Ο Γερούν ήλθε στο μνημόσυνο και η Κύπρος βράζει στο ζουμί της




Του Κώστα Βενιζέλου

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όχι τυχαία, επισκέφθηκε χθες την Κύπρο. Ένα χρόνο μετά που η χώρα μας χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο από τους ισχυρούς της Ευρωζώνης, ήλθε προφανώς για να αξιολογήσει από κοντά τα αποτελέσματα. Να διαπιστώσει εάν ο οδοστρωτήρας των δύο Γιούρογκρουπ του Μαρτίου 2013, έχει αφήσει πίσω του «ζωή για να αντέξει».

Ήλθε να δει εάν το πείραμα πέτυχε, χωρίς προφανώς να ενδιαφέρεται (ούτε αυτός ούτε και το Βερολίνο), κατά πόσο το πειραματόζωο θα επιζήσει. Τι διαμήνυσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την επίσκεψη-αστραπή που πραγματοποίησε; Αυτό που εν πολλοίς ανέφερε και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν στη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» της Κυριακής: Η χώρα εκινείτο χωρίς πυξίδα, διορθωτικές κινήσεις δεν έγιναν και τον Μάρτιο του 2013 ήταν πολύ αργά για να αποφευχθούν σκληρές αποφάσεις.

Αυτό είναι ένα γεγονός, που έχουμε βιώσει, όπως και την αναβλητικότητα των τέως κυβερνώντων, οι οποίοι οδήγησαν βαθμηδόν τη χώρα στις αγκάλες της Τρόικας. Δεν δικαιολογούν, ωστόσο, τα όσα προηγήθηκαν, τις ισοπεδωτικές αποφάσεις του Γιούρογκρουπ. Και ασφαλώς δεν δικαιώνουν τον μονόδρομο που προτάσσει η σημερινή Κυβέρνηση, που αναδεικνύει το Μνημόνιο σε δικό της μανιφέστο. Οι πραγματικότητες της καθημερινότητας επιβεβαιώνουν ότι όχι μόνο το Μνημόνιο είναι λάθος συνταγή, αλλά και ότι η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε σαν πειραματόζωο.

Αντί στο εσωτερικό να αναζητηθούν με σοβαρότητα και πειστικότητα εναλλακτικές πορείες, αξιοποιήθηκε η επίσκεψη του Προέδρου του Γιούρογκρουπ για να αρχίσει ένα νέος κύκλος αντιπαραθέσεων: «Γνώριζε ή όχι η Κυβέρνηση για το κούρεμα καταθέσεων πριν το πρώτο Γιούρογκρουπ;» Η απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει σημασία, δεν δίνει όμως λύσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει –και να μη διαψευσθεί– πως γνώριζαν και οι νυν κυβερνώντες και οι τέως (αναφέρθηκε ότι ετοιμάσθηκαν και νομοσχέδια).Μπορεί να γνώριζε και η Βουλή, που ενέκρινε κατά ριπάς τα μνημονιακά νομοσχέδια χωρίς οι περισσότεροι να τα διαβάζουν. Τι γίνεται, όμως, εφεξής; Με μοιρολατρία να δεχόμαστε τα «συγχαρητήρια» των τροϊκανών και θα ικανοποιούμαστε από τα κροκοδείλια δάκρυα όσων επισκέπτονται τη χώρα μας;

Οι πραγματικότητες της καθημερινότητας δεν μπορούν να αλλάξουν με εξαγγελίες κενού περιεχομένου και με παιχνίδια στατιστικών υπολογισμών και προβλέψεων. Ούτε το κυνήγι μαγισσών όπως φαίνεται πως θα καταντήσει η αναζήτηση επενδυτών, προσφέρει λύσεις. Με το να πωλείται ψεύτικη εικόνα και να βρίσκονται κάποιοι να την αγοράζουν δεν είναι διέξοδος. Λύση θα είναι, εάν εξετασθούν κι άλλες πορείες και εναλλακτικές φόρμουλες. Σε αυτή τη χώρα, οι καινοτομίες, η αποφυγή της πεπατημένης είναι ταμπού. Γι’ αυτό και βράζει η χώρα στο ζουμί της. Και στην οικονομία και στο Κυπριακό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: