Απάντηση της Λευκωσίας στην προσπάθεια της Άγκυρας να αποδομήσει την Κ.Δ.: Μην ταξιδεύετε στην Τουρκία




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σε δυο πεδία καταγράφεται η αντίδραση της Λευκωσίας στη νέα πρόκληση της Άγκυρας, να επιβάλλει εμμέσως εμπάργκο εισόδου των Ελληνοκυπρίων στη χώρα. Η πρώτη αντίδραση αφορά τις οδηγίες του υπουργείου Εξωτερικών προς τους Μόνιμους Αντιπρόσωπους της Κύπρου στις Βρυξέλλες και στη Νέα Υόρκη να προβούν σε διαβήματα, ζητώντας την παρέμβαση της Ε.Ε. και του ΟΗΕ.

Παράλληλα θα ενημερωθούν και ξένες κυβερνήσεις διά των πρεσβειών της Κύπρου. Η δεύτερη αντίδραση αφορά την ενημέρωση των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ενθάρρυνσή τους από το ΥΠΕΞ να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία υπό αυτές τις συνθήκες. Είναι σαφές πως η Κυπριακή Κυβέρνηση θεωρεί πως η κίνηση αυτή της Τουρκίας συνιστά σοβαρή πρόκληση και δεν πρόκειται να την υποβαθμίσει, παρά τις όποιες υποδείξεις μπορεί να υπάρξουν από τρίτους, που δεν θέλουν «να χαλάσει το κλίμα των συνομιλιών».

Το υπουργείο Εξωτερικών, προχώρησε χθες στην έκδοση ανακοινώσεως, με την οποία αναφέρει πως από τις 10 Απριλίου 2014, η Τουρκία εφάρμοσε νέα διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων εισόδου στη χώρα (για σκοπούς τουρισμού και εμπορίου). Σύμφωνα με το νέο σύστημα, στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο «Φ», τα απαιτούμενα έντυπα αιτήσεων συμπληρώνονται και υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τους ενδιαφερόμενους, μέσω ιστοσελίδας της Τουρκικής Κυβέρνησης.

Η θεώρηση εισόδου αποστέλλεται ακολούθως στους ενδιαφερόμενους, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η παλαιότερη μέθοδος εξασφάλισης θεώρησης εισόδου στο αεροδρόμιο, κατά την άφιξη στη Τουρκία, έχει καταργηθεί από τις 10 Απριλίου 2014. Συνεπώς κανένας δεν μπορεί να ταξιδεύσει μέχρι την Τουρκία χωρίς να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως βίζα.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, στη σχετική ιστοσελίδα της Τουρκικής Κυβέρνησης( υπουργείο Εξωτερικών), ο ηλεκτρονικός κατάλογος των κρατών, οι πολίτες των οποίων θα πρέπει να εξασφαλίσουν θεώρηση εισόδου για την Τουρκία, δεν περιλαμβάνει την Κυπριακή Δημοκρατία.  Αντ΄ αυτού, σημειώνει, για να καταστεί εφικτή η είσοδος τους στην Τουρκία, οι κάτοχοι διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας υποχρεούνται από το ηλεκτρονικό σύστημα να επιλέξουν σαν κράτος ιθαγένειας τους μια διεθνώς ανύπαρκτη οντότητα, ήτοι “Greek Cypriot Administration of Southern Cyprus”.

To Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, «ενθαρρύνει τους κατόχους διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην υποβάλλουν αίτηση για θεώρηση εισόδου στην Τουρκία υπό τους πιο πάνω όρους». 

Η κίνηση αυτή της Τουρκίας συνδέεται με τις πρακτικές που υιοθετεί και στις συνομιλίες. Δηλαδή, ενώ παρακάθεται στις συνομιλίες και υποτίθεται συζητά, παράλληλα προβαίνει σε ενέργειες που παραπέμπουν στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους, αλλά και υπονόμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται μεθοδικά και κλιμακώνονται. Η Άγκυρα παρενοχλεί στην κυπριακή ΑΟΖ με τρόπο που να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ συνεχίζει εκστρατεία σε διπλωματικό επίπεδο για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και αποδόμησης της Κ.Δ.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της Άγκυρας όπως για να μπορέσει κάποιος Ελληνοκύπριος να ταξιδέψει στην Τουρκία να πρέπει να κάνει αίτηση ως πολίτης «της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου», ανέφερε πως η προκλητικότητα της Άγκυρας έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

«Όχι μόνο μεθοδεύει με επιτυχία την αναβάθμιση του ψευδοκράτους αλλά υποβαθμίζει και την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε ο κ. Λιλλήκας και κάλεσε τους πολίτες να μην παίξουν το παιγνίδι της Τουρκίας, και να μην βρεθεί κανένας Ελληνοκύπριος που για να ταξιδέψει στην Τουρκία θα απαρνηθεί την Κυπριακή Δημοκρατία. «Ως Συμμαχία Πολιτών προειδοποιήσαμε πολύ πριν την υπογραφή της Διακήρυξης ότι η τουρκική πλευρά επιδιώκει λύση συνομοσπονδίας από δυο συνεταιρικά κράτη», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: