ΗΠΑ-Ε.Ε. ετοιμάζουν τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας




Η αμερικανική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση προετοιμάζονται για να ανακοινώσουν μέτρα εναντίον της Ρωσίας στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αρνητικό για τους Δυτικούς, όπως και αναμένεται.

Ο Τζον Κέρι δεν άφησε την Παρασκευή κανένα περιθώριο αμφιβολίας για τις αποφάσεις της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα συμπεριλαμβάνεται το όνομα του Βλαντιμίρ Πούτιν, διότι αυτός αποφασίζει, αυτός δίνει τις εντολές, όπως τόνισε αμερικανική πηγή.

Δεν αναμένεται, πάντως, να συμπεριληφθεί στις κυρώσεις το όνομα του Προέδρου της Ρωσίας, εκτός εάν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει να κόψουν κάθε σχέση με Μόσχα. Στην περίπτωση αυτή, το διπλωματικό παιγνίδι αλλάζει ριζικά και οι δυό χώρες θα οδηγηθούν στο νέο ψυχρό πόλεμο, που θα είναι χειρότερος από τον προηγούμενο.

Στον κατάλογο βρίσκονται σίγουρα τα ονόματα του Αλεξέι Μίλερ, διευθύνοντα συμβούλου της Gazprom, και του Ίγκορ Σετσίν, επικεφαλής της Rosneft. Και οι δύο διατηρούν φιλική σχέση με τον κ. Πούτιν.

Κατά τα άλλα: Η Ρωσία σταμάτησε με βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο επιχειρήθηκε να καταδικαστεί το αυριανό δημοψήφισμα στην Κριμαία. Δεκατρεις χώρες ψήφισαν υπέρ, όπως είπαμε η Ρωσία ψήφισε εναντίον και κατέθεσε βέτο, και η Κίνα απείχε της ψηφοφορίας, θέλοντας έτσι να συμπαρασταθεί στη Μόσχα. Η κίνηση του Πεκίνου ήταν αναμενόμενη αλλά σίγουρα προβληματίζει το Λευκό Οίκο, διότι η Κίνα έχει αγοράσει αμερικανικά ομόλογα αξίας 3 και πλέον τρισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα αποθέματα της είναι σε δολάρια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το σχέδιο ψηφίσματος δεν είχε –αυτό που λένε στη διπλωματική γλώσσα- “δόντια”. Δεν στοχοποιούσε ονομαστικά τη Ρωσία, δεν ζητούσε ρητά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και δεν έκανε αναφορά σε κυρώσεις. Παρ’ όλα αυτά, η Μόσχα το «σκότωσε» επί τόπου.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν ανακοινώθηκε τηλεφωνική επικοινωνία Αμερικανών αξιωματούχων με Ρώσους ομολόγους τους, αλλά δεν πρέπει να αποκλειστεί συνομιλία του κ. Κέρι με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέϊ Λαβρόφ, μιάς και όπως είπαν χθες στο Λονδίνο, θα παραμείνουν σε επαφή για οτιδήποτε χρειαστεί.

Μετλα τη συνεδρίαση του Σ.Α. τέθηκαν υπόψιν της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη οι πληροφορίες για εισβολή της Ρωσίας στη νότια Ουκρανία. Απάντησε ότι αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, “αυτό θα αποτελούσε σκανδαλώδη κλιμάκωση”.

Η Σαμάνθα Πάουερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρεί “ότι η Ρωσία θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της” και ότι είναι πιθανόν να οδηγηθεί “σε διπλωματική και οικονομική απομόνωση”.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ότι είναι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει “Ψυχρός Πόλεμος”  εξαιτίας της Ουκρανίας.

“Με όλη μας της ψυχή, ελπίζουμε ότι τόσο εμείς όσο και οι εταίροι μας διαθέτουμε αρκετή πολιτική σοφία, αισθήματα και πολιτικό ρεαλισμό, ώστε να αποφύγουμε την διολίσθηση σε μία ακόμη βαθύτερη αντιπαράθεση -ιδεολογική ή άλλη- εξαιτίας της Ουκρανίας”, δήλωσε ο Πεσκόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο Ren-TV.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία και η Δύση είναι οικονομικά αλληλοεξαρτώμενες και επέκρινε τις απόψεις οικονομολόγων σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία είναι ικανή να περάσει στην αυτο-απομόνωση. “Αυτό θα ήταν παράλογο, μη ρεαλιστικό και εξωφρενικό στην παρούσα στιγμή, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, στην εποχή της απόλυτης οικονομικής αλληλεξάρτησης”, είπε. “Επιθυμούμε την ανάπτυξη της συνεργασίας και δεν θα θέλαμε αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία να έχει αντίθετα αποτελέσματα”, είπε.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΛΑΝΤ

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα πως η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσουν το δημοψήφισμα που οργανώνεται στην Κριμαία, το οποίο χαρακτήρισε “ψευδοδημοψήφισμα”, διαβεβαιώνοντας πως αν δεν υπάρξει “αποκλιμάκωση” στην Ουκρανία, θα υπάρξουν “κυρώσεις” της ΕΕ τη Δευτέρα εναντίον της Ρωσίας.

“Υπάρχει ένα ψευδοδημοψήφισμα του πληθυσμού της Κριμαίας γιατί δεν είναι σύμφωνο με το εσωτερικό ουκρανικό δίκαιο και με το διεθνές δίκαιο” και “γι΄αυτό η Γαλλία όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσει την εγκυρότητα αυτού του ψευδοδημοψηφίσματος”, εξήγησε ο Ολάντ.

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθόρισε μία κλίμακα κυρώσεων”, υπενθύμισε. “Θα γίνει λοιπόν χρήση αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση τη Δευτέρα αυτών των κυρώσεων” απέναντι στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, διευκρινίζοντας πως ορισμένες από αυτές αφορούν την έκδοση θεωρήσεων διαβατηρίου (βίζα) και περιουσιακά στοιχεία.

“Εύχομαι να υπάρξει αποκλιμάκωση, να υπάρξει μια ομάδα επαφής που θα μπορέσει να βρει λύσεις στο πλαίσιο της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας”, επέμεινε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αναβληθεί η πώληση γαλλικών πολεμικών πλοίων τύπου Mistral στη Ρωσία, ο Ολάντ είπε πως οι κυρώσεις αυτές “συνδέονται με τη στρατιωτική συνεργασία” που αναφέρεται “στο τρίτο επίπεδο των κυρώσεων”. “Είμαστε στο πρώτο”, είπε.

Ο γάλλος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο προεδρικό μέγαρο με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος είπε ότι “μοιράζεται” την ιδέα ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία δεν έχει νομική αξία.

Ένα δημοψήφισμα για το μέλλον της Κριμαίας και την πιθανή προσάρτησή της στη Ρωσία οργανώνεται αύριο στη ρωσόφωνη αυτή χερσόνησο στη νότια Ουκρανία, η οποία έχει περιέλθει υπό τον έλεγχο φιλορωσικών ένοπλων δυνάμεων.

Το δημοψήφισμα, που οργανώνεται από τις φιλορωσικές τοπικές αρχές αυτής της αυτόνομης δημοκρατίας, χαρακτηρίστηκε παράνομο από το ουκρανικό καθεστώς.

Η Κριμαία είναι η πιο εχθρική από τις επαρχίες της Ουκρανίας προς τη νέα εξουσία στο Κίεβο, έπειτα από την αποπομπή στις 22 Φεβρουαρίου του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έπειτα από τρεις μήνες αμφισβήτησης που κατέληξε σε λουτρό αίματος με το θάνατο 83 ανθρώπων στο Κίεβο μέσα σε τρεις ημέρες.

Καμία λύση δεν βρέθηκε χθες ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας στο Λονδίνο, έπειτα από δύο εβδομάδες έντονων διπλωματικών προσπαθειών.

Μετά την αποτυχία των συνομιλιών αυτών, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ εκτίμησε πως “ήρθε η ώρα” για την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκρίνει πιο αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά κυρώσεις εναντίον ενός “περιορισμένου” αριθμού αλλά “πολιτικά σημαντικών” προσώπων, περίπου τριάντα, που θεωρούνται υπεύθυνοι για τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

Αυτή η μαύρη λίστα περιλαμβάνει βουλευτές, μέλη αρχών ασφαλείας, έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: