Μαυρογιάννης: Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε




Τις εξελίξεις στο Κυπριακό μέσα από το πρίσμα των αλλαγών που συντελούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων και των ενεργειακών, ανέπτυξε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, μιλώντας χθες στο Ινστιτούτο Διεθνών Στρατηγικών Μελετών (CSIS) της Ουάσιγκτον.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις 11 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι παρά το κλίμα ευφορίας που κάποιοι καλλιεργούν, ναι μεν βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση υπάρχει όμως πολύς δρόμος να διανυθεί.

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής μίλησε σε μεγάλο ακροατήριο από ακαδημαϊκούς, διπλωμάτες, κυβερνητικούς αξιωματούχος κ.α. και απάντησε σε πολλά ερωτήματα, σε μια συζήτηση που διήρκεσε 1,5 ώρα.

Ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε ότι υπάρχει αίσθηση πως όλες οι πλευρές έχουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα απ’ όση στο παρελθόν. Πρόσθεσε πως φαίνεται ότι μία από τις σημαντικές προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή είναι η αποκατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με το Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι μετά τη λύση του Κυπριακού θα αναπτυχθούν μεγάλες προοπτικές για τη μεταφορά ενέργειας προς την Ευρώπη. Κι ανέπτυξε τα διάφορα σενάρια, για μεταφορά αερίου από το Ισραήλ μέσω Κύπρου και Τουρκίας, από το το Λίβανο και το Ισραήλ μέσω Κύπρου προς την Ελλάδα κ.α.)

Σε σχέση με τις συνομιλίες, είπε πως βρισκόμαστε ακόμη στη διαδικασία της καταγραφής και εκτίμησης των συγκλίσεων στις θέσεις των πλευρών. Παράλληλα ανέφερε ότι η επόμενη φάση, με τη διασταυρωμένη συζήτηση όλων των κεφαλαίων, που συμβαίνει για πρώτη φορά, θα μπορέσει να γίνει σε βάθος προσέγγιση των ζητημάτων.

“Δεν μπορείς να μιλάς για σύντομη διευθέτηση αν έχει διαφωνίες σε όλα τα σοβαρά θέματα που αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτά», είπε, προσθέτοντας πως η ώρα της αλήθειας είναι κοντά.

Ο κ. Μαυρογιάννης επισήμανε πως πέραν τούτων, χρειαζόμαστε παράλληλους δρόμους και πρωτοβουλίες, οι οποίες μπορούν να δώσουν ώθηση στη διαδικασία και ανέπτυξε τις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επιστροφή των Βαρωσίων και άλλα ΜΟΕ που θα αλλάξουν τους «όρους του παιγνιδιού».

«Όλα αυτά μπορούν να κάνουν τη διαφορά», είπε, προσθέτοντας ότι η Κύπρος υπολογίζει στη συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση της Ε.Ε., του ΟΗΕ και των ΗΠΑ. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι αν προχωρήσει το πακέτο, θα υπάρξει και λύση του Κυπριακού.

Ειδικά για το Βαρώσι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντας αλλαγής όρων του παιγνιδιού.

Με τη μεταφορά του στη διοίκηση του ΟΗΕ, επιτρέπεται η επιστροφή 30.000 Ε/κ προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Δίδεται σημαντική ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Ανέφερε ότι θα απαιτηθεί η δημιουργία ενός μείζονος σχεδίου ανάπλασης (master plan) τόσο της κλειστής πόλης, όσο και της παλιάς πόλης και στις βόρειες περιοχές, με τρόπο που να διασφαλίζεται βιωσιμότητα. Θα υπάρξει προς τούτο μεγάλη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Μίλησε επίσης για τη σημασία «να υπάρξει μεγαλύτερη (συμμετοχή) από κάτω προς τα επάνω». Όπως εξήγησε, εκείνο που γινόταν μέχρι σήμερα ήταν να παρουσιάζονται σχέδια από διαμεσολαβητές, ή να γίνεται επιδιαιτησία. Ωστόσο είναι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων που θα πρέπει να ετοιμάσουν το σχέδιο, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση σε χωριστά δημοψηφίσματα και δεν θα το πράξουν αν δεν γνωρίζουν ότι θα γίνει αποδεκτό από το λαό στα δημοψηφίσματα.

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως δεν έχει κάποια ένδειξη ότι οι εκλογικές διεργασίες της Τουρκίας επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Αν και δεν είναι απολύτως βέβαιος, φαίνεται να υπάρχει δέσμευση και στρατηγική απόφαση για τη λύση.

Ως προς το πόσο γρήγορα μπορούμε να φτάσουμε σε λύση, τόνισε ότι δεν μπορούν να τίθενται τεχνητά χρονοδιαγράμματα και μόνο η πρόοδος μπορεί να προσδιορίσει το ρυθμό των συνομιλιών. Πρόσθεσε ωστόσο πως πρέπει να υπάρχει η αίσθηση της σπουδής, καθώς στη διεθνή ζωή υπάρχουν παράθυρα ευκαιρίας που δεν παραμένουν για πάντα ανοιχτά. «Δεν μπορώ να προσδιορίσω πόσο καιρό θα πάρει. Αργά-αργά θα δημιουργήσουμε τη σωστή διαδικασία».

Απαντώντας σε πολλά ερωτήματα που τέθηκαν, είπε ότι τα θέματα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων είναι εκ των ουκ άνευ και δεν πρόκειται να γίνει αποδεικτή λύση που δεν τα διασφαλίζει. «Δεν πρέπει να υπάρξουν αναχρονιστικές λύσης. Το καλύτερο είναι να αφήσουν την Κύπρο να λειτουργεί ως φυσιολογικό κράτος-μέλος της Ε.Ε.», σημείωσε.

Σε ερώτημα για τους έποικους, είπε πως αν κι είναι κατανοητό πως οι περισσότεροι πήγαν στην Κύπρο για μια καλύτερη ζωή, δεν μπορείς να νομιμοποιείς το αποτέλεσμα μιας παράνομης πολιτικής και υπενθύμισε ότι ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου. Είπε ωστόσο πως θα συζητηθεί η αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών περιπτώσεων, όσων γεννήθηκαν στην Κύπρο, μικτών γάμων κλπ, ενώ ήταν σαφής πως δεν θα πρέπει να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα. Επεσήμανε πως η λύση του Κυπριακού είναι εφικτή, ξεκαθάρισε όμως ότι δεν θα γίνει αποδεκτή αν δεν λαμβάνει υπόψη όλους τους προαναφερθέντες παράγοντες.

ΠΗΓΗ: Αποστόλης Ζουπανιώτης, CNA-ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: