Μεγάλη κόντρα ΗΠΑ με το Ισραήλ για το θέμα της βίζας…




Σύγκρουση μαίνεται στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών για το θέμα της ένταξης ή όχι του Ισραήλ στην ομάδα των χωρών (38 μέχρι στιγμής) οι πολίτες των οποίων μπορούν να εισέρχονται στο έδαφος της χώρας για 90 ημέρες χωρίς να απαιτείται βίζα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.defence-point.gr, το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι στην Ουάσιγκτον πιέζει ασφυκτικά για να γίνει δεκτό το Ισραήλ στην ομάδα των χωρών αυτών, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη αρκετών και ισχυρών μελών του Κογκρέσου. Ωστόσο, οι μυστικές υπηρεσίες και άλλοι πυλώνες εξουσίας στην Ουάσιγκτον, φέρονται να αντιδρούν λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες στους Ισραηλινούς κατασκόπους…

Δεν αποτελεί μυστικό ότι κατασκοπεία διενεργείται ανάμεσα ακόμη και στους πιο στενούς συμμάχους και το Ισραήλ έχει τη φήμη χώρας χωρίς… δισταγμούς και «ηθικούς φραγμούς» σε αυτό τον τομέα, τρομοκρατώντας τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Πέραν των μυστικών υπηρεσιών, σοβαρές επιφυλάξεις προβάλλουν το State Department και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security).

Η υπόθεση Πόλαρντ που δεν είναι η μοναδική (κατάσκοπος στην υπηρεσία πληροφοριών του Ναυτικού, τον οποίον χειριζόταν στη Mossad μετέπειτα πανίσχυρος υπουργός…), παρότι φαίνεται ότι αποτέλεσε μεγάλο ψυχολογικό πλήγμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τέτοιο που ακόμη δεν μπορεί να ξεπεράσει σε θεσμικό επίπεδο, ενώ οι εξελίξεις των τελευταίων ετών με τη δύσκολη διμερή σχέση Ουάσιγκτον – Τελ Αβίβ, κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: