Ντάισεμπλούμ: Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για απομείωση ελληνικού χρέους




Στην απομείωση του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Corina Ruhe του BLOOMBERG/BUSINESSWEEK («Dijsselbloem Says Further Greek Aid May Include Extending Loans»), από το αεροπλάνο κατά την μετάβασή του στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θα αποφασίσουν μετά το καλοκαίρι για ενδεχόμενη περαιτέρω βοήθεια προς τη χώρα, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει και την επέκταση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων που της έχουν δοθεί.

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας βελτιώνεται, επηρεάζοντας τις συζητήσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ προσθέτοντας ότι «θα τα εξετάσουμε όλα μετά το καλοκαίρι». Εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι διεθνείς πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένου του πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος, και η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει προβληματική τότε «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα» σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Τι σημαίνει περισσότερα; Έχουν ήδη διατυπωθεί ορισμένες προτάσεις, όπως η επέκταση της περιόδου ωρίμανσης ή η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Όλα εξαρτώνται ωστόσο και από τον τρόπο εξέλιξης της οικονομικής ανάπτυξης» τόνισε.

Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε αισιόδοξος για μια θετική απόφαση, από το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την 1η Απριλίου, σχετικά με την αποδέσμευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. «Σήμερα προβλέπεται να δοθούν λίγο παραπάνω από 8 δις ευρώ. Δεν γνωρίζω προς το παρόν. Η Τρόικα θα γνωμοδοτήσει επίσης για το απαιτούμενο ποσό» σημείωσε.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε επίσης σοφή την απόφαση της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές, «αλλά θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστεί τις προσδοκίες». «Πρέπει να ξεκινήσεις προσεκτικά. Η Πορτογαλία κάνει το ίδιο, με αργά βήματα, όπως και η Ιρλανδία, εκδίδοντας ομόλογα, στην αρχή βραχυπρόθεσμα και βαθμιαία μεγαλύτερης διάρκειας. Θεωρώ θετικό ότι (η Ελλάδα) ξεκινάει φέτος» δήλωσε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ.

http://www.businessweek.com/news/2014-03-30/dijsselbloem-says-further-greek-aid-may-include-extending-loans

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: