Ο Πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε τον Πούτιν να πείσει τους φιλορώσους ενόπλους να καταθέσουν τα όπλα




Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε κατά η διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας από τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να πεισθούν οι φιλορώσοι ένοπλοι της ανατολικής Ουκρανίας να καταθέσουν τα όπλα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα “τόνισε ότι είναι αναγκαίο όλες οι άτακτες ένοπλες ομάδες να καταθέσουν τα όπλα και άσκησε πιέσεις επί του προέδρου Πούτιν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του επί των ενόπλων φιλορωσικών ομάδων για να τις πείσει να καταθέσουν τα όπλα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε επίσης “τη βαθιά το ανησυχία για την υποστήριξη που παρέχει η ρωσική κυβέρνηση προς τις ενέργειες των ενόπλων αυτονομιστών που απειλούν να κλονίσουν και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας”.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε από την πλευρά του “εικασίες” που βασίζονται “σε αβάσιμες πληροφορίες”.

Αντιμέτωπη από το σάββατο με σειρά συντονισμένων επιθέσεων από φιλορώσους ακτιβιστές και από ομάδες ενόπλων σε στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά, η Ουκρανία απειλείται περισσότερο παρά ποτέ από διαίρεση αναμέσα στο φιλορωσικό ανατολικό τμήμα και το στραμμένο προς την Ευρώπη δυτικό τμήμα.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν λαμβάνει “πλήθος αιτημάτων” για την παροχή βοήθειας από περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και ότι παρακολουθεί “με μεγάλη ανησυχία” την κατάσταση. Οι δηλώσεις αυτές ενισχύουν τους φόβους για ρωσική στρατιωτική επέμβαση, τη στιγμή που η Ρωσία έχει συγκεντρώασει δύναμη 40.000 στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία και ο ρώσος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα εγγυηθεί “με οποιοδήποτε τίμημα” την ασφάλεια των ρωσόφωνων πληθυσμών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Σε μία ένδειξη της έντασης που επικρατεί, η Ουάσινγκτον κατήγγειλε ότι ρωσικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος προκάλεσε ένα από τα αμερικανικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν ότι ο επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν βρέθηκε το σαββατοκύριακο στο Κίεβο για προγραμματισμένη επίσκεψη, τη στιγμή που η Μόσχα καταγγέλλει συνωμοσία με την ηγεσία του Κιέβου.

ΠΗΓΗ: ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, REUTERS, ANA-MPA

PHOTO: President Barack Obama walks along the South Lawn Drive of the White House with chief of Staff Denis McDonough and John Podesta, Counselor to the President. (Official White House Photo by Pete Souza)

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: http://mignatiou.com/2014/04/o-ompama-epekrine-entona-ti-rosia-ke-proidopiise-ton-poutin-oti-tha-antimetopisi-peretero-sinepies/ και http://mignatiou.com/2014/04/readout-of-the-presidents-call-with-presidents-putin-of-russia-and-hollande-of-france/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: