Τί ζήτησε ο Μπάιντεν για την Ουκρανία – Τί απάντησε ο Αναστασιάδης για τη Ρωσία




Περισσότερο για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και λιγότερο για το Κυπριακό, συζήτησαν χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν. Ο τελευταίος τηλεφώνησε στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας από τη Χιλή όπου βρίσκεται συμμετέχοντας στις τελετές με την ευκαιρία της ορκωμοσίας της προέδρου της χώρας.

Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μπάιντεν ζήτησε από τον κ. Αναστασιάδη να διευκολυνθούν οι έρευνες της νέας ηγεσίας της Ουκρανίας, που αναζητεί τους θησαυρούς του κράτους σε διάφορες χώρες του κόσμου. Ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να απάντησε στον Αμερίκανό αντιπρόεδρο ότι “η Κύπρος διατηρεί παραδοσιακά ισχυρή σχέση με τη Μόσχα”, την οποία επιθυμεί να προφυλάξει.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο κ. Αναστασιάδης και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος μίλησαν για «θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν σθεναρή υποστήριξη προς την κυριαρχία της Ουκρανίας και την εδαφική της ακεραιότητα εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων και διαβουλεύθηκαν πάνω σε βήματα για να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση της κατάστασης και ειρηνική επίλυση».

Στην επίσημη ανακοίνωση τονίζεται ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος “καλωσόρισε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου, τα οποία στέλνουν ισχυρό σήμα πως οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην Κριμαία είναι απαράδεκτες».

Η συζήτηση δεν μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνει και το Κυπριακό, αφού η επανέναρξη του διαλόγου επιτεύχθηκε λόγω των προσπαθειών και των πιέσεων της αμερικανικής πλευράς. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, ο οποίος διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, “επιδοκίμασε την έναρξη των υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες για την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης στο κυπριακό και επαναβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ στην υπό κυπριακή ιδιοκτησία διαδικασία, υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών».

Η ανακοίνωση ακολουθεί:

THE WHITE HOUSE – Office of the Vice President – March 10, 2014

Readout of the Vice President’s Call with Cypriot President Nicos Anastasiades

Vice President Biden spoke to Cypriot President Nicos Anastasiades today to discuss issues of regional concern, including the situation in Ukraine. The two leaders expressed firm support for Ukraine’s sovereignty and territorial integrity within its internationally recognized borders, and consulted on steps to lead to a de-escalation of the situation and peaceful resolution. The Vice President welcomed the conclusions of the European Council on March 6, which sent a strong signal that Russia’s military actions in Crimea are unacceptable. Finally, the Vice President also applauded the resumption of U.N.-led talks to achieve a just and lasting Cyprus settlement and re-affirmed the United States’ full support for the Cypriot-led process, under the auspices of the United Nations Good Offices Mission.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: