Στα κάγκελα Αναστασιάδης-ΑΚΕΛ για τα εκατομμύρια που φυγαδεύτηκαν από την Κύπρο




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε γραπτή δήλωση του αναφέρει ότι “είναι με θλίψη που υποχρεούμαι για ακόμη μια φορά να σχολιάσω παντελώς αβάσιμο δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή», περί δήθεν γνώσης του Προέδρου για το κούρεμα καταθέσεων και εύνοιας συγκεκριμένων εταιρειών”.

Οι ανεύθυνοι αυτοί ισχυρισμοί, σημειώνει, πλήττουν καίρια και αναίτια τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανόρθωση της Οικονομίας από την ολική καταστροφή που την έχει οδηγήσει η προηγούμενη διακυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι “οι διευκρινίσεις που έχει δώσει το δικηγορικό γραφείο στο οποίο ήμουν μέτοχος μέχρι την 1η Μαρτίου 2013 μιλούν αφ’ εαυτές. Χωρίς να θεωρώ τον εαυτό μου υπόλογο για οτιδήποτε, επιθυμώ να διευκρινίσω ότι πρόκειται για μια συνήθη δραστηριότητα όλων των δικηγορικών γραφείων που εξυπηρετούν ξένες εταιρείες.

Απολύτως καμιά ασυνήθης διακίνηση χρημάτων, προσθέτει, υπήρξε πριν από την απόφαση για το κούρεμα προς όφελος οποιασδήποτε εταιρείας που εξυπηρετείται από το πρώην γραφείο μου.

“Συμφωνώ ότι θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια και να δημοσιοποιηθούν τα όποια στοιχεία αφορούν οικονομικές δραστηριότητες νομικών η φυσικών προσώπων που είναι άμεσα συνδεδεμένα με πολιτικά πρόσωπα. Ταυτόχρονα εκφράζω την έντονη ανησυχία μου στην προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης της κατανοητής απαίτησης της κοινωνίας για διαφάνεια”, σημειώνει.

Δεν θα ανορθώσουμε την οικονομία, συνεχίζει ο ΠτΔ στην γραπτή δήλωση του, με κακόβουλα δημοσιεύματα και συκοφαντικούς λαϊκισμούς, ούτε θα ικανοποιήσουμε το περί δικαίου αίσθημα του λαού με ψευδείς ισχυρισμούς για τη δημιουργία εντυπώσεων.

“Πριν από ένα χρόνο πολλοί ήταν εκείνοι εκτός Κύπρου που προεξόφλησαν το τέλος της χώρας μας ως κέντρου παροχής υπηρεσιών. Με τη σκληρή δουλειά, την υπομονή και τον επαγγελματισμό μας τους διαψεύσαμε. Η Κύπρος όχι μόνο διασώθηκε ως χώρος παροχής υπηρεσιών, αλλά έχει προοπτικές για νέες ευκαιρίες. Ας μην επιτύχουμε εμείς, μόνοι μας, με την ανευθυνότητα μας αυτό που δεν κατάφεραν όσοι ήθελαν να δουν τον τομέα των υπηρεσιών της Κύπρου να καταρρέει”, καταλήγει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην γραπτή δήλωση του.

Το δημοσίευμα της “Χαραυγής”: Πρόεδρε, δώσε εξηγήσεις

Νέα αμείλικτα ερωτήματα, τα οποία αγγίζουν τον ίδιο τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τα οποία χρήζουν απαντήσεων, προκύπτουν από στοιχεία τα οποία κατέχει η εφημερίδα μας, σχετικά με το ποιοι και με ποιο τρόπο φυγάδευσαν εκατομμύρια ευρώ, παραμονές του Eurogroup το Μάρτιο του 2013, που είχε συμφωνηθεί το κούρεμα καταθέσεων. Η εταιρεία MABOR CO LIMITED, η οποία εκπροσωπείται από το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεργάτες (όπως αποκαλύπτουν και τα έγγραφα που δημοσιεύουμε σήμερα), απέσυρε συνο-
λικά 22,4 εκ. δολάρια κατά τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες πριν από το Eurogroup στις 15 Μαρτίου 2013.

Υπενθυμίζουμε ότι στη σύνοδο αυτή επικυρώθηκε η εκ των προτέρων -όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια μεταξύ τους συμφωνία για κούρεμα όλων των καταθέσεων.

Πρόκειται για τέσσερις συναλλαγές:

7 εκ. δολάρια την 1η Μαρτίου

7,2 εκ. δολάρια στις 7 Μαρτίου

2,8 εκ. δολάρια επίσης στις 7 Μαρτίου

5,4 εκ. δολάρια στις 12 Μαρτίου.

Το όνομα της MABOR περιλαμβάνεται στη λίστα την οποία έχει στα χέρια της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών. Με βάση στοιχεία από τον Εφορο Εταιρειών, τα οποία εξασφάλισε η εφημερίδα μας, ως διευθυντής και γραμματέας της πιο πάνω εταιρείας αναφέρονται οι IMPERIUM NOMINEES LIMITED και IMPERIUM SERVICES LIMITED αντίστοιχα. Οι εταιρείες αυτές ανήκουν στο δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεργάτες
και παρέχουν υπηρεσίες σε πελάτες του Γραφείου.

Θέμα τάξης και ηθικής

Τα πιο πάνω στοιχεία, σε συνδυασμό με την παραδοχή του τότε Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή ότι η κυβέρνηση γνώριζε τουλάχιστον δέκα μέρες πριν από το Eurogroup ότι συζητείτο κούρεμα καταθέσεων, άλλα και
όσα αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια, ότι είχε ετοιμαστεί σχετικό νομοσχέδιο πριν από το Eurogroup, οδηγούν αναπόφευκτα στο βασανιστικό ερώτημα: ποιοι άλλοι είχαν ενημερωθεί τότε για την πιο πάνω εξέλιξη, αλλά κυρίως
από ποιους είχαν ενημερωθεί;

Να σημειώσουμε ότι την υπό αναφορά περίοδο δεν υπήρχαν οποιοιδήποτε περιορισμοί όσον αφορά τις συναλλαγές και ως εκ τούτου η πράξη δεν θεωρείται νομικά επιλήψιμη. Ωστόσο, δεδομένου ότι η εκροή συναλλάγματος στέρησε από τις τράπεζες σημαντική ρευστότητα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά πολύ το κούρεμα των υπόλοιπων καταθέσεων, τίθεται θέμα τάξης και ηθικής, ιδιαίτερα όσον αφορά τα πρόσωπα, τα οποία ήταν σε θέση να γνωρίζουν τις δρομολογούμενες εξελίξεις.

Η υπόθεση Λούτσιου

Τα νέα στοιχεία έρχονται να προστεθούν στη γνωστή υπόθεση με τους εξ αγχιστείας συγγενείς του Προέδρου Αναστασιάδη, την οικογένεια Αντη και Κάτιας Λούτσιου, οι οποίοι λίγες μόνο μέρες πριν από το Eurogroup,
στις 12 και 13 Μαρτίου, είχαν στείλει στο εξωτερικό 26 εκ. ευρώ (21 εκ. ευρώ μέσω της εταιρείας A. Loutsios & Sons Ltd και άλλα 5 εκ. ευρώ από προσωπικούς λογαριασμούς).

Το θέμα με την οικογένεια Λούτσιου είχε αποκαλύψει και πάλι η εφημερίδα μας, το Μάρτιο του 2013. Τότε το ζεύγος Λούτσιου είχε εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία δεν διέψευσε τα στοιχεία, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι μέρος των χρημάτων αφορούσε την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Υπό την πίεση της κατακραυγής που ακο-
λούθησε τις αποκαλύψεις, η οικογένεια Λούτσιου εισέφερε λίγες βδομάδες αργότερα στην Εκκλησία ποσό τριών περίπου εκατομμυρίων ευρώ από τα 26 εκατομμύρια που είχαν γλιτώσει το κούρεμα των καταθέσεων της
Λαϊκής Τράπεζας.

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε διορίσει την επιτροπή Πική με εντολή (αρχικά) να εξετάσει κατά προτεραιότητα τις υποθέσεις οι οποίες αφορούν τον ίδιο ή άλλα συγγενικά του πρόσωπα, αυτό δεν έγινε ποτέ.

Απάντηση Δικηγορικού Γραφείου Αναστασιάδη & Συνεταίροι προς ‘Χαραυγή’

Το Δικηγορικό Γραφείο Νίκου Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι σε ανακοίνωση τους χθες το βράδυ, αναφερόμενοι στο χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή», αναφέρουν ότι “θεωρούμε απαράδεκτο, οι πολιτικές σκοπιμότητες, να οδηγούν σε ψευδείς και σε ανυπόστατους ισχυρισμούς που πλήττουν πρώτα τον τομέα υπηρεσιών σε μια τόσο κρίσιμη για την οικονομία της Κύπρου συγκυρία”.

Η υπό αναφορά εταιρεία που είναι ξένων συμφερόντων, όπως βεβαίως και χιλιάδες άλλων ξένων εταιρειών που επέλεξαν την Κύπρο ως το κέντρο των χρηματοοικονομικών τους συναλλαγών, σημειώνεται, διακίνησε κατά την περίοδο από 27/04/12 μέχρι και την πρώτη απόφαση του EUROGROUP στις 15/03/13τα ακόλουθα ποσά:

(ι) Εισροές από εξωτερικό Δολάρια ΗΠΑ 94.203.000

(ιι) Εκροές προς εξωτερικό Δολάρια ΗΠΑ 92.007.000

“Είναι εξόφθαλμο πώς οι όποιες οι εν λόγω συναλλαγές εκινούντο μέσα στα πλαίσια της συνήθους πρακτικής εργασιών των εγγεγραμμένων στην Κύπρο ξένων εταιρειών”, προστίθεται.

Επειδή, σημειώνεται, το δημοσίευμα επιλεκτικά αναφέρεται στην περίοδο από 01/03/13 μέχρι και την 12/03/13 προς αποκατάσταση της αλήθειας δίδουμε στην δημοσιότητα λεπτομέρειες όχι μόνον των εκροών αλλά και των εισροών της εταιρείας από 01/01/13 μέχρι και την 15/03/13:

(α) 01/03/13 έμβασμα εκ του εξωτερικού Δολάρια ΗΠΑ 8.000.000 την αυτήν ημέρα εκροές προς οφειλές εξωτερικού Δολάρια ΗΠΑ 7.000.000.

(β) 07/03/13 έμβασμα εκ του εξωτερικού Δολάρια ΗΠΑ 11.000.000 την αυτήν ημέρα δηλ. 07/03/13 πληρωμές προς οφειλές εξωτερικού :

(ι) Ποσόν 7.200.000 εκ Δολάρια ΗΠΑ και

(ιι) Ποσόν 2.800.000 εκ Δολάρια ΗΠΑ.

(γ) 12/03/13 έμβασμα εκ του εξωτερικού Δολάρια ΗΠΑ 6.492.000 την αυτήν ημέρα δηλ. 12/03/13 πληρωμή προς οφειλόμενες υποχρεώσεις εξωτερικού Δολάρια ΗΠΑ 5.432.466.

Εκ των ως άνω, αναφέρει η ανακοίνωση, συνάγεται ότι απέμεινε ως πιστωτικό υπόλοιπο στον τρεχούμενο λογαριασμό της εταιρείας το ποσό των Δολαρίων ΗΠΑ 2.198.840 το οποίον και υπέστει την απομοίωση ως η απόφαση του EUROGROUP 25/03/13.

“Εκ των εισροών και εκροών της περιόδου από 27/04/12 έως 12/03/13 είναι πρόδηλο πως η απομόνωση των συναλλαγών για τις συνήθεις εργασίες της εταιρείας για την περίοδο από 01/03/13 εως 12/03/13 δεν ήτο παρά κακόβουλη και εσκεμμένη ιδιαιτέρως αν ληφθεί υπόψην ότι εκ προθέσεως η εφημερίδα παρέλειψε να δώσει στοιχεία για τα αντίστοιχα ποσά που εισήχθησαν εκ του εξωτερικού μεταξύ 01/03/13 και 12/03/13”.

Θλιβόμαστε, συνεχίζει η ανακοίνωση, γιατί για άλλη μία φορά προκειμένου να υπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες, αγνοείται το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου.

“Αναμένουμε τόσο από την εν λόγω εφημερίδα όσο και από τους όποιους παρασύρθηκαν από το παραπλανητικό δημοσίευμα να επανορθώσουν”, καταλήγει η ανακοίνωση από το Δικηγορικό Γραφείου Νίκου Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι.

ΠΗΓΗ: Ανακοίνωση Προεδρίας Δημοκρατίας, “Χαραυγή”, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: