Η παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά




Γράφει ο Ξενοφών Γιαταγάνας – www.ethnos.gr

Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω το περιεχόμενο του βιβλίου της υποψήφιας ευρωβουλευτή κυρίας Μαριλένας Κοππά και πιθανό να το αδικήσω με όσα θα πω. Από τότε όμως που ανακοινώθηκε η παρουσίασή του από τους κ. Παπανδρέου και Κουβέλη, σε όλα σχεδόν τα δημοσιεύματα δεν υπάρχει ούτε καν ο τίτλος του βιβλίου και φυσικά ούτε λέξη για το περιεχόμενό του. Ολα και όλοι επικεντρώνονται στους δύο παρουσιαστές και στα μηνύματα που θέλουν να στείλουν.

Τούτο είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο. Τόσο οι θέσεις, δηλωμένες ή άρρητες, των δύο παρουσιαστών, όσο και η πολιτική συγκυρία που επιλέγεται για την παρουσίαση, δεν μπορεί να είναι τυχαίες. Η ίδια η κυρία Κοππά αποτελεί «παιδί» του πρώην πρωθυπουργού, μόνο χάρη σ’ αυτόν μπήκε στην Ευρωβουλή, ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και προσχώρησε στη ΔΗΜΑΡ, με την οποία κατεβαίνει πάλι στις ευρωεκλογές. Ο Φ. Κουβέλης αποχώρησε από την κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία θήτευσε επί έναν χρόνο, κατήγγειλε τη συμπόρευση με τη ΝΔ και αρνήθηκε τη δημιουργία τρίτου πόλου μαζί με το ΠΑΣΟΚ και την πρωτοβουλία των «58».

Αντίθετα, επιδιώκει τη δημιουργία του πόλου αυτού μαζί με πρώην παπανδρεϊκούς υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας καθαρά να εννοηθεί ότι μία συνεργασία με κάποιον πλειοψηφικό ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να είναι καλύτερη λύση για τη χώρα. Ο τέως πρωθυπουργός, τέλος, αφού διεμήνυσε ότι λεφτά υπάρχουν και αφού έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο όταν διαπίστωσε ότι τα ταμεία ήταν απελπιστικά άδεια και επέκειτο η άτακτη πτώχευσή της, ανακάλυψε οψίμως ότι η συνεργασία με τη ΝΔ δεν ταιριάζει στη σοσιαλιστική του συνείδηση, σαμποτάρισε τη δημιουργία της Ελιάς και παρότρυνε τα στελέχη του κύκλου του να στηρίξουν το αντίστοιχο εγχείρημα της ΔΗΜΑΡ.

Και εκεί που πίστευα ότι η συνεύρεση Παπανδρέου – Κουβέλη σηματοδοτεί ότι ο πολύφερνος τρίτος πόλος θα προκύψει από τη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, ήρθε η κυρία Κοππά να μας διαβεβαιώσει ότι αυτά συνιστούν αφελείς εικασίες και ότι η ίδια κάλεσε απλά να παρουσιάσουν το βιβλίο της ο πολιτικός της μέντορας και ο τωρινός της πολιτικός συνοδοιπόρος. Εν πάση περιπτώσει, ό,τι κι αν έχουν στο μυαλό τους η κυρία Κοππά και οι κ. Κουβέλης και Παπανδρέου, η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς δεν θα κριθεί από τους ευσεβείς πόθους του καθενός, αλλά -εν πολλοίς- από το εκλογικό αποτέλεσμα, όπου προβάλλει εσχάτως δυναμικά ένας τρίτος παίκτης, «Το Ποτάμι», που δεν αποκλείεται καθόλου να είναι αυτός ο καταλύτης των εξελίξεων. Τελικά, ένα είναι βέβαιο: όσοι θα πάνε στην παρουσίαση ουδόλως θα ενδιαφέρονται για το βιβλίο της κυρίας Κοππά, αλλά για τα λεγόμενα, υπονοούμενα και μη, των δύο παρουσιαστών. Κρίμα και για το βιβλίο και για τους παρουσιαστές του.

* Ο Ξενοφών Γιαταγάνας, είναι πρώην νομικός σύμβουλος της Κομισιόν

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: