“Τρίζει” το Μαξίμου, ενώ ο Τσίπρας απαιτεί παραιτήσεις




Σάλο και τριγμούς στην κυβέρνηση προκάλεσε η αποκάλυψη βίντεο με διάλογο του Παναγιώτη Μπαλτάκου, ο οποίος με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης, άφηνε να εννοηθεί μιλώντας με τον Ηλία Κασιδιάρη ότι υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη ώστε να προφυλακιστούν στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με το Mega Channel, οι αντιδράσεις ήταν έντονες από όλες ανεξαιρέτως τις πτέρυγες της Βουλής και οδήγησαν σε καταιγιστικές εξελίξεις με κατάληξη την παραίτηση του Παναγιώτη Μπαλτάκου. Η θύελλα ξεκίνησε όταν από το βήμα της Βουλής, όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης, κατήγγειλε πως ο Τάκης Μπαλτάκος του είπε πως η κυβέρνηση παρενέβη στο έργο της Δικαιοσύνης επειδή η Χρυσή Αυγή είχε αυξημένα ποσοστά.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, που βρισκόταν εκείνη την ώρα στη Βουλή διαχώρισε τη θέση του λέγοντας πως από την πλευρά του δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στο έργο των δικαστικών λειτουργών.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, υπό την εξέλιξη αυτή ζήτησε την διακοπή της συζήτησης για την άρση ασυλίας πέντε χρυσαυγιτών βουλευτών, αίτημα που ωστόσο δεν έγινε δεκτό και στη συνέχεια η Ολομέλεια αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία την άρση της ασυλίας τους.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των υπολοίπων κομμάτων ζήτησαν την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης.

Δημοσιοποίηση του βίντεο & ντόμινο εξελίξεων

Λίγη ώρα μετά την καταγγελία Κασιδιάρη το βίντεο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και οι αντιδράσεις των κομμάτων πολλαπλασιάστηκαν. Το ΠΑΣΟΚ με μια σκληρή ανακοίνωση χαρακτήριζε τον Παν. Μπαλτάκο “παλιό πρόβλημα” και “ακροδεξιό θύλακα” στην κυβέρνηση ζητώντας την αποπομπή του ως “το λιγότερο” που έπρεπε να γίνει.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, είπε πως την κυβέρνηση δεν μπορεί να την “ξεπλύνει” η παραίτηση Μπαλτάκου, ενώ λίγα λεπτά μετά η βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, προανήγγειλε με τα όσα είπε την παραίτηση του μέχρι πρότινος γγ της κυβέρνησης.

Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης εξαιτίας όπως είπε των παρεμβάσεων της εκτελεστικής εξουσίας προς την δικαστική που συνιστούν συνταγματική εκτροπή. Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, τόνισε πως η ύπαρξη τέτοιων φαινομένων στην κυβέρνηση ήταν η αιτία της αποχώρησης του κόμματός του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ ο Χρήστος Κατσιώτης του ΚΚΕ, είπε πως το σημερινό γεγονός αποκαλύπτει ότι υπήρχε κυβερνητική ανοχή στη δράση της Χρυσής Αυγής.

Αντίδραση Σαμαρά & παραίτηση Μπαλτάκου

Την ώρα της δημοσιοποίησης του βίντεο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, βρισκόταν σε κλειστή σύσκεψη στη γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και ενημερώθηκε από τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, για το τι ακριβώς είχε συμβεί. Ο κ. Σαμαράς ανέθεσε άμεσα τον χειρισμό της υπόθεσης στον κ. Σταμάτη εξουσιοδοτώντας τον να ζητήσει παραίτηση από τον Π. Μπαλτάκο.

Λίγη ώρα αργοτερα και ενώ το βίντεο βρισκόταν ήδη στο διαδίκτυο ο πρωθυπουργός ερωτηθείς από δημοσιογράφους στα γραφεία της Συγγρού είπε: “Δεν έχω γνώση του περιστατικού αν είναι όμως έτσι τα πράγματα ο κ. Μπαλτάκος δεν έχει πια θέση στην κυβέρνηση”.

Αμέσως μετά ο Αντώνης Σαμαράς μετέβη στο μέγαρο Μαξίμου, όπου βρισκόταν και ο κ. Μπαλτάκος, τον οποίο όμως – σύμφωνα με πληροφορίες – ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να συναντήσει.  Λίγο αργότερα δημοσιοποιήθηκε η δήλωση του κ. Μπαλτάκου με την οποία γνωστοποιούσε την παραίτησή του και ζητούσε συγγνώμη για την αναστάτωση.

Την δική του εκδοχή δίνει ο Παν. Μπαλτάκος σε ανακοίνωσή του για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε ο διάλογος με τον Ηλ. Κασιδιάρη.

“Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από το πρόσωπό μου δηλώνω τα εξής: Λόγω της γειτνίασης των γραφείων της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης και της Χρυσής Αυγής στη Βουλή είχαν συχνές συμπτωματικές συναντήσεις με τους βουλευτές του κόμματος αυτού. Σε μια από αυτές τις τυχαίες συναντήσεις αμέσως μετά την προφυλάκιση των κυρίων Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού ο κ. Κασιδιάρης ζήτησε να με δει ιδιαιτέρως. Ξεκίνησε τη συζήτηση κατηγορώντας με ότι έχω συμμετάσχει σε συνωμοσία εναντίον τους κατηγορία την οποία μου απηύθυναν συνεχώς τις προηγούμενες μέρες και εκείνος αλλά και άλλοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Το αρνήθηκα και προσπάθησα να απαλλαγώ από τις πιέσεις”, αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του.

Ο ίδιος τονίζει πως όσα είπε στον Ηλ. Κασιδιάρη είχαν σκοπό να ξεκαθαρίσουν ότι ο εκείνος δεν εμπλεκόταν σε κάποια σκευωρία κατά της Χρυσής Αυγής και προσθέτει:

“Άλλωστε τις επόμενες ημέρες όταν προέκυψαν νεότερα στοιχεία είχαν την ευκαιρία να πω στον κ. Κασιδιάρη και σε άλλους και μάλιστα παρουσία πολλών μαρτύρων ότι δεν υπάρχει σκευωρία ή συνωμοσία εναντίον τους, συζήτηση την οποία φυσικά δεν δημοσιοποίησε ο εν λόγω βουλευτής”.

Ο κ. Μπαλτάκος στην ανακοίνωσή του καταλήγει:

“Λόγω του θορύβου που δημιουργήθηκε και για λόγους προσωπικής ευθιξίας υπέβαλα την παραίτησή μου και ζητώ συγγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε”.

ÄÇËÙÓÅÉÓ ÔÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÔÇÓ Ê.Ï. ÔÏÕ ÓÕÑÉÆÁ ÁËÅÎÇ ÔÓÉÐÑÁ ÃÉÁ ÔÇ ÓÕÍÏÄÏ ÊÏÑÕÖÇÓ (EUROKINISSI / ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÕ ÃÅÙÑÃÉÁ)

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΙΤΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό, παραιτήσεις από τους κυρίους Δένδια και Αθανασίου και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης Μπαλτάκου ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για “μείζον πολιτικό, ηθικό και θεσμικό θέμα” και για αποκαλύψεις που αποδεικνύουν τα όσα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει από καιρό καταγγείλει για “εκλεκτικές συγγένειες και τον διαρκή δίαυλο επικοινωνίας” ανάμεσα στην κυβέρνηση Σαμαρά και στη Χρυσή Αυγή και που φανερώνουν “τον καιροσκοπισμό του κ. Σαμαρά” αλλά και “τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουν τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη”.

“Ο κ. Μπαλτάκος δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Είναι στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού” είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως “κανένας πρωθυπουργός δεν έχει γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, που είναι νευραλγική θέση, έναν οποιονδήποτε πέρα από έναν πολύ έμπιστο και στενό συνεργάτη”.

“Ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή και να τη θέσει ενώπιον του νόμου, όχι για να αντιμετωπίσει την εγκληματική της δραστηριότητα, αλλά για να μειώσει τα εκλογικά της ποσοστά. Αυτό βγαίνει απ’ όλη αυτή τη συνομιλία και για να αντιμετωπίσει την προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και να είναι η επόμενη κυβέρνηση” τόνισε ακόμη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και προσθεσε: “Ο κ. Αθανασίου και ο κ. Δένδιας δεν μπορούν ούτε στιγμή, ούτε ώρα να παραμένουν στη θέση τους. Οφείλουν να παραιτηθούν και για λόγους ευθιξίας, αν θέλετε. Και ο πρωθυπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Η υπόθεση αυτή οφείλει να διερευνηθεί σε βάθος με κάθε θεσμικό τρόπο και όσον αφορά το πολιτικό της σκέλος και όσον αφορά το θεσμικό της σκέλος, δηλαδή τη σχέση της κυβέρνησης με τη δικαιοσύνη”.

“Καταθέτω ως πήχη μας να τελειώνει αυτή η κυβέρνηση”

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε επιπλέον λόγο για δυσαρμονία ανάμεσα στη λαϊκή βούληση και στην εφαρμοζόμενη πολιτική, επαναλαμβάνοντας την αναγκη να “τελειώσει”, όπως είπε, αυτή η κυβέρνηση. “Καταθέτω ως πήχη μας να τελειώνει αυτή η κυβέρνηση. Ο πήχης μας αυτός είναι. Στις 25 του μήνα εμείς καλούμε τον ελληνικό λαό να ψηφίζει για να φύγουν”, είπε με νόημα.

Αναφερόμενος στην προχθεσινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: “Έπεσαν οι μάσκες διότι φανερώθηκε ότι η κυβέρνηση φυγομάχησε την πιθανότητα -εγώ λέω βεβαιότητα- ο υπουργός των Οικονομικών και βασικός υπεύθυνος αυτών των διατάξεων, να μην έχερε της εκτίμησης 151 βουλευτών”.

“Εμείς θα κάνουμε συγκρούσεις όχι μόνο με τους εταίρους, και αν θέλετε είμαι αισιόδοξος, γιατί η Ελλάδα θα καταφέρει γιατί παραμένει συστημικός κίνδυνος και την φοβούνται. Οι μεγάλες συγκρούσεις θα γίνουν εδώ, στο εσωτερικό, με αυτή την ολιγαρχία που κυβερνά αυτή τη χώρα”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τα λεγόμενά του περί στημένης έξοδου στις αγορές. “Είναι μια στημένη έξοδος που έχει να κάνει με την προεκλογική διευκόλυνση για το ‘Success Story 2′”, τόνισε σχετικά.

ΠΗΓΗ: MEGA CHANNEL

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: