Αναθερμαίνεται η συζήτηση για νέες κυρώσεις εναντίον της Ουκρανίας




Αναθερμαίνεται η συζήτηση για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας στα αμερικανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μετά την έξαρση των ταραχών στις ΝΑ περιοχές της Ουκρανίας, που οδηγούν τη χώρα σε μια νέα φάση αποσταθεροποίησης και απρόβλεπτων εξελίξεων.

Το BLOOMBERG σε κύριο άρθρο του με τίτλο «Making Putin Pay» θεωρεί ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί έως τώρα στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και την ΕΕ δεν κατόρθωσαν να αποτρέψουν τις επιθετικές κινήσεις του Προέδρου Πούτιν στην περιοχή. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά για να μπορέσει να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της Ουκρανίας οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, με μέτρα που θα πλήττουν περαιτέρω την ρωσική οικονομία, την ενεργειακή της βιομηχανία και τους ολιγάρχες της.

Παράλληλα το κύριο άρθρο προτείνει στην ουκρανική κυβέρνηση την ανάληψη πρωτοβουλιών για την εκτόνωση της κρίσης, με την επίσπευση των σχεδίων για την παροχή αυτονομίας στις ρωσόφωνες περιοχές, χωρίς ωστόσο να υποκύψει στις υπέρμετρες αξιώσεις του Προέδρου Πούτιν που ζητά την παροχή αυτονομίας και στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

http://www.bloombergview.com/articles/2014-04-16/making-putin-pay

Η εξώθηση της Ρωσίας από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές αποτελεί το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει ο Πρόεδρος Ομπάμα για να ανακόψει τις εδαφικές βλέψεις του Προέδρου Πούτιν, σύμφωνα με πρώην Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και ειδικούς επί των κυρώσεων, αναφέρει ανταπόκριση της Kasia Klimasinska από την Ουάσιγκτον στο BLOOMBERG με τίτλο «Forcing Russia Out of Markets Seen as Ukraine Leverage».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, John Kerry, συναντήθηκε σήμερα με αξιωματούχους από την Ρωσία, την Ουκρανία, και την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Γενεύη για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία. Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε χθες ότι εάν αποτύχουν οι συνομιλίες με τη Ρωσία οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να λάβουν νέες κυρώσεις που θα στοχεύουν άτομα και φορείς από τον στενό κύκλο του Προέδρου Πούτιν.

Σύμφωνα με τον WilliamPomeranz, αναπληρωτή διευθυντή του Kennan Institute for Advanced Russian Studies στο Woodrow Wilson Center, «το μεγαλύτερο όπλο σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις θα ήταν η υιοθέτηση ανάλογων κυρώσεων με εκείνες που υιοθετήθηκαν κατά του Ιράν, αποκλείοντας τη Ρωσία από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι Ρώσοι το φοβούνται και προσπαθούν να το αποφύγουν».

Ο Πρόεδρος Ομπάμα απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το είδος των κυρώσεων κατά τη χθεσινή συνέντευξή του στο CBS News, δηλώνοντας απλά ότι «οι αποφάσεις του Πούτιν δεν είναι κακές μόνο για την Ουκρανία, αλλά μακροπρόθεσμα θα είναι κακές και για την Ρωσία».

Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει τη δυνατότητα παγώματος την πρόσβασης της Ρωσίας στα τραπεζικά δάνεια, στις πιστωτικές κάρτες και του συστήματος εκκαθάρισης και συναλλαγών, εξωθώντας τη Ρωσία από τις παγκόσμιες αγορές, σύμφωνα με τον Robert Kahn, ειδικό ερευνητή διεθνούς οικονομίας στο CouncilonForeignRelations της Ουάσιγκτον.

http://www.bloomberg.com/news/2014-04-17/forcing-russia-out-of-markets-seen-as-ukraine-leverage.html

PHOTO: U.S. Secretary of State John Kerry shakes hands with Russian Foreign Minister Sergey Lavrov before the two joined with Ukrainian and European Union officials for four-way talks about Ukraine in Geneva, Switzerland, on April 17, 2014. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: