CSM: Η Ελλάδα κάνει ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα…




Η πώληση των ελληνικών ομολόγων δίνει ελπίδα ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τη νέα μεταρρυθμιστική νομοθεσία, ειδικά όσον αφορά στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, γράφει η CHRISTIAN SCIENCE MONITOR σε κύριο άρθρο με τίτλο «Be Glad for Greeks Bearing Gifts».

Όντας το δεύτερο πλέον χρεοκοπημένο κράτος στον κόσμο, μετά την Ιαπωνία, η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να αποδείξει μια μακροπρόθεσμη δέσμευση στη χρηματοπιστωτική λιτότητα. Η πρόοδος που σημείωσε ωστόσο ήταν αρκετή, ώστε να προκαλέσει επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου την περασμένη Παρασκευή και τον έπαινο της προς τους Έλληνες, που κατάφεραν να ξεπεράσουν μια δύσκολη πρώτη φάση.

Σύμφωνα με τα λόγια της, «η χώρα διαθέτει αναρίθμητες δυνατότητες προς εξερεύνηση», ενώ ανακοίνωσε δάνεια ύψους $139 εκ. σε μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις. Η κα Merkel δήλωσε πως χωρίς την αλληλεγγύη της Ευρώπης δεν θα μπορούσε να ακολουθηθεί η παρούσα οδός. Η αποπληρωμή των μεγάλων χρεών των προβληματικών οικονομιών της ευρωζώνης θα πάρει χρόνια. Πολλά εξαρτώνται από το αν οι ψηφοφόροι θα επανεκλέξουν ηγέτες διατεθειμένους να περιορίσουν τις δαπάνες και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων.

Έως τώρα, η Ελλάδα, η έλλειψη πειθαρχίας στην εκτέλεση προϋπολογισμού της οποίας πυροδότησε την κρίση στην ευρωζώνη, έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της. Με την ομολογιακή πώληση της περασμένης εβδομάδας, σημείωσε μια αξιοπρόσεκτη πρόοδο, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην ίδια τη χώρα αλλά και σε ό,τι αφορά στο μεγάλο ευρωπαϊκό πείραμα των κοινών συμφερόντων για 28 χώρες.

http://www.csmonitor.com/Commentary/the-monitors-view/2014/0412/Be-glad-for-Greeks-bearing-gifts

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: