλειοψηφία δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τις άδειες, δεδομένου ότι όλα τα κόμματα τάσσονται υπέρ της εξερεύνησης. Προέτρεψε επίσης σε μετριοπαθείς τόνους, δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο σε παλαιότερη ομιλία του για 4,7 τρις κ.μ. φυσικού αερίου που θα μπορούσε να προμηθεύσει το 25% της ευρωπαϊκής ζήτησης μελλοντικά. Αν και γίνεται κατανοητή η ευφορία εξαιτίας των ευρημάτων σε Κύπρο και Ισραήλ, τα λεγόμενα θα πρέπει να υποστηρίζονται από πραγματικά, αποδεδειγμένα δεδομένα, θεωρεί.

‘Πρέπει να είσαι προσεκτικός και υπομονετικός, ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα όπου το δυναμικό θα πρέπει να αποδειχθεί με αριθμούς. Ο μοναδικός τρόπος για να αποδειχτεί η όποια δυναμική είναι οι γεωτρήσεις – οτιδήποτε άλλο συνιστά υποθέσεις και προβλέψεις’.

http://www.forbes.com/sites/christophercoats/2014/05/22/greece-rekindles-search-for-oil-and-gas-but-political-hurdles-remain/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: