Πούτιν στη Μέρκελ και στον Κάμερον: Είμαστε νόμιμοι…




Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στην καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ότι οι κινήσεις των φιλο-ρωσικών αρχών στην ουκρανική περιοχή της Κριμαίας ήταν σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο.

Το φιλο-ρωσικό κοινοβούλιο στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας ψήφισε υπέρ της ένωσης της περιοχής με τη Ρωσία και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου για την επικύρωση της απόφασής του.

“Ο Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τις νόμιμες αρχές της Κριμαίας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στοχεύουν στη διασφάλιση των νόμιμων συμφερόντων του πληθυσμού της χερσονήσου”, αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το Κρεμλίνο.

“Ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε ακόμη στους συνομιλητές του την έλλειψη της όποιας δράσης των σημερινών αρχών του Κιέβου για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς των υπερεθνικιστών και των ακραίων δυνάμεων στην πρωτεύουσα και σε πολλές περιοχές”, προσθέτει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ: Ουκρανικά στρατεύματα πραγματοποιούν ασκήσεις σε στρατιωτικές βάσεις αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για την αποστολή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον εκτελώντα χρέη υπουργού Άμυνας Ιχόρ Τενιούκ.

Απαντώντας στις εικασίες από διάφορα μμε σχετικά με τις κινήσεις των ουκρανικών στρατευμάτων μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τις ρωσικές δυνάμεις, ο ίδιος είπε ότι οι μοναδικές κινήσεις στρατευμάτων που μπορεί να γίνουν αντιληπτές είναι από τη μία βάση στην άλλη για τις ανάγκες εκπαιδευτικών ασκήσεων. “Δεν προβλέπεται καμία μετακίνηση, καμία αναχώρηση των ενόπλων δυνάμεων για την Κριμαία. Πραγματοποιούν ασκήσεις ρουτίνας όπως συνέβαινε πάντα”, είπε ο Τενιούκ.

* Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ θα επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα την Ουάσινγκτον για συνομιλίες σχετικά με την κρίση στην Κριμαία, επιβεβαίωσε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο ίδιος ο Γιατσενιούκ.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: