Reuters: Πιθανή η αναβάθμιση από τη Moody’s αν…




Το ράλι το οποίο καταγράφουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ενδέχεται να ενταθεί εάν, όπως προβλέπουν ορισμένοι αναλυτές, ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s Investors Service αναβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας, γεγονός που θα συνέβαλε να γίνει πιο ομαλή η σχεδιαζόμενη επάνοδος της χώρας στις αγορές, δύο χρόνια μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Moody’s αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση για την επικαιροποίηση του κρατικού αξιόχρεου της Ελλάδας απόψε μετά το κλείσιμο των χρηματαγορών, με τράπεζες όπως η RBS να προβλέπουν την αναβάθμισή του έως και κατά δύο βαθμίδες.

Αν και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν θα ανέβουν σε κατηγορία επένδυσης με μια τέτοια αναβάθμιση, εάν επιβεβαιωθεί η εξέλιξη αυτή θα συμβάλλει στα σχέδια της Αθήνας να εκδώσει τίτλους, προχωρώντας σε μια κίνηση που θα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αναστροφή της κατάστασης της οικονομίας της. Η συζήτηση περί της επανόδου της Ελλάδας στις αγορές συνεχίζεται μία ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε να εννοηθεί χθες πως μπορεί να αγοράσει κρατικούς τίτλους για να αποτρέψει το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού, αναζωογονώντας το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα κρατικά ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας προσέλαβε την Πέμπτη μια ομάδα τραπεζών για να διαχειριστεί την πώληση πενταετών τίτλων αξίας 2 δισεκ. δολαρίων, σύμφωνα με την υπηρεσία χρηματοοικονομικής πληροφόρησης IFR του ομίλου Thomson Reuters. Η δημοπράτηση των τίτλων αυτών αναμένεται να γίνει κάποια στιγμή εντός του μήνα — ορισμένοι χρηματομεσίτες προβλέπουν ότι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Η Ελλάδα, η οποία παραμένει εκτός αγορών από το 2010, κατατάσσεται από τον Moody’s εννέα βαθμίδες κάτω από την κατηγορία της επένδυσης, στην βαθμίδα Caa3. Οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, ο Standard and Poor’s και ο Fitch, τοποθετούν την Ελλάδα έξι βαθμίδες κάτω από το επίπεδο που χαρακτηρίζουν εκείνοι επένδυση, στο B-.

Το επιτόκιο των δεκαετών τίτλων της Ελλάδας έκλεισε χαμηλότερα σήμερα, στο 6,15%.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: