ΗΠΑ και Ε.Ε. δεσμεύθηκαν για ενίσχυση της συνεργασίας στην ενεργειακή ασφάλεια




Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκαν χθες να εντείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας και να παράσχουν σθεναρή στήριξη στην Ουκρανία για την μείωση της ενεργειακής της εξάρτησης από τη Ρωσία, αναφέρει η Vanessa Mock σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες στη WALL STREET JOURNAL με τίτλο «EU, U.S. to Intensify Cooperation on Energy Security Concerns».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, John Kerry, και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Catherine Ashton, δήλωσαν ότι η κρίση στην Ουκρανία έχει φέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια, ενώ κάλεσαν τη Ρωσία να τηρήσει τις αρχές της δικαιοσύνης και της μη διάκρισης ως προς τους ενεργειακούς της εταίρους, αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε μετά το πέρας της συνάντησης.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα δύο μέρη εστιάστηκαν στις ενεργειακές ανάγκες της Ουκρανίας και εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για την αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας. Η ΕΕ δήλωσε ότι θα αποδεσμεύσει χρηματοδότηση για την προώθηση ενεργειακών σχεδίων, η οποία θα εξαρτάται ωστόσο από αυστηρές προϋποθέσεις, όπως την υλοποίηση εκτενών μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία.

Όπως επεσήμανε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος «το πρόβλημα είναι ότι η Gazprom διαθέτει μια πολιτική προσέγγιση», κάνοντας νύξη στις μειωμένες τιμές με τις οποίες διέθετε το φυσικό αέριο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αυξήσουν τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, για να άρουν τις πιέσεις από την διεθνή αγορά φυσικού αερίου, ενώ ευελπιστούν να καλύψουν ήδη το ήμισυ από το φυσικό αέριο που εξάγει σήμερα η Ρωσία. 

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303532704579477022173372150 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: