Ο Έρογλου είπε στον Γ.Γ. να προσκαλέσει τον ίδιο και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Ν. Υόρκη




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου έχει ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να καλέσει τον ίδιο και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για μια συνάντηση μαζί του στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ήταν και το βασικό ζήτημα που ήγειρε ο Έρογλου κατά τη διάρκεια της συνάντησης, διάρκειας 30 λεπτών, που είχε με τον Γενικό των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, την περασμένη Δευτέρα. Είναι προφανές πώς με την κίνηση αυτή, η τουρκική πλευρά θέλει να προκαλέσει από τη μια κινητικότητα και από την άλλη να δημιουργηθούν συνθήκες για επιβολή εξελίξεων, χωρίς η διαδικασία να έχει προχωρήσει.

Ο κ. Μπαν Κι Μουν ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, προς τον κατοχικό ηγέτη πως οι συνθήκες και τα δεδομένα αυτή την περίοδο δεν δικαιολογούν μια κοινή συνάντηση, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαλε θετικά στη διαδικασία. Ανέφερε ακόμη, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, πως «θα καεί η προσωπική εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα», εάν μια συνάντηση δεν έχει αποτέλεσμα.

Πέραν του ζητήματος αυτού, που θεωρείται το βασικό αίτημα που έθεσε η τουρκική πλευρά στη συνάντηση, ο κατοχικός ηγέτης επέμεινε στον καθορισμό χρονοδιαγράμματος. Επανέλαβε, πάντως, τη θέση του ότι η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει και εντός του έτους να διεξαχθούν δημοψηφίσματα. Όπως δήλωσε μετά από τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, «το Κυπριακό μπορεί να λυθεί φέτος» και πρόσθεσε ότι «εμείς θέσαμε μια ημερομηνία στο τραπέζι, θέσαμε ένα χρονοδιάγραμμα. Αν αυτά πραγματοποιηθούν, δεν είναι δυνατόν να μην φτάσουμε σε λύση», είπε ο Έρογλου, προσθέτοντας ότι το σημαντικό είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει δημοψήφισμα που να μπορεί να γίνει αποδεκτό από τις δύο κοινότητες.

Σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη ο ΓΓ του ΟΗΕ κρατά πάντοτε το Κυπριακό στην ημερήσια διάταξη. Είπε ακόμη ότι το τελευταίο διάστημα καταβάλλουν προσπάθεια για λύση και οι ΗΠΑ. Ανέφερε ακόμη ότι ο υπεύθυνος για πολιτικές υποθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέφρεϊ Φέλτμαν θα έρχεται στην Κύπρο πότε πότε. Πηγή της ελληνοκυπριακής πλευράς, επιβεβαίωσε πως υπάρχουν σκέψεις των Ηνωμένων Εθνών για κάθοδο του κ. Φέλτμαν, τόνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε το συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή.

Την ίδια ώρα, οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους τη Νότιο Αφρική. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αναχωρεί αύριο και όπως έχει μεταδοθεί οι δυο διαπραγματευτές θα έχουν επαφές και θα ακούσουν «τις εμπειρίες για τη συμφιλίωση». Μαυρογιάννης και Οζερσάι, θα συναντηθούν με τον RoelofPetrus (Roelf) Meyer, ο οποίος ήταν στη διαπραγματευτική ομάδα των λευκών, αγωνίστηκε για να επιτευχθεί συμφωνία και διετέλεσε υπουργός του Νέλσον Μαντέλα στην πρώτη κυβέρνησή του. Η ιδέα για να ακούσουν τις εμπειρίες αυτές ανήκει στους Αμερικανούς, που θεωρούν πως τέτοιες επαφές βοηθούν προς την κατεύθυνση να προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΟΙΚΟΙ

Σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου για την αναλογία εποίκων -Τουρκοκυπρίων κι αν το θέμα του συνεχιζόμενου εποικισμού έχει μέχρι στιγμής εγερθεί στις διαπραγματεύσεις, ο Ερογλου είπε πως δεν “δεν αποδεχόμαστε διάκριση και δεν θα συζητήσουμε αυτό το θέμα, δεν αποδεχόμαστε οιαδήποτε διάκριση μεταξύ των υπηκόων (πολιτών)  μας”, είπε.

Ο κατοχικός ηγέτης επιχείρησε να φέρει ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, όπου, είπε, “έρχονται άτομα απ` όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά όλοι είναι πολίτες των ΗΠΑ”. “Δεν είναι δυνατόν, ούτε στην Κύπρο, ούτε οπουδήποτε στον κόσμο, να υπάρξει διάκριση μεταξύ των πολιτών. Κι όλοι οι πολίτες μας στην βόρεια Κύπρο, έχουν εγγυημένη υπηκοότητα σύμφωνα με `σύνταγμά` μας και δεν μπορεί να υπάρξει καμία διάκριση”, κατέληξε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΡΟΓΛΟΥ

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης σχολιάζοντας τις αναφορές Έρογλου για τους εποίκους, είπε πως κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, το θέμα αυτό συζητήθηκε δυο φορές. Οπότε, είπε, πώς μπορεί ο κ. Έρογλου να κάνει λόγο για μη συζήτηση του θέματος.

Για τη θέση του κατοχικού ηγέτη, σύμφωνα με την οποία πρέπει να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε αντίφαση. Από τη μια, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κ. Έρογλου αναφέρεται σε βουνό διαφορών που χωρίζουν τις δυο πλευρές και από την άλλη γίνεται λόγος για χρονοδιάγραμμα και δημοψηφίσματα εντός του έτους. Ο εκπρόσωπος είπε πως δεν βοηθούν δημόσιες τοποθετήσεις που γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους.

Photo via United Nations

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: