Τουλάχιστον 90 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την καταστροφική κατολίσθηση στην Ουάσιγκτον




Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, μετά την καταστροφική κατολίσθηση που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε 24 ανθρώπους. Οι αρχές δήλωσαν ότι τουλάχιστον 90 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται, τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή, σε σχέση με τους 176 που είχαν αναφερθεί.

Ο επικεφαλής υπηρεσιών διάσωσης της κομητείας Σνοχόμις, Τζον Πένινγκτον, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πιθανόν υπάρχουν ακόμα 35 άνθρωποι, η τύχη των οποίων αγνοείται, ωστόσο δεν έχουν καταγραφεί επισήμως ως αγνοούμενοι. Ο απολογισμός των νεκρών μέχρι στιγμής έχει φτάσει τους 24, συμπεριλαμβανομένων 8 νεκρών που έχουν εντοπιστεί αλλά δεν έχουν ανασυρθεί ακόμα από τα συντρίμμια.

Η αγροτική κοινότητα του Όσο, σε απόσταση περίπου 100 χλμ. βορειοανατολικά του Σιάτλ, καταστράφηκε το Σάββατο από κατολίσθηση λάσπης, όταν ένα ολόκληρο κομμάτι λόφου κατέρρευσε σ’ ένα γειτονικό ποτάμι.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αποδέσμευσε ομοσπονδιακή βοήθεια, κάλεσε από τη Χάγη “όλους τους Αμερικανούς να προσευχηθούν” για τις οικογένειες και τους φίλους των αγνοουμένων. “Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, όμως πρέπει να παραδεχθούμε πως η κατάσταση είναι δύσκολη”, δήλωσε.

ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Οι κάτοικοι του χωριού που καταστράφηκε από μια κατολίσθηση κοντά στο Σιάτλ, προκαλώντας τον θάνατο 24 ανθρώπων σύμφωνα με έναν νεώτερο προσωρινό απολογισμό, «γνώριζαν τους κινδύνους», τόνισαν σήμερα στελέχη των υπηρεσιών διάσωσης.

Η αγροτική κοινότητα του Όσο, που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Σιάτλ (στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, στα βορειοδυτικά) είχε ήδη πληγεί από μια κατολίσθηση το 2006. «Πολλά εκατομμύρια δολάρια» δαπανήθηκαν σε εγγειοβελτιωτικά έργα και σε έργα με σκοπό την αποτροπή κατολισθήσεων, επισήμανε στους δημοσιογράφους ο Τζον Πένινγκτον, επικεφαλής των  υπηρεσιών διάσωσης της κομητείας του Σνόχομις.

Ο Πένινγκτον απέρριψε τις αναφορές ότι οι αρχές θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτικές  για το ενδεχόμενο μιας νέας μεγάλης καταστροφής έπειτα από την μικρότερη κατολίσθηση του 2006 και ενώ διάφορες μελέτες είχαν καταδείξει την αστάθεια του εδάφους στο λόφο, τμήμα του οποίου κατέρρευσε το Σάββατο.

Τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή, που βύθισε το Όσο κάτω από τόνους λάσπης, συντριμμιών και ξεριζωμένων δέντρων, ο Πένινγκτον σημείωσε ότι οι υπηρεσίες έκαναν «ό,τι μπορούσαν» για να ασφαλίσουν την περιοχή, που είναι «πολύ επιρρεπής στις κατολισθήσεις» και στις πλημμύρες.

Στο ποτάμι απ’ όπου προήλθε η κατολίσθηση, το Στιλαγκουάμις, είχαν διεξαχθεί πολλά έργα μετά την κατολίσθηση του 2006, και παρά «τις πολυάριθμες πλημμύρες» που σημειώθηκαν, «οι κάτοικοι ένιωθαν ασφαλείς. Όμως γνώριζαν τους κινδύνους» υπογράμμισε ο Πένινγκτον.

Υπενθύμισε επίσης ότι μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις του χειμώνα, οι υπηρεσίες του είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα τους κατοίκους. «Κάναμε ό,τι μπορέσαμε (…). Όμως μερικές φορές καταστροφές σαν κι αυτή σημειώνονται» τόνισε ο ίδιος.

Εκατοντάδες διασώστες συνεχίζουν το δύσκολο έργο της έρευνας στα συντρίμμια. Οι ομάδες διάσωσης, με τη βοήθεια δεκάδων ντόπιων εθελοντών, χρησιμοποιούν ελικόπτερα, ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, λέμβους, χόβερκραφτ και βαριά χωματουργικά μηχανήματα για να απομακρύνουν τους τεράστιους όγκους λάσπης και συντριμμιών αναζητώντας επιζώντες ή νεκρούς.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP, DPA –

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: